FOLLOW US: facebook twitter

Υπολογίστε μόνοι σας το κόστος της θέρμανσης με πετρέλαιο, ρεύμα ή φυσικό αέριο

Ημερομηνία: 02-11-2021 | Συντάκτης:

Τώρα μπορείτε με λίγα κλικ να δώσετε απάντηση σε ένα από τα πιο… βασανιστικά ερωτήματα του φετινού χειμώνα. Πόσα θα πληρώσετε για θέρμανση; Είναι προφανές ότι η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο πρώτος και βασικός έχει να κάνει με την επιφάνεια του ακινήτου, τον τόπο που βρίσκεται αλλά και αν το έχει μόνωση ή δεν έχει. Ο δεύτερος παράγοντας είναι το καύσιμο αλλά και η κατάσταση των μηχανημάτων που το καταναλώνουν. Ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πετρελαίου απορροφά λιγότερο καύσιμο για να βγάλει το ίδιο αποτέλεσμα. Ένα απλό ηλεκτρικό καλοριφέρ θέλει έως και τέσσερις φορές περισσότερο ρεύμα συγκριτικά με ένα κλιματιστικό τύπου inverter ή μια αντλία θερμότητας. Και φυσικά, τελευταίος παράγοντας -αλλά σημαντικότερος όλων- είναι η τιμή του καυσίμου. Για το πετρέλαιο μάθαμε ότι η τιμή ξεκινάει φέτος από τα 1,14 ευρώ ανά λίτρο. Για το φυσικό αέριο γνωρίζουμε ότι είναι διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι ενώ για το ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμη περιμένουμε να δούμε τι σημαίνει στην πράξη αυτή η λεγόμενη “ρήτρα αναπροσαρμογής” αν και ξέρουμε ότι πολύ δύσκολα η τιμή θα πέσει κάτω από τα 0,2 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Όλες αυτές οι παράμετροι, “συμπυκνώθηκαν” σε ένα εργαλείο υπολογισμών και βγάζουν την τελική απάντηση: πόσα θα πληρώσω;

Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το εργαλείο για να λάβετε σημαντικές αποφάσεις τις οποίες θα βρείτε μπροστά σας τα επόμενα χρόνια. Θα διαπιστώσετε για παράδειγμα ότι η απαιτούμενη ενέργεια ενός ακινήτου που δεν έχει μόνωση μπορεί να είναι τρεις ή και τέσσερις φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με ένα μονωμένο ακίνητο. Αν λοιπόν πρέπει από κάπου να ξεκινήσετε για να μειώσετε το κόστος της θέρμανσης είναι ακριβώς από αυτή την παράμετρο: την σωστή μόνωση του κτηρίου και την αλλαγή των κουφωμάτων που “μπάζουν”. Η ερώτηση “ποιο καύσιμο” συμφέρει έρχεται σίγουρα σε δεύτερη μοίρα όσον αφορά στην εξοικονόμηση.

Αν ξεκαθαρίσετε το θέμα “μόνωση” μπαίνετε και στη διαδικασία επιλογής καυσίμου. Το φυσικό αέριο προφανώς δεν αποτελεί εναλλακτική για όλους καθώς εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα του δικτύου. Σε γενικές γραμμές, είναι φθηνότερο καύσιμο από το πετρέλαιο θέρμανσης αν και τις τελευταίες εβδομάδες έχει παρατηρηθεί ανισορροπία στην αγορά λόγω του διπλασιασμού της τιμής της κιλοβατώρας στο φυσικό αέριο. Επειδή όμως οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με βάση την συγκυρία, οι ενδιαφερόμενοι καλό είναι να γνωρίζουν ότι κατά κανόνα, το πετρέλαιο θέρμανσης είναι 30% ακριβότερο σε σχέση με το φυσικό αέριο.

Το ρεύμα ως πηγή ενέργειας παρουσιάζει πολλές ιδιομορφίες. Μπορεί ταυτόχρονα να αποτελέσει την ακριβότερη λύση που θα “εξοντώσει” οικονομικά ένα νοικοκυριό και ταυτόχρονα την ιδανική λύση που θα γλιτώσει τον καταναλωτή από υψηλά κόστη μια και καλή. Άλλο πράγμα η θέρμανση με απλά ηλεκτρικά σώματα τα οποία παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν (βάλτε συντελεστή απόδοσης 1 στο εργαλείο και θα δείτε τι εννοούμε) και άλλο πράγμα μια αντλία θερμότητας η οποία μπορεί να παράγει έως και τέσσερις φορές την ενέργεια που καταναλώνει (βάλτε δείκτη 4 στην απόδοση και επίσης θα καταλάβετε τι εννοούμε).

Παίξτε με τα νούμερα. Αν διαπιστώσετε ότι για το δικό σας ακίνητο η εξοικονόμηση με μια καλή αντλία θερμότητας μπορεί να φτάσει και στα 1000 ευρώ τον χρόνο, τότε ίσως αξίζει να σκεφτείτε την επένδυση. Μπορεί αυτή να φτάνει στα 8000 ή και στα 10.000 ευρώ όμως αν πάρετε πίσω τα χρήματά σας σε 8 ή 10 χρόνια, τότε σίγουρα θα έχετε κάνει μια πολύ καλή κίνηση ειδικά αν η εναλλακτική σας είναι να αφήνετε τα χρήματα να χάνουν την αξία τους σε έναν τραπεζικό λογαριασμό λόγω του πληθωρισμού.

fpress.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος