FOLLOW US: facebook twitter

Χρυσή Αυγή: Συνελήφθη ο Χρήστος Παππάς στου Ζωγράφου

Ημερομηνία: 01-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
Ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής φημολογείτο ότι είχε διαφύγει στο εξωτερικό.

Εντοπίστηκε και συνελήφθη στην περιοχή του Ζωγράφου το βράδυ της Πέμπτης ο Χρήστος Παππάς, το «δεξί χέρι» του Νίκου Μιχαλολιάκου και ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, ο οποίος παρέμενε άφαντος από τον Οκτώβριο του 2020 όταν είχε ρίξει αυλαία η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης.

H σύλληψή του επιβεβαιώθηκε και από το Μαξίμου.

Η εξαφάνιση του 60χρονου υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής διαπιστώθηκε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, όταν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων του επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άρχισε η διαδικασία σύλληψης των μελών του.

Εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι ο πρώην βουλευτής είχε εξαφανιστεί λίγες ώρες μετά την εμφάνισή του, την 1η Οκτωβρίου, στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου, όπου έδωσε το «παρών» στο πλαίσιο των περιοριστικών όρων. Είχε αφήσει στο σπίτι του το κινητό του τηλέφωνο – αυτό με το οποίο επικοινωνούσε κυρίως με συγγενείς, συνεργάτες κ.λπ.- το οποίο συνεχώς δεχόταν κλήσεις χωρίς απόκριση.

Υπενθυμίζεται ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τού επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Ο Παππάς αποφάσισε να μην εμφανιστεί για να εκτίσει την ποινή του, λέγοντας μέσω του δικηγόρου του, ότι η καταδίκη του είναι άδικη κι ότι έπρεπε να του δοθεί αναστολή μέχρι το δεύτερο βαθμό.

Φημολογείτο ότι είχε διαφύγει στο εξωτερικό

Τα σενάρια ήταν πολλά: Έχει ερευνηθεί το ενδεχόμενο να κρυβόταν για ένα μικρό χρονικό διάστημα σε μονή του Αγίου Ορους που είχε επισκεφθεί παλαιότερα και όπου είναι δυσχερείς οι σχετικοί έλεγχοι.

Εξετάστηκε, επίσης, η περίπτωση να υπήρχε σχέδιο υποδοχής του από φανατικούς εθνικιστές στη Σερβία που είχαν συνδεθεί με εγκλήματα πολέμου, αλλά και το ενδεχόμενο να κατέφυγε για ένα διάστημα σε κρησφύγετο που του είχε προσφερθεί από φιλοναζιστές στη Νυρεμβέργη.

Οι ελληνικές αρχές τον έψαχναν σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες, ενώ στις 20 Φεβρουαρίου εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του και κινητοποιήθηκε και η Ιντερπόλ.

Πάντως, όπως αναφερόταν σε ρεπορτάζ του «Βήματος» από τα τέλη Μαϊου, στο μικροσκόπιο των αρχών ήταν και το απλό ενδεχόμενο ο Παππάς να είχε βρει – με τη βοήθεια συνεργατών του – ασφαλές κατάλυμα στη χώρα μας.

Από τους πρωτεργάτες της Χρυσής Αυγής ο Παππάς που έγινε… λαγός

Εκ των ιδρυτικών στελεχών της Χρυσής Αυγής και αδελφικός φίλος του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο Χρήστος Παππάς ήταν βαθιά χωμένος στην εγκληματική δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Μετά τη δολοφονία Φύσσα, οι έρευνες των αρχών οδήγησαν στην εξεύρεση ενός οργανογράμματος στο σπίτι του Χ. Παππά στα Γιάννενα και το οποίο οργανόγραμμα ταυτίζεται με τη κρυφό καταστατικό της Χρυσής Αυγής το οποίο οι χρυσαυγίτες απέκρυπταν επιμελώς για να αποφύγουν την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και έτσι να εμφανίζονται ως μεμονωμένα τα εγκλήματα του κάθε στελέχους ή μέλους της.

Σε άλλο έγγραφο που προσκόμισε ο ίδιος ο Παππάς στο δικαστήριο, εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης (του Μιχαλολιάκου δηλαδή) και στέλνει εγκυκλίου με τις εντολές του Αρχηγού στις τοπικές οργανώσεις της Χρυσής Αυγής.

Εμφανιζόμενος ως «θεωρητικός» της οργάνωσης, υπάρχουν πολλά στιγμιότυπα με τον Παππά να ποζάρει κάνοντας τον ναζιστικό χαιρετισμό, έχοντας δίπλα του μέχρι και ανήλικα παιδιά. 

Πηγή: in.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος