FOLLOW US: facebook twitter

Ζητούνται εκτιμητές για την αναπροσαρμογή των νέων αντικειμενικών

Ημερομηνία: 15-01-2020 | Συγγραφέας:

Μία εβδομάδα πριν οι επικεφαλής της ευρωπαϊκής τρόικας  έρθουν στην Αθήνα για την επίσημη έναρξη της 5ης αξιολόγησης, η κυβέρνηση ανεβάζει απότομα τις στροφές για τη δεύτερη αύξηση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα.

Η δέσμευση για την εξίσωσή τους με τις εμπορικές αξίες είναι ανειλημμένη, καθώς αποτελεί όρο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Για όσο λοιπόν διάστημα υπάρχει ενισχυμένη εποπτεία η χώρα δεν μπορεί να παρεκκλίνει από τα προαπαιτούμενα που έχει αναλάβει, πολλά από τα οποία αποτελούν ουρές από τα μνημόνια.

Έτσι, για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που θα χαλάσουν το κλίμα με δυσμενείς επιπτώσεις στις αποφάσεις για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να ακολουθήσει το περσινό πετυχημένο μοντέλο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών.

Το μοντέλο βασίζεται στην πρόσληψη πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων από την αγορά που θα αναλάβουν να προσδιορίσουν και να εισηγηθούν στο υπουργείο Οικονομικών νέες αξίες για 10.000 τιμές ζώνης σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπέγραψε την απόφαση για την πρόσληψη των ιδιωτών εκτιμητών, οι οποίοι καλούνται παράλληλα να θέσουν αντικειμενικές σε περίπου 3.000 νέες περιοχές/ζώνες που εντάσσονται για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα τιμών της Εφορίας.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, «το έργο των εκτιμητών περιλαμβάνει τη σύνταξη άρτιας και τεκμηριωμένης εισήγησης των τιμών εκκίνησης και αξιών οικοπέδων ανά δήμο και κοινότητα».

Με κλήρωση

Η ανάθεση του έργου θα γίνει με κλήρωση δύο κατ’ ανώτατο όριο εκτιμητών, ενώ ο μέγιστος αριθμός των ζωνών θα διαμορφωθεί από τη γεωγραφική κατανομή της επιλογής του.

Συγκεκριμένα:

-Αν επιλέξει μόνο περιφερειακή ενότητα μπορεί να αναλάβει μέχρι 100 ζώνες συνολικά.

-Αν επιλέξει και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις των περιφερειακών ενοτήτων μπορεί να αναλάβει μέχρι 200 ζώνες συνολικά.

-Αν επιλέξει ολόκληρη την επικράτεια μπορεί να αναλάβει μέχρι 300 ζώνες συνολικά.

Να σημειωθεί ότι οι προτιμήσεις των εκτιμητών δεν δεσμεύουν το υπουργείο Οικονομικών. Κίνητρο για τους εκτιμητές είναι και η υψηλότερη αμοιβή, σε σχέση με την αντίστοιχη διαδικασία του 2018.

Ειδικότερα, αυτές διαμορφώνονται σε:

-75 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανά ζώνη τιμών ακινήτων για εκδήλωση ενδιαφέροντος σε περιφερειακή ενότητα.

-80 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανά ζώνη τιμών ακινήτων για εκδήλωση ενδιαφέροντος σε αποκεντρωμένη διοίκηση,

-85 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανά ζώνη τιμών ακινήτων για εκδήλωση ενδιαφέροντος σε όλη την επικράτεια.

Σε 25 μέρες

Οι εκτιμητές θα πληρωθούν με την παράδοση του έργου τους το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί ώς το τέλος του Μαρτίου. Ωστόσο το 50% των εισηγήσεών τους θα πρέπει να έχει παραδοθεί εντός 25 ημερών.

Είναι σαφές ότι οι τιμές πριν φτάσουν να ανακοινωθούν θα περάσουν από το κόσκινο του υπουργείου, ενώ προηγουμένως θα αντιπαρατεθούν με τα στοιχεία που έχουν στο αρχείο τους οι τράπεζες και τα συμβολαιογραφεία. Και αυτό ώστε να αποφευχθούν ακραίες περιπτώσεις αναπροσαρμογής που θα οδηγήσουν σε αυξημένα φορολογικά βάρη.

Ανεξάρτητα με το εύρος των αυξήσεων οι νέες τιμές ζώνης πρόκειται να επηρεάσουν πάρα πολλούς φόρους και επιδόματα που συνδέονται με τις αντικειμενικές ή με τον τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματος, που βασίζεται και αυτός στις τιμές ζώνης της Εφορίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

image description
[/vc_column][/vc_row]
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
elliniko-odeio-pyrgou-ad
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
limeniko-tameio-katakolou-ad-new-2
althea-apartments-ad5
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ