FOLLOW US: facebook twitter

Ζητούν την παρέμβαση του για να δοθεί η επιπλέον ενίσχυση των 72 Ε το στρέμμα

Ημερομηνία: 20-03-2023 | Συντάκτης:

Νέα επιστολή της Ο.Π Αμαλιάδας στον Πρωθυπουργό για την σταφίδα μετά το φιάσκο της σύσκεψης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού ζητά πλέον η Ο.Π βιομηχανικής τομάτας και κορινθιακής σταφίδας “Εύφορη γη” Αμαλιάδας, μετά το φιάσκο της πρόσφατης ευρείας σύσκεψης εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, παραγώγων και μεταποιητών από την Ηλεία, την Αχαΐα, τη Μεσσηνία και τη Ζάκυνθο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα της σταφίδας. Με νέα επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την δεύτερη μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, ο πρόεδρος της Ο.Π Χρήστος Βαλιανάτος κάνει μια ύστατη προσπάθεια να εισακουστεί η φωνή των σταφιδοπαραγωγών. Αναλύει τα αιτήματα που τέθηκαν από την πλευρά τους στην σύσκεψη και ζητά την προσωπική του παρέμβαση έτσι ώστε να δοθεί στους σταφιδοπαραγωγούς η επιπλέον ενίσχυση των 72 ευρώ ανά στρέμμα, με στόχο να διασωθεί η καλλιέργεια της σταφίδας σε όλα τα βασικά σταφιδοχώρια.

Από την πρώτη στιγμή που τελείωσε η σύσκεψη ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας κ. Βαλιανάτος είχε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του μεταφέροντας την αγανάκτηση των Ηλείων σταφιδοπαραγωγών για την ενίσχυση των 50 ευρώ το στρέμμα που τέθηκε στο τραπέζι -χωρίς καν να ληφθεί τελικώς και καμία απόφαση- κάνοντας λόγο για “ψίχουλα” αφού όπως ανέφερε η τιμή αυτή δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος ότι ισοδυναμεί με ουσιαστική ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών. Γι αυτό και το βασικό αίτημα των παραγωγών είναι ενίσχυση για την σταφίδα με 122 ευρώ το στρέμμα. Και μάλιστα, ακόμα και με αυτήν την τιμή δεν συζητάμε καν για περιθώρια κέρδους, αλλά για κάλυψη των βασικών καλλιεργητικών εξόδων του προϊόντος.

Η νέα επιστολή Βαλιανάτου

Στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ο κ. Βαλιανάτος αναφέρει τα εξής:

“Κύριε Πρόεδρε, για άλλη μια φορά αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε σε εσας γιατί θεωρούμε ότι οι προσπάθειές σας είναι προς την κατεύθυνση λύσεων των αγροτικών θεμάτων.

Στην Αρχαία Ολυμπία όταν σας βάλαμε το πρόβλημα της Κορινθιακής σταφίδας μας είπατε ότι το θέμα το γνωρίζετε. Είμαστε στην 3η χρονιά κι από τότε οι σταφίδες ξεριζώνονται , οι σταφιδοπαραγωγοί και ειδικότερα οι νέοι είναι απογοητευμένοι κι όμως λύση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπάρχει. Σας τονίζουμε ότι στις περιοχές που καλλιεργείται η κορινθιακή σταφίδα δεν υπάρχει εναλλακτική καλλιέργεια πλην της σταφίδας και της ελιάς. Στην σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προτείναμε τα κάτωθι:

1) Να καταγραφούν και να αποσυρθούν τα αποθέματα σταφίδας που υπάρχουν. Είναι το σπουδαιότερο για να κινηθεί η αγορά και να γίνουν εξαγωγές. Σε δαιφορετική περίπτωση κάθε χρόνο θα βρισκόμαστε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα ζητάμε να μας δώσει ενίσχυση για να καλύψουμε το εισόδημά μας.

2) Να δοθούν 4.700.000 ευρώ που έχει προγραμματίσει το Υπουργείο από το πρόγραμμα deminimus.

Τονίζουμε όμως ότι αυτό το ποσόν αντιστοιχεί σε 50 ευρώ το στρέμμα ή σε 15 λεπτά το κιλό. Τα έξοδα του παραγωγού ανέρχονται σε 1 ευρώ έως 1,20 ευρώ το κιλό. Άρα καταλαβαίνετε ότι σε καμία περίπτωση δεν καλύπτονται τα έξοδα του παραγωγού. Προτείναμε να δοθούν άλλα 72 ευρώ το στρέμμα όπως δόθηκε σε προϊόντα στη Βόρεια Ελλάδα. Ο Υπουργός ήταν κάθετος ότι δεν μπορεί να δώσει αυτό το ποσόν!

Κύριε Πρόεδρε, περιμένουμε να πάρετε πρωτοβουλία να δοθούν αυτά τα 72 ευρώ ανά στρέμμα στους σταφιδοπαραγωγούς. Σας τονίζουμε ότι στα μέρη που καλλιεργείται η κορινθιακή σταφίδα, υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση από τους σταφιδοπαραγωγούς και πολλοί εξ αυτών ήδη ξεριζώνουν τις σταφίδες.

Πώς θα ζήσουν και πώς θα μεγαλώσουν και θα σπουδάσουν τα παιδιά τους;

Είμαστε σίγουροι ότι θα παρέμβετε και θα δοθεί η επιπλέον ενίσχυση στους σταφιδοπαραγωγούς.

Είμαστε σίγουροι ότι μπορείτε να δώσετε επιπλέον 5 εκ. ευρώ στους σταφιδοπαραγωγούς και θα είναι μια μεγάλη στήριξη για να συνεχίσει η καλλιέργεια της σταφίδας. Μην αφήσετε τους σταφιδοπαραγωγούς να καταστραφούν οικονομικά” .


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος