FOLLOW US: facebook twitter

Με υπόμνημα οι αγρότες της Ηλείας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Ημερομηνία: 29-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

kiknos

Στην μάχη των διεκδικήσεων για σταφίδα και βιομηχανική τομάτα

Στη μάχη των διεκδικήσεων για τη σταφίδα και τη βιομηχανική τομάτα μπαίνουν οι αγρότες με την Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας. Μετά τη σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο συντάχθηκε υπόμνημα με τα αιτήματα των αγροτών. Το υπόμνημα έχει αποδέκτες τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον αναπληρωτή του, τους βουλευτές της Ηλείας, την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και τους δήμαρχους της Ηλείας.

Στο υπόμνημα με λεπτομέρειες περιγράφονται τα αιτήματα των αγροτών.

  1. stafidoparagogoi

Τι αναφέρει το υπόμνημα

«Μετά τη σύσκεψη που έγινε στο γραφείο μας στις 25/06/2016, παρουσία των Βουλευτών του Νομού και εκπροσώπων της Περιφέρειας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποφασίσθηκαν τα κάτωθι:

  1. ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ

Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με Κορινθιακή Σταφίδα στον Νομό μας ανέρχονται σε 27.000 στρέμματα περίπου. Από αυτά, τα 5700 βρίσκονται σε ορεινές κοινότητες, τα 13000 στρέμματα σε ημιορεινές και τα υπόλοιπα σε πεδινές.

Οι τιμές από το 2009 έως και σήμερα κυμάνθηκαν ως εξής:

ΕΤΟΣ ΤΙΜΗ ΑΝΑ ΚΙΛΟ
2010 1,40
2011 1,25
2012 1,40
2013 1,25
2014 0,80
2015 0,80

Ο συνολικός αριθμός παραγωγών που καλλιεργούν Κορινθιακή Σταφίδα είναι 3000. Στην Ομάδα Παραγωγών είναι 300 παραγωγοί.

Η παραγόμενη ποσότητα Κορινθιακής Σταφίδας ανέρχεται στους 9000 τόνους.

Το κόστος καλλιέργειας ανά στρέμμα διαμορφώνεται όπως παρακάτω:

ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΣΤΟΣ
ΚΛΑΔΕΜΑ-ΚΟΡΦΟΛΟΓΗΜΑ-ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ 30 €
ΡΑΝΤΙΣΜΑΤΑ 60€-130€
ΛΙΠΑΝΣΗ 40€-50€
ΤΡΥΓΟΣ-ΑΛΩΝΙΑ 35€-50€
ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ-ΜΕΤΑΦΟΡΑ 35€
ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ-ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ 20€-50€
ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ 295€-420€

Μετά από αυτά ομόφωνα προτείνεται η Κορινθιακή Σταφίδα να ενταχθεί από 01/01/2017 στα συνδεδεμένα προϊόντα. Επίσης, πρέπει όλοι οι Σταφιδοπαραγωγοί να ενταχθούν σε Οργανώσεις Παραγωγών έτσι ώστε να επωφελούνται από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα.

  1. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΑΓΡΟΤΩΝ

Η ΠΟΛ 1089/20-4-2015 αναφέρει ότι όλες οι διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός προθεσμίας 90 ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Εμείς έχουμε καταθέσει το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου τις αιτήσεις των παραγωγών αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία επιστροφή.

  1. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ

Οι παραγωγοί μας έχουν υποστεί ζημιά από τις καιρικές συνθήκες των προηγούμενων ετών (ελιές ,καρπούζια, πεπόνια, κηπευτικά), αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ. Ζητάμε την άμεση αποστολή των εκτιμητών για την καταγραφή των ζημιών.

  1. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΜΑΤΑ

ΘΕΜΑ : “Απάντηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταποιημένων Οπωροκηπευτικών Π.Ε. Ηλείας στο έγγραφο με αριθ. Πρωτοκόλλου 103/26-4-2016 του ΥΠΑΑΤ”

Η απάντηση που έδωσε το ΥΠΑΑΤ στο αίτημα της οργάνωσης μας για υπογραφή των συμβάσεων βιομηχανικής τομάτας το αργότερο μέχρι 10 Μαρτίου , μας προκάλεσε έκπληξη γιατί   απέχει από τη γεωργική- καλλιεργητική πραγματικότητα αλλά και

Συγκεκριμένα :

Το μεγάλο της πλεονέκτημα στη καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας είναι ότι πρόκειται για καλλιέργεια με συμβόλαιο, δηλαδή ο παραγωγός ξεκινάει τη καλλιέργεια προσαρμοσμένος στις ποσοτικές και ποιοτικές απαιτήσεις της βιομηχανίας . Το πλεονέκτημα λοιπόν της διασφάλισης της διάθεσης του παραγόμενου προϊόντος σε προσυμφωνημένη τιμή αντισταθμίζει τη χαμηλή κερδοφορία του παραγωγού σε σχέση με άλλες καλλιέργειες που υπόκειται στις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού και της διαπραγμάτευσης την ώρα που το προϊόν είναι έτοιμο προς διάθεση . Αυτό το μοντέλο λοιπόν , δεν εμπεριέχει τη λογική των ευκαιριακών συνεργατών , που στο έγγραφό σας παρουσιάζεται ως πλεονέκτημα.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι 10 Μαρτίου δεν έχει ακόμα φυτευτεί η βιομηχανική τομάτα και κατά συνέπεια δεν είναι γνωστό τι θα φυτευτεί και ποιες ποσότητες θα παραχθούν. Λυπούμαστε ιδιαίτερα για αυτά που διαβάσαμε τα οποία δηλώνουν άγνοια, και κατανοούμε ότι υπάρχει κάποια σύγχυση. Διευκρινίζουμε λοιπόν ότι :

  1. Πριν τη φύτευση στο χωράφι προηγείται η ετοιμασία των φυτώναπό σπόρο είτε από τον ίδιο το παραγωγό είτε από φυτώριο για λογαριασμό του.
  2. Η σπορά ξεκινά για την Ηλεία περίπου 10 Ιανουαρίουκαι τέλος Ιανουαρίου για την υπόλοιπη Ελλάδα. Ουσιαστικά με τη σπορά έχουν κλειδώσει και τα στρέμματα που θα φυτευτούν.
  3. Η φύτευση ξεκινά πράγματι τέλος Μαρτίου
  4. Στη παρατήρηση σας ότι δεν είναι γνωστή η παραγωγή 10 Μαρτίου, θα πρέπει να απαντήσουμε ότι και5 ημέρες πριν την έναρξη των παραδόσεων πάλι εκτίμηση της παραγωγής έχουμε γιατί η συγκομιδή ξεκινά περίπου 15 Ιουλίου και ολοκληρώνεται τέλος Σεπτεμβρίου. Το διάστημα των δύο και παραπάνω μηνών που μεσολαβούν, με δεδομένου ότι πρόκειται για γεωργική παραγωγή εξαρτώμενη από περιβαλλοντικές συνθήκες, δεν διασφαλίζει καμιά παραγωγή.
  5. Άλλωστε κάθε προγραμματισμός, ακόμα και των μεταποιητικών μονάδων , στηρίζεται σε πρόβλεψη, βάσει στατιστικών στοιχείων   και οδηγεί σε απαίτηση φύτευσης συγκεκριμένου αριθμού στρεμμάτων

Τέλος στο επιχείρημα σας ότι 10 Μαρτίου δεν είναι γνωστός ο κατάλογος των εγκεκριμένων μεταποιητικών μονάδων γιατί μπορούν να υποβάλλον αίτηση μέχρι 28 Φεβρουαρίου, θα θέλαμε να απαντήσουμε ότι αυτό μπορεί και πρέπει να αλλάξει   γιατί προκύπτει από τη δυνατότητα που δίνει στις μεταποιητικέ βιομηχανίες , η υπουργική απόφαση να εξοφλούν την αξία του προϊόντος μέχρι 28 Φεβρουαρίου.

Όπως προείπαμε, η έναρξη της καλλιέργειας τοποθετείται χρονικά περίπου 10 Ιανουαρίου όταν ξεκινούν οι σπορές στα θερμοκήπια φυτώρια και η συγκομιδή ξεκινά αρχές Ιουλίου. Δηλαδή έχουμε μια υπουργική απόφαση, που επικροτεί τηνεξόφληση κατά μέσο όρο 13 μήνες μετά την έναρξη της καλλιέργειας και αφού έχει ξεκινήσει η επόμενη και 7 μήνες μετά τη συγκομιδή . Νομίζουμε λοιπόν ότι η λήξη της εξόφλησης μπορεί να μετακινηθεί 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ,αφού και οι μεταποιητικές βιομηχανίες έχουν όφελος από το καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης αφού μπορούν να μειώνουν τη τιμή για να είναι ανταγωνιστικοί, αφαιρώντας ένα τμήμα από την ενίσχυση που λαμβάνει ο παραγωγός (όπως έχει ήδη γίνει το 2016) .

Επισημαίνουμε και ζητάμε :

να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέπουν την υπογραφή των συμβάσεων το αργότερο μέχρι 10 Μαρτίου. Είναι θεμελιώδους σημασίας , ο παραγωγός πριν την έναρξη της καλλιέργειας να έχει υπογεγραμμένη σύμβαση με νομική ισχύ για την έκταση που θα καλλιεργήσει , για τη ποσότητα που προβλέπεται να παράξει από την έκταση αυτή καθώς και για τη τιμή πώλησης και τα ποιοτικά κριτήρια επιλεξιμότητας .

Για τα παραπάνω, ζητάμε συνάντηση μαζί σας σε χρόνο τον οποίο εσείς θα επιλέξετε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος