FOLLOW US: facebook twitter

Ζεστό σπίτι χωρίς καλοριφέρ γίνεται; Κι όμως γίνεται!

Ημερομηνία: 06-11-2019 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Έξω έχει αρχίσει να έχει κρύο και εσείς τρέχετε αυτόματα στο καλοριφέρ για να αναζητήσετε προστασία από αυτό. Και μπορεί τα κόκαλα σας να ζεσταίνονται αλλά νιώθετε την τσέπη σας να παγώνει. Τι θα λέγατε όμως αν σας διαβεβαιώναμε ότι υπάρχουν εναλλακτικοί, αποτελεσματικοί και δοκιμασμένοι τρόποι για να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό (και την τσέπη σας χαρούμενη) χωρίς τη βοήθεια του καλοριφέρ; Για να δείτε πώς θα τα καταφέρετε δεν έχετε παρά να συνεχίσετε να διαβάζετε

Ρίξτε αυλαία Κι όμως οι κουρτίνες αποτελούν ένα έξτρα εμπόδιο για το κρύο. Αρκεί να τις επιλέξετε και να τις χρησιμοποιείτε έξυπνα. Τι σημαίνει αυτό; Κατ’αρχάς, προτιμήστε τις κουρτίνες που είναι φτιαγμένες από χοντρά και ζεστά υλικά. Πέρα από αυτό, κρατήστε τις ανοιχτές κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφήνοντας το ζεστό φως του ήλιου στο σπίτι σας, και κλείστε τις από το απόγευμα και μετά για να προστατέψετε το σπίτι σας από το κρύο.

Μη χάνετε (τη) σπίθα σας Αν έχετε τζάκι τότε σίγουρα το χρησιμοποιείτε σαν μια πιο οικονομική και αποτελεσματική «ασπίδα» κόντρα στον κρύο χειμωνιάτικο καιρό. Αλλά ακόμα και αν το ανάβετε, δε σημαίνει ότι το εκμεταλλεύεστε στο έπακρο. Για να το καταφέρετε, όταν δεν είναι αναμμένο, μην ξεχνάτε να τοποθετείτε μπροστά του το ειδικό κλείστρο. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξοικονομήσετε 15% επιπλέον θερμότητα για το σπίτι σας. Επιπλέον, για να βάλετε φρένο στην απώλεια θερμότητας, δεν έχετε παρά να αγοράσετε ένα ειδικό μπαλόνι καμινάδας. Από την καμινάδα, άλλωστε, μπαίνει πολύ κρύο και χάνεται θερμότητα μέσα από το σπίτι.

Σύστημα κάλυψης Σίγουρα γνωρίζατε ότι το δάπεδο σας είναι υπεύθυνο για το κρύο σπίτι σας. Μάλιστα, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Ενέργειας, ένα «γυμνό» δάπεδο είναι «υπεύθυνο» για το 10% της συνολικής απώλειας θερμότητας από το σπίτι σας. Η λύση φυσικά βρίσκεται στα χαλιά. Αλλά, οι βρετανοί ειδικοί, προτείνουν να μην σταματήσετε εκεί αλλά να καλύψετε πιθανά κενά στο δάπεδο του σπιτιού σας με ριχτάρια ή ακόμα και κουβέρτες για να «παγιδεύσετε» τη ζέστη. Τέλος, αν το δάπεδο του σπιτιού σας είναι ξύλινο, μην ξεχνάτε να καλύπτε πιθανά κενά ανάμεσα στις σανίδες του με σιλικόνη για να βάλετε φρένο στις απώλειες

Τα θέλετε όλα στον ατμό; Αν η επιλογή σας να κλείσετε το καλοριφέρ συνοδεύεται από την απόφαση να ανοίξετε το κλιματιστικό σας, εμείς είμαστε μαζί σας. Αρκεί να το κάνετε σωστά: όταν χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό ρυθμίστε τις περσίδες έτσι ώστε αυτές αν κοιτούν προς το δάπεδο. Με αυτόν τον τρόπο, θα πετύχετε τη σωστή διανομή του αέρα στο χώρο.

Βάλτε φωτιά Τα κεριά δεν έχουν μόνο διακοσμητικό ρόλο στο σπίτι σας. Πέρα από το υπέροχο, ρομαντικό φως και τη άρωμα που χαρίζουν σε αυτό όταν είναι αναμένα, η αλήθεια είναι ότι ζεσταίνουν και το χώρο σας… κυριολεκτικά. Ανάψτε μερικά λοιπόν το βράδυ στο καθιστικό ή στο υπνοδωμάτιο σας διατηρώντας ερμητικά κλειστά τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα για να νιώσετε τη θέρμη τους! Αντίστοιχα, λειτουργεί και ο φούρνος σας: η θερμότητα που εκπέμπει κατακλύζει άμεσα το χώρο. Αν λοιπόν τον χρησιμοποιείτε, δεν έχετε παρά να αφήσετε ανοιχτή την πόρτα του αφότου βγάλετε το φαγητό σας από αυτόν.

Οικονομία στη θέρμανση και ζεστό σπίτι ταυτόχρονα!

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις δυνατότητες του σπιτιού σας για θέρμανση και μόνωση, χωρίς να παιδευτείτε και το κυριότερο, χωρίς να ξοδευτείτε!

Παράθυρα και πόρτες Τοποθετήστε κάτω από τις εξώπορτες τα ειδικά μακρόστενα χαλάκια. Εναλλακτικά, τοποθετήστε δικά σας βαμβακερά ή μάλλινα χαλάκια τυλιγμένα σε ρολό (ή μεγάλες πετσέτες). Ακόμα μπορείτε να αγοράσετε ειδικό stop αέρα (είναι πολύ οικονομικό) που μπαίνει κάτω από την πόρτα ή αεροστόπ που κολλάει στο κάτω μέρος της πόρτας. Έτσι, δεν θα μπαίνει μέσα ο κρύος αέρας.

Οικονομικοί τρόποι θέρμανσης

Τις ώρες που ο ήλιος βλέπει το σπίτι, ανοίξτε τις κουρτίνες και τα παντζούρια για να ζεσταθεί το εσωτερικό του σπιτιού και να «σπάσει» η υγρασία. Στα βορινά παράθυρα τοποθετήστε βαριά υφάσματα όπως βελούδο ή βαμβακερό με φόδρα και πάντα διπλές κουρτίνες. Έτσι θα κόβουν το κρύο, δεν θα έχετε απώλειες σε ζέστη, αλλά θα έχετε εναλλακτική όταν θέλετε δείτε έξω και να μπει έστω και λίγος ήλιος. Κλείνετε κουρτίνες και παντζούρια το βράδυ ή όταν έχει πολύ κρύο μέσα στην ημέρα..Μεγάλες απώλειες σε θερμότητα γίνονται από τα τζάμια (σε ποσοστό τουλάχιστον 20%). Μόνο από αυτό, θα καταναλώνετε περίπου 20% λιγότερο πετρέλαιο για θέρμανση!

Tip Οι ειδικοί τονίζουν ότι σε ένα σπίτι χάνεται τουλάχιστον 35% θερμότητα από τους τοίχους, 15% από το πάτωμα, 25% από παράθυρα και χαραμάδες και 25% από την οροφή αν το σπίτι διαθέτει σκεπή.

Θερμοστάτες Είναι πολύ σημαντικό ο θερμοστάτης σας να είναι ρυθμισμένος στους 20 βαθμούς Κελσίου – ανάλογα με την περιοχή, αφού η καθεμιά έχει τις δικές της ανάγκες. Διαφορετικά η θερμότητα που παράγεται είναι πλεονάζουσα και άχρηστη. Τις πολύ κρύες μέρες, όταν λείπετε ή όταν κοιμάστε, ρυθμίστε τον θερμοστάτη στους 15-16 βαθμούς Κελσίου ώστε να διατηρείται ζεστό το σπίτι χωρίς να καταναλώνετε πολλή ενέργεια.

Tip Έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο ακριβό να ανοίγετε και να κλείνετε τον θερμοστάτη σε σχέση με το να μένει σταθερός.

Τζάκι Μην κλείνετε την εστία με γυάλινα προστατευτικά και σήτες, διότι θα έχετε μεγάλες απώλειες σε θερμότητα. Τα προστατευτικά παρέχουν ασφάλεια όταν δεν βρίσκεστε μέσα στο δωμάτιο ή όταν υπάρχουν στο δωμάτιο μικρά παιδιά. Αν δεν χρησιμοποιείτε το τζάκι συχνά, κλείνετε το καπάκι επάνω από την εστία ή τοποθετείστε ένα ειδικό μπαλόνι καμινάδας. Από την καμινάδα μπαίνει πολύ κρύο και χάνεται θερμότητα μέσα από το σπίτι. Μην ξεχάσετε να το αφαιρέσετε όταν θελήσετε να ανάψετε και πάλι ξύλα.

Καλοριφέρ Μην ξεχνάτε ποτέ την εξαέρωση – με το γνωστό κλειδάκι. Η σωστή συντήρηση βοηθάει πάντα στην καλύτερη απόδοση των σωμάτων. Μη βάζετε επάνω τους πράγματα και μην τα σκεπάζετε – δεν αφήνετε τον αέρα να κυκλοφορεί. Επίσης, ποτέ μα ποτέ μη βάζετε ρούχα πάνω στα καλοριφέρ. Ερευνητές επισκέφθηκαν τα σπίτια 100 ανθρώπων. Οι 87 από αυτούς στέγνωναν τα ρούχα τους πάνω ή δίπλα σε διαφόρων τύπων θερμαντικά σώματα. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάιο σε περισσότερα από τα 3/4 των σπιτιών τα επίπεδα υγρασίας υπερέβαιναν το ανώτατο όριο για την ανάπτυξη μολυσματικών παραγόντων που ευνοούν την εκδήλωση άσθματος.

Τip Λίγο αλουμινόχαρτο για να καλυφθεί ο τοίχος πίσω από το καλοριφέρ θα βοηθήσει ώστε να αποδίδει καλύτερα!

Πηγή: spirossoulis.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ