FOLLOW US: facebook twitter

Ζήσε Μάη μου να φας… σταφίδα!

Ημερομηνία: 26-04-2023 | Συντάκτης:

-Παραμένουν απλήρωτες οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, διαρροές για 5 Μάη

-Δυσαρεστημένοι οι σταφιδοπαραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι από την καθυστέρηση των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Aπλήρωτοι εδώ και καιρό παραμένουν οι σταφιδοπαραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας, καθώς πέρασε το Πάσχα και ακόμα δεν έχουν καταβληθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για τη σταφίδα και τα αιγοπρόβατα.

Η παρατεταμένη καθυστέρηση έχει προκαλέσει αναστάτωση και εκνευρισμό στους αγρότες, καθώς ανατρέπει τον οικονομικό προγραμματισμό τους, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τη σταφίδα, η οποία παραμένει στα αζήτητα και σε τιμή αρκετά χαμηλά από το ένα ευρώ το κιλό.

Σοβαρό πρόβλημα όμως με τις πληρωμές έχει διαπιστωθεί και στις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, αφού και σε αυτήν την περίπτωση δεν έχουν καταβληθεί οι σχετικές επιδοτήσεις, κάπου γινόταν την περίοδο των Χριστουγέννων τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανεπίσημες διαρροές, αναμένεται ως το τέλος του μήνα να πληρωθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση για τα αιγοπρόβατα, ενώ για τη σταφίδα η πληρωμή προσδιορίζεται για τη μεθεπόμενη Παρασκευή.

Παράλληλα, εκφράζεται ανησυχία για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ, αφού ακόμα δεν έχουν σταλεί εγκύκλιοι που να ενημερώνουν και να εξειδικεύουν τη διαδικασία.

Δυσαρέσκεια από τους σταφιδοπαραγωγούς

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη μεγάλη καθυστέρηση στη σταφίδα και για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα ελεγκτικά όργανα.

«Μας είχαν πει ότι μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη θα πληρωθούν οι συνδεδεμένες για όλη τη φυτική παραγωγή και η τελικά η σταφίδα έμεινε απέξω. Αυτό είναι απαράδεκτο, ειδικά σε μια περίοδο που όλοι ξέρουν ότι η τιμή της είναι με το ζόρι στα 0,70 ευρώ και ουσιαστικά δεν αγοράζει κανένας. Μιλάμε για 6.000 παραγωγούς που περιμένουν. Θα μπορούσαν να έχουν πληρώσει και να αφήσουν τους 80 με 100 που είναι υπό επιτόπιο έλεγχο, για να μην υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Μας είπαν για 5 Μαΐου, οπότε αναγκαστικά περιμένουμε».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η αντιμετώπιση της πολιτείας στο θέμα της σταφίδας είναι απαξιωτική προς τον κόπο των παραγωγών.

«Ειδικά για τη σταφίδα, που όλοι ξέρουν πόσο δύσκολη είναι η χρονιά με την τιμή στα τάρταρα και το προϊόν απούλητο στις αποθήκες, θα έπρεπε το κράτος να έχει λειτουργήσει πιο γρήγορα στην καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Μας άφησαν το Πάσχα ξεκρέμαστους ενώ μας είχαν υποσχεθεί πληρωμές. Έτσι όπως το πάνε, θα την εγκαταλείψουμε τη σταφίδα γιατί δεν έχουμε πλέον κίνητρο να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε.

Αναμονή και… υπομονή για τις πληρωμές

Ο υπεύθυνος του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών, Άλκης Κωνσταντόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι μέχρι τώρα έχουν πληρωθεί κάποιες συνδεδεμένες, αλλά παραμένουν εκκρεμότητες.

«Υπάρχει προβληματισμός για την καθυστέρηση στις πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων, κυρίως για τη σταφίδα και τα αιγοπρόβατα, που αφορούν πάρα πολλούς παραγωγούς της Ηλείας, διότι θέλουν να κάνουν τον προγραμματισμό τους και η ρευστότητά τους πιέζεται όσο καθυστερεί η καταβολή των χρημάτων», τόνισε.

Ο γεωπόνος-οικονομολόγος και υπεύθυνος της Agrotax, Νίκος Μπίστολας ,επισήμανε με δήλωσή του στην «Πρωινή», ότι άπαντες είναι σε αναμονή για τις πληρωμές, εκφράζοντας την προσδοκία ότι δεν θα παραταθεί η καθυστέρηση.

«Εν αναμονή της καταβολής συνδεδεμένων ενισχύσεων της ζωικής παραγωγής είναι οι κτηνοτρόφοι η οποία πιθανότατα θα ολοκληρωθεί τέλος της εβδομάδας, αφού σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν γίνει οι διασταυρωτικοί έλεγχοι των ποσοτήτων παράδοσης γάλακτος. Παράλληλα μέχρι τις 5 Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί και οι πιστώσεις των υπολοίπων στην φυτική παραγωγή έπειτα από ελέγχους τηλεπισκόπησης και επιτοπίων. Οι παραπάνω πληρωμές είναι σύμφωνες με το ΟΣΔΕ 2022, ενώ παράλληλα οι παραγωγοί ετοιμάζονται με τα δικαιολογητικά για το άνοιγμα της πλατφόρμας του ΟΣΔΕ 2023, το οποίο θα συμμορφώνεται στο πλαίσιο των κανονισμών της Νέας ΚΑΠ», δήλωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος