FOLLOW US: facebook twitter

Zizanio News: Μαρία Ασμή: Η μαγεία του σινεμά

Ημερομηνία: 09-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός
Γράφει η Μαρία Ασμή, 19 ετών

Από την κατασκευή της πρώτης κινηματογραφικής μηχανής, των αδελφών Lumière το 1894, έως και τις σύγχρονες μεθόδους λήψης εικόνας, ο κινηματογράφος εξακολουθεί να συναρπάζει και να «ταξιδεύει» το κοινό σε μέρη μακρινά και πολιτισμούς μοναδικούς. Η μαγική μεγάλη οθόνη προσφέρει ατελείωτες ώρες ψυχαγωγίας αλλά και γνώσης και ικανοποιεί τις προτιμήσεις ακόμα και των πιο απαιτητικών θεατών. Η πληθώρα ταινιών, κινουμένων σχεδίων, ντοκιμαντέρ ή μυθοπλασίας, δίνουν την δυνατότητα σε όλους εμάς να πάρουμε μια μικρή γεύση από την τεράστια αυτή βιομηχανία και επίσης να διαμορφώσουμε τα αισθητικά μας κριτήρια. Χαρακτήρες, κουστούμια, σκηνικά, περιπέτεια, σασπένς, ανατροπές, λύτρωση, όλα αυτά αποτελούν στοιχεία που μας προσφέρουν απόλαυση ανά πάσα στιγμή! Γιατί, τι καλύτερο υπάρχει από μια αγαπημένη ταινία να μας ακονίσει το μυαλό και να μας χαλαρώσει από την πίεση της καθημερινότητας;

Λίγη από τη μαγεία λοιπόν του σινεμά μεταφέρεται στους νέους αλλά και στους μεγαλύτερους με τις ταινίες που προβάλλονται στο Φεστιβάλ Ολυμπίας. Μία εβδομάδα γεμάτη από κινηματογραφική αύρα, με παρόντες πολλούς εκπροσώπους ταινιών και με ταινίες που πραγματεύονται πάσης φύσεως ζητήματα. Για άλλη μια χρονιά, το Θέατρο Απόλλων έγινε ο χώρος φιλοξενίας animation και μικρού και μεγάλου μήκους ταινιών μυθοπλασίας. Κατά τη γνώμη μου, στην πρώτη κατηγορία υπήρχαν δημιουργίες με ιδιαίτερα δυσνόητη πλοκή, γεγονός που απαιτούσε την επιστράτευση της σκέψης και της φαντασίας του θεατή για να καταλάβει τα μηνύματα του σκηνοθέτη. Ακόμα, ορισμένες από τις ταινίες μυθοπλασίας ήταν πολύ δυνατές και με γρήγορη πλοκή, ενώ άλλες άφηναν την αίσθηση του ανικανοποίητου, καθώς το τέλος δεν αποδεικνυόταν επαρκές για την «κάθαρση» του θεατή. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονταν και ταινίες που κούραζαν με την στασιμότητα της υπόθεσης και με την αργή εξέλιξή της. Γενικά, φέτος παρακολουθήσαμε ταινίες με πολύ ηχηρά κοινωνικά μηνύματα, ταινίες που παρουσίαζαν με εύστοχο και έξυπνο τρόπο τις κύριες ιδέες της, αλλά και ταινίες που κατά την άποψή μου δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες του κοινού.

Το Φεστιβάλ μας έφτασε για ακόμη μια χρονιά στο τέλος του, ωστόσο κοιτάζουμε όλοι μπροστά για την έναρξη του 23ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και για τις νέες παραγωγές που θα μας δώσει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε. Η μαγεία του σινεμά πλανάται συνεχώς και είναι στο χέρι μας να την αφήσουμε να μας κατακλύσει… Εμπρός λοιπόν για νέα κινηματογραφικά ταξίδια!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος