FOLLOW US: facebook twitter

Yπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς

Ημερομηνία: 24-05-2023 | Συντάκτης:

O πρόεδρος του Ελεγκτικού Συμβουλίου θα περάσει (13.00) το κατώφλι του προεδρικού Μεγάρου για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Τι θα ακολουθήσει

Εκκίνησαν οι διαδικασίες του άρθρου 37 παρ. 3 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα οδηγήσει τη χώρα ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συμβουλίου, Ιωάννης Σαρμάς, που αναλαμβάνει χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Την εντολή αναμένεται να λάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου το μεσημέρι.

Προηγήθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών με τους πολιτικούς αρχηγούς να συναντούν την ΠτΔ.

Η συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ήταν μεν τυπική (δεν κράτησε περισσότερα από 30 λεπτά), ωστόσο αυτή ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκαν στον ίδιοι χώρο οι αρχηγοί των κομμάτων που μπήκαν στη βουλή από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ενώ ακολούθησε λίγο μετά το πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. Τρίτος πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και ακολούθησε ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Αμέσως μετά έφτασε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με νεότερο Διάταγμα της ΠτΔ, μετά από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α’ τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.

Συγκεκριμένα, στις 6 μμ της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

πηγή: efsyn


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος