FOLLOW US: facebook twitter

Ύστατη προσπάθεια να σωθεί η ανάπλαση στον Καϊαφα

Ημερομηνία: 24-01-2023 | Συντάκτης:

Διαχειριστική αρχή: «Κανονικά το έργο πρέπει να απενταχθεί»

-Θα ζητηθεί η συνδρομή της Περιφέρειας προς αυτήν την κατεύθυνση

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Ουσιαστικά απενταγμένο θα πρέπει να θεωρείται το έργο της ανάπλασης των υποδομών στη λίμνη Καϊάφα, αφού η εργολαβία διαλύθηκε, αλλά δεν έχει δρομολογηθεί η επαναδημοπράτηση του έργου από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, που είναι και ο φορέας υλοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια στις τάξεις της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ για την πολύμηνη αδράνεια της ΕΤΑΔ, αφού οι πόροι της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 είναι απορροφήσιμοι ως το τέλος του 2023.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής ανέφεραν στην «Πρωινή» πως το έργο κανονικά πρέπει να απενταχθεί, αλλά θα κάνουν μία ακόμα προσπάθεια ως τα τέλη Μαρτίου, μήπως και βρεθεί τρόπος επανέναρξης του έργου μέσα στη χρονιά, για να απορροφηθούν έστω κάποια κονδύλια, και το υπόλοιπο μεταφερθεί στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η υπόθεση όμως έχει πολλές δυσκολίες, διότι νέος ανάδοχος μπορεί να προκύψει μόνο με επαναδημοπράτηση, αφού οι επόμενοι μειοδότες στον προηγούμενου διαγωνισμό δεν ενδιαφέρονται να το αναλάβουν. Απευθείας ανάθεση δεν μπορεί να γίνει, οπότε με νέα διαγωνιστική διαδικασία φτάνουμε στο τέλος του καλοκαιριού.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το πιο πιθανό είναι να ζητηθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να εντάξει την ανάπλαση στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) 2021-2027, με την υποσημείωση ότι πλέον οι προϋπολογισμοί είναι αυξημένοι κατά 30%. Άρα θα πρέπει να δεσμευτούν περίπου τέσσερα εκατ. ευρώ για το έργο, κάτι που ίσως αλλάξει τον σχεδιασμό. Όλα αυτά φυσικά προϋποθέτουν ότι η ΕΤΑΔ θα δραστηριοποιηθεί ενεργά για να «σώσει» το έργο.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη επερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Κώστα Μητρόπουλου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, επισήμανε πως στις περιπτώσεις που ένα έργο «βαλτώνει», υπάρχουν συγκεκριμένες επιλογές για κάθε έργο, η εγκατάλειψη, η μεταφορά στο επόμενο ΕΣΠΑ και η «γέφυρα».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί την εγκατάλειψη του έργου και συμπλήρωσε πως η καταλληλότερη λύση φαίνεται να είναι η «γέφυρα» (phasing), διότι απορροφά ένα μέρος από το τρέχον ΕΣΠΑ και έτσι δεν απομειώνει σημαντικά τον δημοσιονομικό χώρο από την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Tι προβλέπει το έργο ανάπλασης

Το έργο εντάχθηκε με προϋπολογισμό πέντε εκατ. ευρώ  και με τίτλο «Εκσυγχρονισμός υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομών περιοχής Λίμνης Καϊάφα», στο «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)» και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Η σχεδίαση του εγκεκριμένου έργου περιλαμβάνει 3 φάσεις: Η α’ φάση, που άρχισε αλλά σταμάτησε προβλέπει «Παρεμβάσεις Εκσυγχρονισμού για το Συγκρότημα Καϊάφα», με προϋπολογισμό 5 εκατομμυρίων για έργα εξυγίανσης των υδάτων, αποκατάσταση-ανάδειξη των σπηλαίων των Ανυγρίδων Νυμφών και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων δημόσιων υποδομών του (ύδρευση, ενέργεια, αποχέτευση και αντιπυρική προστασία). Η β’ φάση, με προϋπολογισμό 5 εκατομμυρίων επίσης, περιλαμβάνει παρεμβάσεις αποκατάστασης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και του αρχαιολογικού χώρου, προστασία από κατολισθήσεις, αναβάθμιση της πηγής, καθαρισμός της λιμνοθάλασσας.

Αντικείμενο του έργου είναι ο εκσυγχρονισμός μέσω της συντήρησης και ανακατασκευής των υφιστάμενων υποδομών, αλλά και η υλοποίηση έργων που άπτονται περιβαλλοντικού σχεδιασμού και τα οποία αφορούν στην αποκατάσταση του θιγμένου από ανθρώπινες παρεμβάσεις φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής με παράλληλο στόχο την ανάδειξη και προβολή του. Γενικός στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου προορισμού μέσω της προστασίας και της βελτίωσης των φυσικών και πολιτιστικών αξιών, πόρων και εμπειριών της περιοχής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος