FOLLOW US: facebook twitter

«Ζεστό χρήμα στον λαό» ζητούν 153 οικονομολόγοι στις ΗΠΑ

Ημερομηνία: 10-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Τεχνοκράτες, τραπεζίτες, πολιτικοί τρομάζουν από την εύθραυστη ανάκαμψη, παραμερίζουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην τόνωση της ζήτησης.

Μήνυμα για ακόμα περισσότερο δημόσιο χρήμα στις τσέπες των πολιτών στέλνουν με επιστολή τους 153 οικονομολόγοι στις ΗΠΑ, καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη.

Η άμεση καταβολή ρευστού στους πολίτες από την κυβέρνηση ενισχύει την οικονομική ασφάλεια, τονώνει τις καταναλωτικές δαπάνες και ενδεχομένως επιταχύνει την ανάπτυξη, υπογραμμίζουν οι οικονομολόγοι, προσθέτοντας ότι οι πληρωμές θα πρέπει να εκταμιεύονται αυτόματα βάσει κάποιων οικονομικών δεικτών, όπως το ποσοστό της ανεργίας, και έως ότου υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι η οικονομία ανακάμπτει.

Η αποστολή εβδομαδιαίων επιταγών 600 δολαρίων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση που θεσπίστηκε τον Απρίλιο -στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας- εκπνέει στο τέλος αυτού του μήνα. Αποτέλεσε σωσίβιο για εκατομμύρια Αμερικανούς που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της καραντίνας.

Οι επιταγές δεν συνέβαλαν μόνο στην επιβίωση αυτών των ανθρώπων, αλλά οδήγησαν ταυτόχρονα και σε άνοδο των δαπανών των φτωχότερων νοικοκυριών έναντι τω πλουσιότερων. Το μεγαλύτερο μέρος τους ξοδεύτηκε άμεσα για την κάλυψη βασικών αναγκών. Το χρήμα που διανεμήθηκε μέσω των επιταγών δεν συσσωρεύτηκε δηλαδή σε κάποιους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά διαχύθηκε στην πραγματική οικονομία τροφοδοτώντας πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

Η έκκληση των παραπάνω, κεντροαριστερών στην πλειονότητά τους, οικονομολόγων (μεταξύ των οποίων είναι και ο πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα, Τζέισον Φούρμαν, η πρώην οικονομολόγος της Fed, Κλόντια Σαμ, και ο ακαδημαϊκός Ντάρικ Χάμιλτον) αποτυπώνει και την αγωνία τους για τη συνέχεια. «Ακόμα και μετά την επανέναρξη των επιχειρήσεων, ακόμα και μετά την επιστροφή των δουλειών θα υπάρξει σημαντική οικονομική πτώση και η ζήτηση θα συνεχίσει να υστερεί αν ο κόσμος δεν έχει χρήματα να ξοδέψει» προειδοποιούν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι.

Ενας ακόμα φόβος όχι μόνο αυτών αλλά και όλων γενικά των οικονομολόγων ανεξαρτήτως σχολής είναι το ενδεχόμενο επιστροφής της πανδημίας και των μέτρων κοινωνικής προστασίας.

Ο επικεφαλής της Fed της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστιτς, προειδοποίησε χθες ότι, καθώς τα κρούσματα του ιού αυξάνονται ξανά τις τελευταίες μέρες, τα οικονομικά στοιχεία που έρχονται δείχνουν κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας τόσο όσον αφορά το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων όσο και την κινητικότητα. «Υπάρχουν κάποια πράγματα που βλέπουμε και κάποια από αυτά είναι ανησυχητικά και μπορεί να καταδεικνύουν ότι η πορεία της ανάκαμψης αυτής θα είναι πιο δύσκολη από ό,τι θα μπορούσε να είναι» τόνισε.

Καμπανάκι για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης χτύπησε όμως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ο Πορτογάλος επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, που σημερα ολοκληρώνει τη θητεία του. Ο Σεντένο προειδοποίησε χθες ότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί νέος γύρος ύφεσης, αν η Ε.Ε. επιστρέψει χωρίς σχέδιο στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. «Αυτή η κρίση θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους. Θα απαιτηθεί ισχυρή επενδυτική στήριξη και αυτό ισχύει για όλες τις χώρες. Η «τυφλή» επιβολή των κανόνων του Συμφώνου μπορεί να αποδειχτεί μη ρεαλιστική οδηγώντας ξανά σε ύφεση» τόνισε ο Πορτογάλος.

Ας σημειωθεί ότι στην πρόσφατη αξιολόγηση του γενικού προσανατολισμού της δημοσιονομικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι τα μέτρα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής που έλαβαν μεμονωμένα κράτη-μέλη είναι απολύτως δικαιολογημένα. Προειδοποίησε μάλιστα ότι πρόωρη απόσυρσή τους ενέχει κινδύνους λόγω της εύθραυστης ανάκαμψης. «Καθώς η οικονομική ανάκαμψη του επόμενου έτους αναμένεται να είναι περιορισμένη, η απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης θα ήταν πρόωρη» υπογράμμισε.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος