FOLLOW US: facebook twitter

Ζήτησαν παρέμβαση Τσίπρα για να δοθεί πολιτική λύση στο θέμα των «ιερών» εκτάσεων

Ημερομηνία: 04-05-2022 | Συντάκτης:

Συνάντηση και υπόμνημα παρέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα



Την ανάληψη πρωτοβουλίας ώστε να υπάρξει πολιτική λύση στο θέμα των διεκδικήσεων μεγάλου αριθμού στρεμμάτων τόσο από την Ι.Μ. Αγίων Θεοδώρων Αροανίας Καλαβρύτων όσο και από την Κτηματική Υπηρεσία, ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των κοινοτήτων Χειμαδιού Κουτσοχέρας δήμου Πύργου και Περιστερίου δήμου Ήλιδας κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης στο Λάτσειο. Μάλιστα μετά την προφορική κατάθεση των θέσεων τους, παρέδωσαν και σχετικό υπόμνημα στο οποίο και εξηγούν όλα όσα έχουν συμβεί με τις διεκδικήσεις των αγροτικών εκτάσεων από την εκκλησία και το ελληνικό δημόσιο.


Στο υπόμνημα τους αναφέρουν:
«Κύριε πρόεδρε, Σας καλωσορίζουμε στον πολύπαθο νομό μας. Οπωσδήποτε τα γενικότερα κοινωνικό-οικονομικά προβλήματα που αφορούν την ζωή μας και έχουν σχέση με το υπεραυξημένο κόστος στην αγροτική παραγωγή, την ακρίβεια στην ενέργεια και στο «καλάθι της νοικοκυράς» κτλ θα αποτελέσουν εκτενέστερης ενημέρωσης από τους φορείς και τους πολίτες που θα συναντηθείτε κατά την παραμονή σας εδώ.
Επιτρέψτε μας σε εμάς ως μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, δια της παρούσας επιστολής να σας ενημερώσουμε για ένα ξεχωριστό και άκρως δυσμενές πρόβλημα που επισκιάζει κυρίως τις κοινότητες Χειμαδιού και Κουτσοχέρας της Δ.Ε. Ωλένης του δήμου Πύργου και της κοινότητας Περιστερίου του δήμου Ήλιδος.


Κύριε πρόεδρε,
Οι κάτοικοι των προαναφερόμενων χωριών, κατά κύριο και αποκλειστικό επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφοι , βρέθηκαν ξαφνικά σε μια ιδιότυπη «ομηρία» από την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Αραονίας – Καλαβρύτων αφού μετά την εφαρμογή του εθνικού Κτηματολογίου η συγκεκριμένη Μονή εμφανίστηκε «ως κάτοχος» περίπου 30.000 στρεμμάτων. Μάλιστα για τις κοινότητες Χειμαδιού και Κουτσοχέρας εμφανίστηκε ένας ακόμα «κάτοχος» η Κτηματική Υπηρεσία που δια του κτηματολογίου διεκδικεί άλλα 3.700 περίπου στρέμματα από τα οποία τα 1000 στρ είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Να σημειωθεί ότι και στις δύο περιπτώσεις διεκδικούνται όχι μόνο αγροτεμάχια αλλά και δασικές, αγροτο-δασικές, χορτολιβαδικές εκτάσεις, βοσκοτόπια.


Γενικές επισημάνσεις –διευκρινίσεις

Στις εν λόγω περιοχές οι καλλιέργησες εκτάσεις αποτελούσαν για γενεές πριν και ακόμα αποτελούν και σήμερα ιδιοκτησία των κατοίκων. Επί ένα και πλέον αιώνα έχουν καταγραφεί με την παροχή και την ευθύνη της ελληνικής πολιτείας μια σειρά από διαδικασίες διαχείρισης αυτών. Αγοροπωλησίες, δωρεές, προίκες, μεταβιβάσεις από παππού σε πατέρα και σε γιο, αλλά και αποζημιώσεις από το ελληνικό κράτος προς τους κατόχους π.χ. από τις πυρκαγιές του 2007, από θεομηνίες, ένταξη σε επενδυτικά προγράμματα π.χ. «Νέοι Αγρότες», προγράμματα βελτίωσης καλλιέργειας κτλ. Ακόμα στον συγκεκριμένο χρόνο και μέχρι σήμερα στις διαδικασίες αυτές έχουμε την καταβολή φόρων, πληρωμή συμβολαίων, ΕΝΦΙΑ κτλ.

Οι παραπάνω νόμιμες διαδικασίες ( καλλιέργεια και διαχείριση) γίνονταν απρόσκοπτα και αδιατάρακτα, χωρίς καμία παρεμπόδιση ή ενόχληση σε όλες τις συναλλαγές των κατοίκων με το κράτος. Καμία όμως παρεμπόδιση δεν έλαβε όλα αυτά τα χρόνια ούτε το ελληνικό δημόσιο για δράσεις και δημόσια έργα στις συγκεκριμένες περιοχές. Ούτε η Νομαρχία Ηλείας πριν το 1994, ούτε οι εν λόγω Κοινότητες που λειτουργούσαν ως Ο.Τ.Α. πριν το 1998. Αλλά ούτε μετά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας, ούτε ο καποδιστριακός δήμος Ωλένης ποτέ παρεμποδίστηκαν από κάποιον «άλλο» κάτοχο για δημόσιες επενδύσεις που έκαναν. Το ίδιο συνέβαινε με την ΔΕΗ τον ΟΤΕ, το Δασαρχείο κτλ….

Πέραν των καλλιεργησίμων εκτάσεων, όπως προαναφέραμε, στις διεκδικήσεις συμπεριλαμβάνονται και χιλιάδες στρέμματα δάσους , δασικής έκτασης. Ακόμα όμως και σε αυτό το θέμα ουδέποτε υποβλήθηκαν στο δασαρχείο (όλα αυτά τα χρόνια) οι υποχρεωτικές , ανά πενταετία, διαχειριστικές δασικές μελέτες για τα ιδιωτικά δάση.


Κύριε πρόεδρε,
Σήμερα λοιπόν η Ι.Μ.Αγίων Θεοδώρων Αροανίας και η Κτηματική Υπηρεσία έρχονται και διεκδικούν εκτάσεις που οι κάτοχοί τους πληρώνουν πχ ΕΝΦΙΑ από το 2011 ενώ αυτοί απέχουν. Μάλιστα η κατάσταση ξεφεύγει του κωμικοτραγικού από την στιγμή που διεκδικούν όλον τον υπάρχοντα παραγωγικό πλούτο που για αυτόν έχει δοθεί μόχθος, πόνος, ιδρώτας και αίμα, από προγόνους και επιγόνους και έχουν στηθεί λιοστάσια, αμπέλια, αποθήκες, στάβλοι, δρόμοι, αρδεύσεις και υδρεύσεις, φωτισμοί…
Επειδή όποια άλλη λύση θα αποβεί εις βάρος των πραγματικών κατόχων που είναι οι κάτοικοι των εν λόγω κοινοτήτων.


ΖΗΤΑΜΕ

Άμεση πολιτική λύση επί ενός θέματος που οι προεκτάσεις του ξεπερνούν τον κοινωνικό και οικονομικό χαρακτήρα του. Η επίλυση του θα είναι η ηθική δικαίωση αυτών που στην ζωή τους επέλεξαν να «φυλάξουν Θερμοπύλες» μένοντας στην γη των πατεράδων τους. Θα είναι όμως και μια ακόμα επιβράβευση εκείνων που επέλεξαν το «Ελευθερία ή θάνατος».
Ευελπιστώντας σε δικές σας ενέργειες.


Μετά τιμής,
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος