FOLLOW US: facebook twitter

Self test: Υποχρεωτικό από Δευτέρα 19/4 για χιλιάδες εργαζόμενους

Ημερομηνία: 16-04-2021 | Συντάκτης:

Σε εργαζόμενους Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα επεκτείνεται από τη Δευτέρα 19 Aπριλίου η υποχρεωτική, για μία φορά την εβδομάδα, χρήση self test ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αυτοπρόσωπη παρουσία στην εργασία τους.

Για τον ιδιωτικό τομέα

-Λιανεμπόριο, Σούπερ μάρκετ και Καταστήματα τροφίμων και ποτών

-Εστίαση

-Μεταφορές (χερσαίες, ακτοπλοϊκές, αεροπορικές\

-Υπηρεσίες καθαρισμού

-Κουρεία κομμωτήρια και Κέντρα Αισθητικής

-Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και Στοιχημάτων.

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, η δωρεάν διάθεσή τους θα είναι δυνατή από τη Δευτέρα 19 Απρίλη από τα φαρμακεία, με τον ΑΜΚΑ.  Ανέφερε ακόμα ότι ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του, ενώ αν ο εργαζόμενος προσέλθει στη δουλειά χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, τότε ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να μην αποδεχθεί την εργασία και παράλληλα απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής «έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος». Επιπλέον είπε ότι θα υπάρχουν πρόστιμα για τους εργοδότες που είτε απασχολούν εργαζόμενους χωρίς να έχουν κάνει self test ή που έχουν βγει θετικοί σε αυτό.

Για τον δημόσιο τομέα

  • Υπάλληλοι ΚΕΠ
  • ΟΤΑ
  • Εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι
  • Υπηρεσίες καθαριότητας
  • Δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι
  • Υπηρεσίες καθαριότητας

Τα self tests και στον δημόσιο τομέα θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα και οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να επιδεικνύουν την αρνητική βεβαίωση του τεστ προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους. Σε αντίθεση περίπτωση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, προβλέπονται ποινές σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα που θα φθάνουν στην περικοπή των αποδοχών.

Η δωρεάν διανομή των self tests από τα φαρμακεία ξεκινά τη Δευτέρα 19 Απριλίου, για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα 19 μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου.

Πηγή: dikaiologitika.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος