FOLLOW US: facebook twitter

Zizanio News: Jannik Hastrup: «Με ενδιαφέρει το ταξίδι που διασχίζεις για να φτάσεις στο πέρας μιας ταινίας»

Ημερομηνία: 05-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός
Συνέντευξη στους: Ειρήνη Ζέζα, Πάνο Λιάβα, & Χάρη Φάφα

Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε να φτιάχνετε ταινίες;

Στην πραγματικότητα δεν θυμάμαι, ήμουν απλά συνεπαρμένος από τις ταινίες animation. Όταν ήμουν νέος, έμαθα να φτιάχνω και μετά συνέχισα για περισσότερα από 60 χρόνια… είναι πάρα πολύ!

Γιατί προτιμάτε να φτιάχνετε ταινίες animation;

Απλά έγινε… έμαθα να φτιάχνω ταινίες animation. Δεν πιστεύω ότι τις προτιμάω περισσότερο από τα άλλα είδη. Μετά παντρεύτηκα και έκανα δύο παιδιά. Έπρεπε να βγάζω από κάπου χρήματα για να τα συντηρώ. Στην αρχή έβγαζα καλά χρήματα, και έτσι συνέχισα να φτιάχνω ταινίες.

Από πού παίρνετε την έμπνευση για τις ταινίες σας;

Εμπνέομαι από ταινίες, όπως για παράδειγμα, του Τσάρλυ Τσάπλιν. Ο Τσάπλιν έχει υπάρξει μια τεράστια έμπνευση για εμένα, διότι στο υπόβαθρο των ταινιών του υπάρχουν κοινωνικά μηνύματα, τα οποία έχουν ως στόχο την αφύπνιση του πολίτη και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να δημιουργήσεις μια ταινία που θα γελάς μονίμως. Θα πρέπει να υπάρχουν και οι σοβαρές στιγμές. Αυτό είναι που με εντυπωσίαζε στον Τσάπλιν.

Ποια είναι η γνώμη σας για την εξέλιξη της τέχνης του animation ;

Σίγουρα με έχουν εντυπωσιάσει οι νέες τεχνικές που χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν τις ταινίες animation. Παρ’ όλα αυτά δεν δίνω πολύ βάση στις διάφορες τεχνικές που υπάρχουν, αντιθέτως δίνω περισσότερη σημασία στο περιεχόμενο και στο μήνυμα που θέλει να περάσει μια ταινία.

Από όλες τις ταινίες σας ποια είναι η αγαπημένη σας και γιατί;

Η πιο πρόσφατη. Πάντα θα είναι η πιο πρόσφατη, γιατί δημιουργώ ταινίες τόσα χρόνια. Έχω μάθει να μην με ενδιαφέρει τόσο το αποτέλεσμα μιας ταινίας, αλλά το ταξίδι που διασχίζεις για να φτάσεις στο πέρας της. Βέβαια αν αποκτήσει απήχηση με κάνει ακόμα πιο χαρούμενο.

Πώς νιώθετε που το σποτ που εσείς είχατε δημιουργήσει για το Φεστιβάλ πριν από περίπου 20 χρόνια προβάλλεται ακόμα;

Νιώθω πολύ υπερήφανος και χαίρομαι που αυτό το σποτάκι έχει γίνει το σήμα κατατεθέν του Φεστιβάλ, αν και νομίζω πως φέτος το τροποποίησαν για να ταιριάζει με το χρώμα της πεταλούδας, που από ό,τι θυμάμαι, τότε, ήταν κίτρινη.

Πώς σας φαίνεται το Φεστιβάλ μας;

Το αγαπώ και είναι η δεύτερη φορά που βρίσκομαι στο φεστιβάλ. Η πρώτη πρέπει να ήταν πριν καν γεννηθείτε εσείς!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος