FOLLOW US: facebook twitter

Υψηλότερες τιμές στη βιομηχανική ντομάτα διεκδικούν οι παραγωγοί της Ηλείας

Ημερομηνία: 28-10-2022 | Συντάκτης:

Πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των τριών ομάδων παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας του νομού.

Σε διαδικασία ζυμώσεων με τις εταιρείες μεταποίησης βιομηχανικής ντομάτας έχουν εισέλθει οι παραγωγοί του προϊόντος από το νομό Ηλείας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μάλιστα και γενική συνέλευση των ομάδων παραγωγών του νομού στην Αμαλιάδα, όπου και έγινε απολογισμός για την περασμένη χρονιά, αλλά και μια προσπάθεια ανάλυσης των δεδομένων ενόψει της νέας σεζόν.

Όπως είπε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν πεσμένες σε σχέση με την περσινή χρονιά και κυμάνθηκαν στους 8 με 9 τόνους. Ένα χρόνο πριν, είχαν πάει και 12 τόνους. Η διαδικασία της συγκομιδής ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Κάναμε γενική συνέλευση για να δούμε τα καινούργια δεδομένα. Φέτος τα έξοδα ήταν πάρα πολλά. Όπως αναλύσαμε και στην συνέλευση, οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν στα 110 ευρώ τον τόνο. Θεωρώ ότι θα μπορούσε να είναι και υψηλότερες, αν λάβουμε υπόψη ότι σε πιο βόρειες ζώνες δόθηκαν έως και 130 με 140 ευρώ τον τόνο, βάσει όσων λένε και οι μεταποιητικές. Τα έξοδα συνεχώς ανεβαίνουν μέχρι και το Μάρτιο και πρέπει αυτό οι επιχειρήσεις να το δουν. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που θα γίνει για να το συζητήσουμε. Από κει και πέρα όμως η βιομηχανική ντομάτα έχει πάρα πολλά έξοδα και αν ο παραγωγός μπει μία χρόνια μέσα, τελείωσε οικογενειακά και οικονομικά. Αυτό πρέπει να το δουν οι επιχειρήσεις και να μας κάνουν προτάσεις…».

Όπως εκτιμά, τέλος, ο κ. Βαλιανάτος, το κόστος παραγωγής κυμαίνεται πλέον στα επίπεδα των 950 με 1.000 ευρώ το στρέμμα.

agrotypos.gr- Μπίκας Αλέξανδρος


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος