FOLLOW US: facebook twitter

Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, Δ. Ζιαζιάς: «Σε συνθήκες πολέμου το Νοσοκομείο του Ρίου»

Ημερομηνία: 09-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Τις σοβαρές ελλείψεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου περιγράφει σε επιστολή του ο γιατρός του νοσοκομείου καιπρόεδρος της  Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ), Δ. Ζιαζιάς, ο οποίος έχει μπει σε κατ’ οίκον καραντίνα από την περασμένη εβδομάδα λόγω του κορονοϊού.

Όπως αναφέρει, το νοσοκομείο του Ρίου, νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό και απ’ τα μεγαλύτερα της χώρας, κυριολεκτικά παρέλυσε την περασμένη Τρίτη μετά την έκθεση πολλών εργαζομένων στον 66χρονο ασθενή από την Αμαλιάδα, αφού το ένα πέμπτο των γιατρών της Παθολογικής κλινικής τέθηκε σε καραντίνα, με συνέπεια οι εναπομείναντες γιατροί να επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο με την αθρόα προσέλευση ασθενών  προς εξέταση και πιθανή νοσηλεία.

«Από την Τετάρτη 4/3  το Νοσοκομείο λειτουργεί σε συνθήκες πολέμου. Με τον ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο αρνητικής πίεσης να έχει ήδη κορεστεί (μέγιστη χωρητικότητα πέντε ασθενείς), με διαδοχικές κλινικές (αρχικά η Οφθαλμολογική, μετέπειτα η ΩΡΛ) να επιτάσσονται για τη νοσηλεία ασθενών που νοσούν από κορονοϊό. Με το ακτινολογικό των επειγόντων, που θα μπορούσε να εξυπηρετεί μόνο αυτούς τους ασθενείς, εκτός λειτουργίας. Με ελάχιστα διαθέσιμους φορητούς αναπνευστήρες και monitor για διασωλήνωση. Χωρίς δυνατότητα εξέτασης δειγμάτων για κορονοϊό στο εργαστήριο και  ανάγκη καθημερινής μεταφοράς δειγμάτων στην Αθήνα με μεταφορική. Με ακύρωση των γενικών εφημεριών του και μεταφορά τους στο πολύπαθο νοσοκομείο του Άγιο Ανδρέα. Με σχέδια για μεταφορά προσωπικού από Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ, για άνοιγμα του Νοσοκομείου Θώρακος που έχει κλείσει εδώ και χρόνια. Το προσωπικό που με αυταπάρνηση και φιλότιμο προσπαθεί να αντεπεξέλθει σ’αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, είναι εξουθενωμένο, με αναστολή των αδειών, σε διαρκή εφημερία και εγρήγορση και προσπαθεί απεγνωσμένα να καλύψει τα κενά που άφησαν οι κατ’ οίκον περιορισμένοι συνάδελφοί τους», επισημαίνει και στη συνέχεια περιγράφει τα μεγάλα κενά του νοσοκομείου.

«Είμαστε διαρκώς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

«Έχουμε 55 κενές οργανικές θέσεις μόνιμων γιατρών, 110 ειδικευόμενων και 175 νοσηλευτών. Η πρόσφατη έκτακτη προκήρυξη του ΕΟΔΥ για τριμηνίτεςσυμβασιούχους (των 600 ευρώ), περιλαμβάνει 6 θέσεις νοσηλευτών και 3 γιατρών (παθολόγος ή λοιμωξιολόγος ή  πνευμονολόγος). Προηγήθηκε η πολυαναμενόμενη προκήρυξη 950 σχεδόν μόνιμων γιατρών πανελλαδικά της 07/02/20 (βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο). Για το δικό μας νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό προβλέπει τρεις θέσεις λιγότερες (!) από την αρχική προκήρυξη του καλοκαιριού (δύο θέσεις λιγότερες ΜΕΘ και μία θέση λιγότερη Αναισθησιολόγου, πρόκειται για ειδικότητες πρώτης γραμμής). Σταγόνα στον ωκεανό. Οι λειτουργικές-πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ αυτές που αποτυπώνονται στο ξεπερασμένο οργανόγραμμα του νοσοκομείου, μια και τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχει αυξηθεί κατακόρυφα (τουλάχιστον 35%) η προσέλευση και νοσηλεία ασθενών καθώς και ο κύκλος κλινικών δραστηριοτήτων με ανάπτυξη νέων τμημάτων» τονίζει και υπογραμμίζει την πνευματική και σωματική κόπωση των γιατρών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος