FOLLOW US: facebook twitter

Υπάρχουν τροφές με… αρνητικές θερμίδες;

Ημερομηνία: 15-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Αρκετά άρθρα έχουν γραφτεί για τα τρόφιμα αρνητικών θερμίδων. Η θεωρία είναι ότι τα τρόφιμα αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το βάρος σας, επειδή χρειάζονται περισσότερες θερμίδες για να χωνευθούν από αυτές που περιέχουν… Πολύ καλό για να είναι αληθινό! Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Η πέψη των τροφών καταναλώνει ενέργεια (θερμίδες) και ορισμένα τρόφιμα, όπως το γκρέιπφρουτ και το σέλερι (χοντρά κοτσάνια από σέλινο) περιέχουν λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζονται για να χωνευθούν. Έτσι λοιπόν, όταν τρώτε αυτά τα φαγητά, καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνετε. Από εκεί προκύπτει και ο όρος «τρόφιμα αρνητικών θερμίδων» (ΤΑΘ).

Θεωρητικά δηλαδή, θα λέγαμε ότι όσο περισσότερα ΤΑΘ καταναλώνετε, τόσο περισσότερο βάρος θα χάνετε. Για να το καταλάβετε ακόμα καλύτερα, σκεφτείτε να είχατε μια εργασία, στην οποία θα αμείβεστε παραπάνω, όσο λιγότερο δουλεύετε! Δυστυχώς τα πράγματα δε λειτουργούν ακριβώς έτσι και ο λόγος είναι ο εξής:

Όταν οι διαιτολόγοι κάνουμε μια εκτίμηση θερμιδικής πρόσληψης, λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας την κατανάλωση θερμίδων που πραγματοποιεί ο οργανισμός μας για τη μάσηση της τροφής και την πέψη της. Οπότε η δίαιτα αρνητικών θερμίδων, ουσιαστικά αφαιρεί τις θερμίδες αυτές 2 φορές, οδηγώντας έτσι σε λάθος υπολογισμούς.

Το να αντικαταστήσετε τρόφιμα υψηλών θερμίδων με τρόφιμα χαμηλών θερμίδων είναι μια τακτική που θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, λόγω της συνολικής μείωσης θερμιδικής πρόσληψης. Φυσικά, ένας ακόμα τρόπος για τη μείωση του βάρους είναι η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και σε καμία περίπτωση, η πέψη των ΤΑΘ δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα πρόγραμμα γυμναστικής.

Μισή ώρα στο διάδρομο ή στο ποδήλατο θα κάψει πολύ περισσότερες θερμίδες από μισή ώρα πέψης σέλερι! Οι λίστες ΤΑΘ που υπάρχουν στο διαδίκτυο είναι απλά λίστες με τρόφιμα χαμηλών θερμίδων και αν βρίσκεστε σε ένα πρόγραμμα διατροφής, αυτά τα τρόφιμα είναι «φίλοι» σας έτσι και αλλιώς.

Πηγή: documentonews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος