FOLLOW US: facebook twitter

Zizanio News: Ιφιγένεια Καλαντζή: «Το Φεστιβάλ είναι πηγή ενέργειας»

Ημερομηνία: 06-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός
Συνέντευξη του μέλους της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής στους: Βασίλη Βαγγόπουλο, Κωνσταντίνα Βαλκανά & Βασιλική Τόλια

Τι σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με τον κινηματογράφο και ιδιαίτερα να σπουδάσετε ιστορία και θεωρία του κινηματογράφου;

Η αλήθεια είναι, ότι είχα ένα μπαμπά με τον οποίο βλέπαμε πολλές ταινίες. Και έτσι είχα μπει σε όλη αυτή την ιστορία από πολύ μικρή και αυτό είναι  που με ώθησε να συνεχίσω και πάρα πέρα.

Πώς ήρθατε σε επαφή με το φεστιβάλ και πως νιώθετε που σας έγινε η πρόταση να συμμετέχετε στην κριτική επιτροπή του φεστιβάλ μας;

Καταπληκτικά! Νιώθω πολύ μεγάλη τιμή, πραγματικά. Γιατί εδώ φτιάχνετε φοβερά πράγματα.  Βλέπουμε πολύ ωραία πράγματα που έχουν επιλέξει πολύ καταπληκτικοί άνθρωποι Γενικά νομίζω, πως αυτό είναι η ουσία του κινηματογράφου σήμερα, οι νέες γενιές να έρχονται σε επαφή με το σινεμά, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Να υπάρχει κινηματογραφική παιδεία, δηλαδή.

Με ποια κριτήρια επιλέγετε τις ταινίες και μέχρι στιγμής έχετε ξεχωρίσει κάποια;

Δύσκολη ερώτηση αυτή. Είναι πολλά τα κριτήρια, δεν κοιτάμε μόνο την κλασική ποιότητα κάποιων ταινιών, αλλά γενικότερα να ανταποκρίνεται σε μια ολότητα. Να υπάρχει ένα σύνολο καλοφτιαγμένο, που να θέλει να πει κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Να καλύπτονται, δηλαδή, πάρα πολλοί τομείς. Είναι πιο πολύ σύνθετο. Έχουμε ξεχωρίσει, και εγώ προσωπικά και σαν επιτροπή, κάποια πράγματα σιγά, σιγά. Τα διαμορφώνουμε αυτά στην μέση της βδομάδας, αλλά αυτά γίνονται συλλογικά.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο που κάνει τα πρώτα του βήματα στον κινηματογράφο;

Είναι καταπληκτικό πράγμα ο κινηματογράφος. Είναι μια πολυσύνθετη τέχνη, πάρα πολλά μαζί. Άμα τον ενδιαφέρει πραγματικά, να προχωρήσει όπως μπορεί και με ότι μπορεί, υπάρχουν πλέον τα μέσα και εδώ πέρα αυτό το Φεστιβάλ βοηθάει πάρα πολύ να φτάσει το σινεμά στους νέους και να δώσει κίνητρα και έμπνευση για πάρα πολλά τέτοια.

Πείτε μας τις εντυπώσεις σας για το Φεστιβάλ μας.

Καταπληκτικό! Πραγματικά, είναι πηγή ενέργειας για πάρα πολλά και για τον τόπο εδώ και για εσάς όλους. Αλλά κυρίως, το ότι νέοι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με το σινεμά. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό.

Έχει διατελέσει μέλος κριτικών επιτροπών κινηματογράφου, παραγωγός, αρχισυντάκτρια σε εκπομπές και αρθρογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά. Ξεχωρίζετε κάτι από όλα αυτά; Είναι κάτι από αυτά που σας κέρδισε περισσότερο; Για ποιο λόγο;

Όλα όσα έχω προσπαθήσει μέχρι στιγμής να κάνω, με εκφράζουν. Ήταν πολύ μεγάλο μάθημα για εμένα όταν ήμουν παραγωγός στο ραδιόφωνο, με βοήθησε σε πάρα πολλά πράγματα, αλλά γενικά αυτό είναι το  επάγγελμα. Το αρθρογράφος, που λέτε, το να καταγράφω τις γνώσεις μου και την γνώμη μου κάθε εβδομάδα σε εφημερίδα, σε σχέση με τις εβδομαδιαίες ταινίες. Αυτό είναι ουσιαστικά το επάγγελμα ενός κριτικού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος