FOLLOW US: facebook twitter

Ζητά επίταξη ιδιωτών Παθολόγων η Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας

Ημερομηνία: 29-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Υγεία
Απορρίπτει την πρόταση ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας

Μπροστά στο πλήρες αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί η Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας μετά τις οριστικές παραιτήσεις των τριών Παθολόγων αλλά και την έλλειψη ενδιαφέροντος της συγκεκριμένης ειδικότητας ιατρών στην προκήρυξη που «τρέχει» για να στελεχώσουν τα Νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας την επίταξη ιδιωτών γιατρών Παθολόγων για την ενίσχυση του.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πρότασης του μέλους του ΔΣ του ΓΝ Ηλείας Μενέλαου Παπασωτηρίου και γνωρίζοντας ότι μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα θα έχουν αποχωρήσει οριστικά οι τρεις Παθολόγοι και ολόκληρος ο Παθολογικός τομέας εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, θα απομείνει με μόλις έναν γιατρό!

Όπως τόνισε στην εισήγηση του ο κ. Παπασωτηρίου «με δεδομένο ότι η ΝΜ Πύργου και η ΝΜ Αμαλιάδας, αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια με την οριακή λειτουργία των παθολογικών κλινικών, με την επερχόμενη αποχώρηση παθολόγων αλλά και την έλλειψη ενδιαφέροντος για την κάλυψη των θέσεων των παθολόγων, έπειτα από τις συνεχείς προκηρύξεις, προτείνω την αποστολή αιτήματος προς το Υπουργείο Υγείας για να προβεί σε επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών παθολόγων, για την ενίσχυση του ΓΝ Ηλείας- ΝΜ Πύργου και Αμαλιάδας και σε συνεργασία και επαφή με τους Ιατρικούς Συλλόγους του Νομού».

Στο σημείο αυτό πήρε το λόγο, ο γιατρός και μέλος του ΔΣ Θάνος Γιαννόπουλος εκφράζοντας τη διαφωνία του στην πρόταση, υποστηρίζοντας πως το ΔΣ δεν είναι το αρμόδιο όργανο για να επιλύσει το θέμα της εύρεσης γιατρών αλλά κυρίως διότι θεωρεί ότι η επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών δεν δείχνει πνεύμα συνεργασίας και δεν μπορούν να παρασχεθούν υπηρεσίες με τέτοιο κλίμα. Με την πρόταση του συμφώνησε και η κ. Αθ. Πετροπούλου.

“Αντίθετος” ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου Ολυμπίας

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας κ. Χρήστος Γιαννικούλης, μιλώντας στην Πρωινή για την πρόταση επίταξης, επισήμανε: “ Είναι γνωστά σε όλους τα προβλήματα της Νοσηλευτικής Μονάδας  (Ν.Μ.) Πύργου, ιδίως της Παθολογικής Κλινικής,  μετά και τις  πρόσφατες παραιτήσεις  παθολόγων. Ως  Ιατρικός Σύλλογος αναλάβαμε την πρωτοβουλία να ζητήσουμε συνάντηση με τον Διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ.  με κύριο θέμα τη Ν.Μ. Πύργου, η οποία πράγματι έλαβε χώρα στις 18/3/2021 στην έδρα της 6ης Υ.ΠΕ. στην Πάτρα. O Διοικητής   δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει, για όσο απαιτηθεί ,  αναπλήρωση με τρίμηνες αποσπάσεις παθολόγων από άλλες νοσηλευτικές μονάδες της 6ης Υ.ΠΕ.  προς τη Ν.Μ. Πύργου. Ακόμη πρότεινε προς ιδιώτες παθολόγους, καρδιολόγους και  πνευμονολόγους του Συλλόγου μας την σύναψη σύμβασης με την 6η Υ.ΠΕ, για την παροχή υπηρεσιών στη Ν.Μ. Πύργου, πρόταση για την οποία έχουν ήδη ενημερωθεί οι συνάδελφοι. Παράλληλα ως Σύλλογος σκοπεύουμε άμεσα να απευθύνουμε έκκληση προς ιατρούς ειδικοτήτων, οι οποίες νομοθετικά κρίνονται αναγκαίες,   ώστε, εάν οι συνθήκες τους το επιτρέπουν, να συνδράμουν εθελοντικά και με όποιο τρόπο κρίνουν,  την λειτουργία της Ν.Μ. Πύργου.  Σε καμία περίπτωση πάντως δεν συμφωνούμε με την προτεινόμενη από το Δ.Σ. επίταξη υπηρεσιών Παθολόγων,  σχετικά με την οποία , θέλω να τονίσω, ουδεμία συνεννόηση ή προειδοποίηση υπήρξε από την Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας  προς τον Ιατρικό Σύλλογο Πύργου-Ολυμπίας.  Η επίταξη ως λύση απορρίπτεται, ιδίως από τη στιγμή που υπάρχει η εκπεφρασμένη βούληση της 6ης Υ.ΠΕ. να δώσει μια, έστω προσωρινή, λύση στο πρόβλημα με αποσπάσεις. Οι συνάδελφοι οι  οποίοι προτείνονται να επιστρατευτούν  είναι εξαιρετικά έμπειροι  μεν στη άσκηση εξωνοσοκομειακής ιατρικής, ωστόσο ενδέχεται να μην  διατηρούν την απαιτούμενη επαφή με την ενδονοσοκομειακή ιατρική, πολλοί ακόμη και για δεκαετίες.  Συνεπώς είναι αδιανόητο  να θεωρείται προτιμότερη  η επιστράτευση αυτών των  συναδέλφων από την απόσπαση έμπειρων νοσοκομειακών ιατρών.  Επιπλέον οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί στο ιδιωτικό ιατρείο τους μεριμνούν  για την παρακολούθηση της υγείας μερικών χιλιάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι θα απομείνουν ιατρικά ακάλυπτοι αν οι θεράποντες ιατροί τους επιστρατευθούν.

Άλλωστε τα προβλήματα της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου είναι χρόνια  και θα συνεχίσουν  να υπάρχουν και μετά την πανδημία. Άραγε  τότε, όταν θα έχει αρθεί πανελλαδικά  το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, τι θα πράξει η Διοίκηση του Γ. Ν. Ηλείας;  Θα αιτείται την  κατ΄ εξαίρεση παραμονή  της Ηλείας σε καθεστώς πολιορκίας για να μπορεί το Νοσοκομείο Ηλείας να λειτουργεί με επιστρατευμένους ιατρούς;  Γνωρίζουμε ότι για την κατάσταση, ειδικά στην Παθολογική Κλινική ,  ειδικά  η Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας έχει σαφείς ευθύνες τις οποίες καλό είναι να μην προσπαθεί να μετακυλήσει στους ελευθεροεπαγγελματίες συναδέλφους ιατρούς, ούτε στους Ιατρικούς Συλλόγους ζητώντας συνέργεια στην επίταξη.

Τέλος τονίζουμε και πάλι ότι οι λύσεις για τη Ν.Μ. Πύργου, υπό τις παρούσες συνθήκες,  πρέπει να αναζητηθούν αλλού και ότι ακόμη και η όποια συνδρομή ιδιωτών  πρέπει να είναι εθελοντική και όχι προϊόν καταναγκασμού”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος