FOLLOW US: facebook twitter

«Χρυσάφι» χωρίς διέξοδο στον κόσμο

Ημερομηνία: 04-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Οικονομία

kullini-limaniΤα προϊόντα του κάμπου της Ηλείας ψάχνουν το δρόμο τους για το εξωτερικό – Προοπτικές για εξαγωγικό λιμάνι στην Κυλλήνη

Σημαντικό πρόβλημα στην προώθηση και εξαγωγή των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων στην Ηλεία αποτελεί η έλλειψη δικτύων μεταφορών. Ένας δρόμος που θα τελειώσει μετά από χρόνια, χαμένο αεροδρόμιο και λιμάνια που δεν αξιοποιούνται εμπορικά για το σκοπό αυτό. Ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, στο περιθώριο της γιορτής καρπουζιού στη Βάρδα το περασμένο Σάββατο, αναφέρθηκε στο πρόβλημα αυτό που αποτελεί «αγκάθι» στην προώθηση των προϊόντων – «χρυσάφι» του ηλειακού κάμπου. Καρπούζι, πατάτα, φράουλα τα πιο βασικά, που κάνουν το μεγάλο τζίρο στην Ηλεία.

«Προσπαθούμε να αναδείξουμε τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής, να τα διαφημίσουμε και να έχουμε πιο εύκολη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές» σχολίασε ο κ. Μοράντ για το θέμα της προώθησης των αγροτικών προϊόντων όπως το καρπούζι. Η ανάπτυξη δικτύων μεταφορών μπορεί να συμβάλει με καλύτερους και σαφώς ανταγωνιστικούς όρους στις εξαγωγές. Ρωτώντας τον για τις κινήσεις που κάνει ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης προς την κατεύθυνση αυτή τόνισε πως δεν αρκεί μόνο η ποιότητα για την πώληση των αγροτικών προϊόντων. Σαφώς και γίνονται παρεμβάσεις για να προστατευτούν οι καλλιέργειες – ιδιαίτερα και από τα χτυπήματα το καιρού, όμως όπως σχολίασε «το πρόβλημα με τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής δεν είναι μόνο οι καιρικές συνθήκες αλλά και η μεταφορά. Δεν έχουμε δρόμους να συνδέουν την περιοχή και το νομό μας με την Αθήνα ή με τα σύνορα και άλλα κέντρα. Πρέπει να κοιτάξουμε το σύστημα γύρω από τα αγροτικά προϊόντα να είναι πλήρες. Να έχουμε και καλή παραγωγή και ποιότητα αλλά και εύκολη μεταφορά σε άλλες αγορές».

Με την ιδιότητά του και ως προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης τον ρωτήσαμε για τις δυνατότητες που μπορεί να παράσχει εμπορικά στο λιμάνι και να αποτελέσει μια πύλη εξόδου των ηλειακών αγροτικών προϊόντων προς τις αγορές της Ευρώπης και της Ρωσίας, ώστε μεγάλες ποσότητες να εξαχθούν με καλύτερες προοπτικές στις αγορές. «Το λιμάνι της Κυλλήνης εκτός από επιβατικό μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ καλό εμπορικό λιμάνι. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πολύ μεγάλη κίνηση, είναι σε κεντρικό σημείο, έχει προοπτική να αναπτυχθεί και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτά που πρέπει για να δημιουργήσουμε την εμπορική κίνηση που χρειάζεται» σχολίασε ο κ. Μοράντ για το θέμα.

Να σημειώσουμε δε, ότι το λιμάνι της Πάτρας και όχι της Κυλλήνης παρόλο που βρίσκεται στην καρδιά του Ηλειακού κάμπου, στην καρδιά της παραγωγής του νομού,  είναι εκείνο που αποτελεί κατά κύριο λόγο την πύλη διακίνησης των βασικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας προς την Ευρώπη, κυρίως προς την Ιταλία, αν και οι εξαγωγείς λόγω των βαρέων φορτίων και της Εγναντίας οδού, επιλέγουν να τα προωθούν στο εξωτερικό οδικώς προς τις Βόρειες χώρες. Το λιμάνι της Κυλλήνης έχει όμως όλα τα φόντα να γίνει ένα μεγάλο εξαγωγικό και εμπορικό λιμάνι που θα δώσει μια άλλη αναπτυξιακή προοπτική στο νομό μας, εφόσον βέβαια συνδυαστεί και με τον νέο αυτοκινητόδρομο Πάτρας- Πύργου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος