FOLLOW US: facebook twitter

Ζητάμε την ένταξη της Ολυμπίας στις Στρατηγικές Αναπλάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Ημερομηνία: 11-11-2021 | Συντάκτης:

Η εισήγηση του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας Γ. Γεωργιόπουλου

Η σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, άρχισε με την εισήγηση του Δήμαρχου κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου, ο οποίος καλωσορίζοντας τον Πρωθυπουργό επεσήμανε ότι κάηκαν 130.000 στρέμματα εκ των οποίων 450.000 ελιές, που αντιστοιχούν σε 2.500 νοικοκυριά, μαζί με 30 κατοικίες και αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες. Ζήτησε απαντήσεις για το τι γίνεται με την Αρωγή που έχει μπλοκάρει, με τις αυτοψίες του ΕΛΓΑ, με τις ζωοτροφές και με τους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες που είναι ακάλυπτοι. Επίσης ζήτησε να ισχύσουν και για την Αρχαία Ολυμπία τα οριζόντια μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη Βόρεια Εύβοια, όπως ασφαλιστικές και φορολογικές απαλλαγές, αναστολή πλειστηριασμών, για το σύνολο των επιχειρήσεων, ακόμη και των τουριστικών που πλήττονται έμμεσα.

Αναφέρθηκε ακόμη στις τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί τόσο οι υποδομές όσο και το περιβάλλον, τονίζοντας ότι έχει αποστείλει προς τον κ. Τριαντόπουλο πρόγραμμα – σχέδιο αποκαταστάσεων στοχευμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο, συνολικού προϋπολογισμού 26,5 εκ. ευρώ, για τις άμεσες αποκαταστάσεις, ζητώντας την συνδρομή και ενός τεχνικού συμβούλου, για δημοπράτηση των προτεινόμενων δράσεων πιθανόν και σε έξι μήνες. Δεν παρέλειψε να τονίσει την έγκριση έργων από το «Αντώνης Τρίτσης» ύψους περίπου 12 εκ. ευρώ, σε σύνολο υποβληθεισών προτάσεων 17,5 εκ. ευρώ, ευχαριστώντας τον κ. Πέτσα για την συμβολή του.

Μίλησε επίσης και για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση που υλοποιείται με την Περιφέρεια και το «Διάζωμα» του κ. Σταύρου Μπένου, που πρέπει να συμπεριλάβει και την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μέρους (αρδευτικά δίκτυα, μονοπάτια, υπηρεσίες smart cities, το Φεστιβάλ, κ.α.). Ζήτησε ακόμη την ωρίμανση της προμελέτης του δρόμου «Ολυμπία – Θάλασσα» και την επέκταση του αυτοκινητόδρομου «Πάτρα – Πύργος» μέχρι την Αρχαία Ολυμπία.

Ο κ. Γεωργιόπουλος, εστιάζοντας στο στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου, ανέφερε: «Η Ολυμπία έχει τις προϋποθέσεις για να συναντήσει τη Νέα Εποχή ως ένα οικοσύστημα Πολιτισμού – Αθλητισμού – Παιδείας, μέσα από μια μετάβαση πράσινη, ψηφιακή , ευφυή. Έχουμε προτείνει στην Κυβέρνηση την ένταξη μιας τέτοιας παρέμβασης στις Στρατηγικές Αναπλάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία στηρίζεται σε 2 εμβληματικούς πόλους:
1. Διεθνές Αθλητικό Κέντρο στα 120 στρέμματα στον Πλάτανο
2. Ξένιος Ζεύς (Πολυχώρος Πολιτισμού – Παιδείας)

Θα είναι μια ανάπλαση οραματική, πολυδιάστατη, ανοιχτή σύγχρονη. Ο Προγραμματισμός μας προβλέπει την ένταξη βασικών υποδομών αλλά και τη μόχλευση της επιχειρηματικότητας, με στόχο την προσθήκη νέων εμπειριών στον επισκέπτη που θα κάνει την Ολυμπία περισσότερο ελκυστική. Για αυτή την ανάπλαση θέλουμε τους καλύτερους γιατί η Ολυμπία πρέπει να συνεργάζεται με τους καλύτερους».

Κλείνοντας, ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε: «Κύριε Πρωθυπουργέ, αντιλαμβάνεστε εθνικά μεγέθη όπως η Ολυμπία και μόνο αν εγκολπωθείτε και εκφράσετε την αναγκαιότητα ανάδειξης του τόπου μπορεί η πρότασή μας να πάρει σάρκα και οστά. Ξέρετε πολύ καλά ότι αναμετράστε με την Ιστορία και ξέρετε ποιοι τόποι, ενέργειες και έργα μπορούν να σας συνδέσουν ανεξίτηλα με την Ιστορία».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος