FOLLOW US: facebook twitter

Ύποπτη σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση για την Πατρών-Πύργου

Ημερομηνία: 16-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
-Τι δηλώνουν οι βουλευτές Ηλείας για τις διαρροές περί ακύρωσης

Σε αυτό το δρόμο που διάλεξες να πας, κοίτα να προλάβεις τον καιρό…

Έναν καιρό που δυστυχώς έχει γυρίσματα. Αυτοί που μέχρι χθες ήταν λαλίστατοι, για την ανάγκη της έναρξης της Πατρών Πύργου το συντομότερο, αυτοί που λοιδορούσαν τον τέως Υπουργό Υποδομών για την επιλογή του να μοιράσει το έργο σε 8 εργολαβίες, αυτοί που…. Σήμερα επιλέγουν τη σιωπή ιχθύος.

Ρωτήθηκαν πολλές φορές προεκλογικά, τόσο ο σημερινός πρωθυπουργός, όσο και τα δεκάδες τοπικά και περιφερειακά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για τι ακριβώς θα κάνουν με τον αυτοκινητόδρομο της Πατρών Πύργου. Η μόνη απάντηση ήταν απλώς ότι «θα ξεμπλοκάρει» και ότι για όλα φταίει ο κ. Σπίρτζης.

Και μόλις λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, από το περιβάλλον του νέου υπουργού Υποδομών, Κ.Καραμανλή, διαρρέει η πρόθεση ακύρωσης του υπάρχοντος διαγωνισμού, άρα και παύση των εργασιών που έχουν ήδη ξεκινήσει στα πέντε από τα οκτώ τμήματα, με την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Η ακύρωση του διαγωνισμού, όμως, σημαίνει νέο σχεδιασμό και νέα τεύχη δημοπράτησης, κάτι που απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα και τινάζει στον αέρα το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου (Δεκέμβριος 2022). Παράλληλα, θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότησή του, διότι η Κομισιόν ενέκρινε –για πρώτη φορά από τότε που σχεδιάστηκε ο δρόμος- τα 300 εκατ. ευρώ με βάση το κόστος του πλάνου που κατέθεσε ο κ. Σπίρτζης, και μάλιστα ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και σε κλίμα δυσπιστίας για τη βιωσιμότητα του έργου.

Πιθανή απένταξη του έργου από το τρέχον ΕΣΠΑ ισοδυναμεί με τον οριστικό ενταφιασμό του και τη ματαίωσή του, αφού δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα χρηματοδοτηθεί από τη νέα προγραμματική περίοδο, σε μια εποχή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει περικόψει τα κονδύλια για υποδομές και το ελληνικό κράτος δεν έχει τέτοιες δυνατότητες

Τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν προβλήματα σε τρεις εργολαβίες, για τη μία εκ των οποίων εκκρεμεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων από το ΣτΕ και για τις άλλες δύο οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών ετοιμάζονται να προχωρήσουν στις επόμενες προσφορές και ως το φθινόπωρο να υπογράψουν τις συμβάσεις. Παράλληλα, η εταιρεία Infrastrutture, που κατασκευάζει ήδη δύο από τα οκτώ τμήματα, έχει καταθέσει επίσημη πρόταση για να αναλάβει άλλες δύο εργολαβίες και να ξεμπλοκάρει το έργο. Σε κάθε περίπτωση, με βάση τον τωρινό διαγωνισμό –παρά τα όποια εμπόδια- είναι εξασφαλισμένα 300 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2022 και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχουμε εργοτάξια στα επτά από τα 8 τμήματα.

Αν τελικά το υπουργείο Υποδομών επιλέξει την ακύρωση, τότε θα διαπράξει ατόπημα πολύ χειρότερο από την αποκοπή του 2013 από τη σύμβαση παραχώρησης.

Διονύσης – Χαράλαμπος Καλαματιανός: H εκ νέου δημοπράτηση του έργου θα οδηγήσει σε νέα μακρινά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του

Χθεσινά δημοσιεύματα μας ενημέρωσαν ότι εξετάζεται σοβαρά από το νέο υπουργό Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή και το επιτελείο του το ενδεχόμενο της ακύρωσης του διαγωνισμού του οδικού άξονα Πάτρας- Πύργου.

Θυμίζουμε ότι ενώ εξασφαλίστηκαν με επίπονες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την Κομισιόν 300 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την υλοποίηση του δημόσιου έργου, οι 5 από τις 8 εργολαβίες έχουν ήδη δημοπρατηθεί και υπογραφεί, οι υπόλοιπες 3 βρίσκονται εν αναμονή υπογραφής, το Υπουργείο Υποδομών φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί στη διενέργεια νέου διαγωνισμού.

Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι πολύ αρνητική για την Ηλεία μας, καθώς, δεν αποκλείεται και η οριστική ματαίωση εκτέλεσής του.

Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενη ακύρωση του ήδη υπάρχοντος διαγωνισμού και η εκ νέου δημοπράτηση του έργου θα οδηγήσει σε νέα μακρινά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του, θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις και όλες οι διαδικασίες θα πρέπει να τρέξουν από την αρχή.

Κατά συνέπεια πρόκειται για πισωγύρισμα και διαγραφή όλων των προσπαθειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αφού το έργο έχει μπει στην τελική ευθεία.

Είναι αυτονόητο ότι μια τέτοια ιδιαίτερα δυσμενής εξέλιξη ανήκει στην αποκλειστική πολιτική ευθύνη της Κυβέρνησης.

Διονύσης – Χαράλαμπος Καλαματιανός

Βουλευτής Ν. Ηλείας

ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Διονυσία Αυγερινοπούλου, βουλευτής Ηλείας ΝΔ: «Το έργο θα γίνει με τον αρτιότερο δυνατό τρόπο»

Εδώ και χρόνια η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού καθυστέρησε εξαιτίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η Ηλεία έμεινε χωρίς επαρκή και άρτια πρόσβαση με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ανάπτυξής της λόγω μειωμένης προσβασιμότητας στους τουριστικούς της προορισμούς, μειωμένης εμπορικής κίνησης και δυνατότητες εξαγωγών της, ενώ τα τροχαία δεν αποφεύχθηκαν και οικογένειες θρήνησαν απώλειες.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει βάλει σε απόλυτη προτεραιότητα την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου “Ολυμπία Οδός.” Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα τονίσει ότι ο αυτοκινητόδρομος επί της δικής μας Κυβέρνησης επιτέλους θα ξεκινήσει.

Τα δημοσιεύματα στον τύπο απλά καταδεικνύουν μια “φοβική” στάση προς την κυβέρνηση και μια επιφυλακτικότητα, την οποία ενδεχομένως καλλιέργησε στην κοινή γνώμη η προηγούμενη κακή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η διάψευση προσδοκιών των πολιτών. Με τη δική μας κυβέρνηση αυτό δεν θα γίνει. Θα ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας και θα προχωρήσουμε σε μια καλή διακυβέρνηση για τη χώρα μας. Το έργο Πάτρα – Πύργος θα γίνει και θα γίνει και με τον αρτιότερο δυνατό τρόπο. Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές από τον αρμόδιο υπουργό μεταφορών, κ Κώστα Καραμανλή, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις σε λίγες ημέρες στη Βουλή»

Κώστας Τζαβάρας, βουλευτής Ηλείας ΝΔ: «Κριτήριο η κατασκευή του το συντομότερο δυνατό»

«Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Πύργο ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι μετά από ενδελεχή μελέτη του φακέλου της υπόθεσης του αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Πύργου θα ληφθεί η απόφαση που διασφαλίζει την κατασκευή του έργου. Σε αυτή τη βάση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το όλο θέμα και στόχος πρέπει να είναι η διασφάλιση της κατασκευής του έργου που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της Ηλείας. Σε κάθε περίπτωση κριτήριο για κάθε χειρισμό του Υπουργείου πρέπει να είναι η εξασφάλιση όλων των τεχνικών και διοικητικών προϋποθέσεων ώστε η κατασκευή του έργου να γίνει στο συντομότερο δυνατό χρόνο».

Ανδρ.Νικολακόπουλος, βουλευτής Ηλείας ΝΔ: «Θα επιλεγεί ο προσφορότερος και ταχύτερος τρόπος»

Η ολοκλήρωση του δρόμου Πατρών-Πύργου αποτελεί απόλυτη  προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όπως έχει διατυπωθεί και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα επιλεγεί ο τρόπος που είναι προσφορότερος για την ταχύτερη ολοκλήρωσή του, παρακάμπτοντας τα εμπόδια που η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε. Για τις λεπτομέρειες θα πρέπει να περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την επίσημη τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού.

Μιχάλης Κατρίνης, Βουλευτής Ηλείας ΚΙΝΑΛ: «Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για το δρόμο»

Ο Βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής κ. ΜιχάληςΚατρίνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με διαρροές στον Τύπο, δείχνει να προσανατολίζεται στη λύση της έναρξης νέας διαγωνιστικής διαδικασίας  για την κατασκευή του δρόμου Πάτρα-Πύργος.

Έτσι εξηγείται και η σκόπιμη ασάφεια του κ.Μητσοτάκη, ο οποίος απέφυγε να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης του έργου, κατά την προεκλογική του επίσκεψη στην Ηλεία.

Ουσιαστικά ακολουθεί την ίδια τακτική με την κυβέρνηση του κ.Τσίπρα, που ερχόμενη το 2015 στην εξουσία άλλαξε τα δεδομένα του διαγωνισμού, προχωρώντας στην κατάτμηση του έργου με τα γνωστά αποτελέσματα.

Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει μία παράπλευρη απώλεια: η Ηλεία και οι πολίτες της αφού θα υπάρχει νέα και μεγάλη καθυστέρηση στην κατασκευή ενός κορυφαίου έργου υποδομής που μπορεί να μετατραπεί σε μοχλό ανάπτυξης για το νομό μας.

Φαίνεται, όμως, ότι το τελευταίο που ενδιαφέρει κάποιους είναι η Ηλεία, η οποία δεν αντέχει μία ακόμα καθυστέρηση στην υλοποίηση αυτού του έργου

Η κυβέρνηση οφείλει, άμεσα, να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Και επειδή δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα το κάνει, αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών της Βουλής θα καταθέσω επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών προκειμένου να έρθει στην Ολομέλεια και να δώσει απαντήσεις».

Επιστολή Νικολούτσου σε Υπουργό Υποδομών ζητώντας αυστηρό χρονοδιαγραμμα

Με επιστολή του προς τον νέο υπουργό Υποδομών ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, ζητά αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου, το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί το ισχύον.

«Το Επιμελητήριο Ηλείας από το 2012, πρώτο από όλους τους φορείς της Ηλείας, εξέφρασε την άποψη του για την αδήριτη ανάγκη κατασκευής του τμήματος Πάτρα – Πύργος της Ν.Ε.Ο. Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσάκωνα.Τα χρόνια που πέρασαν, μέσα από διάφορες πολιτικές επιλογές, φτάσαμε στο σημείο να δημοπρατηθεί το έργο κατατετμημένο σε οκτώ υποέργα, επιλογή με την όποια διαφωνήσαμε απολύτως.

»Αν και η πρώτη δημοπράτηση με τη συγκεκριμένη μορφή έγινε το 2016, φτάσαμε τώρα το 2019 το έργο να μην έχει ακόμα πλήρως συμβασιοποιηθεί, επιβεβαιώνοντας τις αντιρρήσεις μας για την επιλεγείσα μέθοδο.Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η νέα κυβέρνηση έχει επιλέξει την ακύρωση των μέχρι τώρα διαδικασιών και την επαναδημοπράτηση ως ενιαίο έργο.

»Άποψή μας είναι ότι οποιαδήποτε πολιτική επιλογή, πρέπει να συνοδεύεται και με αυστηρό χρονοδιάγραμμα, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι πέραν του ισχύοντος.Πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το θέμα ως κορυφαία προτεραιότητα στις υποδομές και θα δεσμευτεί για τον χρόνο περαίωσης», αναφέρει η επιστολή.

Μπαλαούρας: Θα αφήσουμε πάλι να χαθεί ο δρόμος;

Τώρα που μπήκε το νερό στο αυλάκι, με 3 εργολαβίες σε εξέλιξη εργασιών (Κ. Αλισσός, Βάρδα, Γεράκι), διαβάσαμε στην «Καθημερινή» ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο της ακύρωσης του διαγωνισμού που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω, ότι το Υπουργείο Υποδομών επί Σπίρτζη, αφού πρώτα έλαβε την(χρονοβόρα) έγκριση της Κομισιόν, εξασφάλισε για πρώτη φορά και τη χρηματοδότηση του, με 300 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ και όχι από τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Οφείλω, πάλι να πω ότι, υπήρξαν ορισμένες υστερήσεις στην πορεία του έργου. Όμως, αν πάει κανείς στα εργοτάξια θα δει ότι τα έργα έχουν ξεκινήσει, αντιμετωπίζοντας και αναπάντεχα προβλήματα, όπως σχηματισμούς χωματερών από Δήμους, πάνω στη χάραξη του νέου δρόμου! Να ενημερώσω ότι αυτές τις μέρες εγκαθίσταται και άλλη μια εργολαβία στήνοντας το εργοτάξιο της.

Είναι γνωστό ότι υπάρχει πρόβλημα με τις 2 εργολαβίες της «Κ/Ξ Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών». Όμως και αυτό οδεύει στην επίλυση του. Ήδη, ο τρίτος μειοδότης, η εταιρία «GdInfrastruttureHellas» με επιστολή της στις 18 Ιουνίου μας γνωστοποίησε ότι προτίθεται να αναλάβει και τις δύο αυτές εργολαβίες, με τις ίδιες προσφορές και εκπτώσεις. Προφανώς αυτό θα γίνει αφού πρώτα θα εξεταστεί η προσφορά του δεύτερου μειοδότη, όπως ο νόμος ορίζει.

Επομένως, το έργο έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022, όπως ορίζουν οι συμβάσεις. Για να γίνει αυτό ο νέος υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής(ο νεότερος) θα πρέπει να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για επανάληψη απένταξης του έργου, όπως έγινε πάλι επί ΝΔ(και ΠΑΣΟΚ) το 2013. Τι θα συμβεί αν προχωρήσει στην απένταξη; Θα πρέπει, αν ενοποιηθεί το έργο(προς τη κατεύθυνση του ενός «εθνικού» εργολάβου),να γίνουν ξανά μελέτες για δημοπράτηση και νέος διαγωνισμός… Επιπλέον, το κράτος θα αποζημιώσει με 10 εκατομμύρια στους συμβασιούχους εργολάβους… Η καθυστέρηση θα είναι, τουλάχιστον 3ετής, αφού θα χρειαστεί εκ νέου έλεγχος και έγκριση από τη Κομισιόν, που μπορεί να πει πάλι να μη γίνει αυτοκινητόδρομος, αλλά η διαπλάτυνση του υφιστάμενου κατσικόδρομου- λαιμητόμου,και προφανώς θα χαθεί η χρηματοδότηση με ευρωπαϊκούς πόρους!

Οι φορείς της Ηλείας, οι νεοεκλεγμένοι, Περιφερειάρχης, δήμαρχοι και σύμβουλοι, το Επιμελητήριο, Επιστημονικοί φορείς, κινήσεις πολιτών, ανεξάρτητα από τις κομματικές τους προτιμήσεις, θα πρέπει να αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά, για να μη περάσει το σχεδιαζόμενο ανοσιούργημα της νέας απένταξης του αυτοκινητόδρομου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος