FOLLOW US: facebook twitter

«Χρυσάφι» τα αναψυκτήριο του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας!

Ημερομηνία: 08-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Οικονομία
Σχεδόν 30.000 ευρώ το μήνα, μισθώθηκαν από το ΤΑΠΑ μετά από πλειοδοτικό διαγωνισμό σε μεγάλη αλυσίδα αναψυκτηρίων και εστίασης

Σε μεγάλες  αλυσίδες αναψυκτηρίων και εστίασης «παρέδωσε» το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω προκηρύξεων ανοιχτών διαγωνισμών του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, τα αναψυκτήρια 14 Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων που δημοπρατήθηκαν μέσα στο 2020 και στα οποία αναδείχθηκαν μέσα από μια δαιδαλώδη διαδικασία δύο και τριών φάσεων και πλήθος ενστάσεων οι ανάδοχοι- μισθωτές, έναντι πολλών χιλιάδων ευρώ μηνιαίως. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται αυτή τη στιγμή το αναψυκτήριο του Αρχαιολογικού χώρου και Μουσείου της Ολυμπίας, που προς το παρόν είναι και το πιο ακριβοπληρωμένο, αφού μετά την δημοπράτησή, πλειοδότης αναδείχθηκε η συμμετέχουσα ανώνυμη εταιρία «ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΑΝΑΥΚΤΗΡΙΩΝ- ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ ΜΟΥΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ με μηναίο μίσθωμα προσφοράς…  29.662, 61 ευρώ! Να σημειώσουμε δε, ότι το αναψυκτήριο της Ολυμπίας παρέμενε εδώ και πέντε χρόνια κλειστό με πολλά διαφυγόντα έσοδα για το Ταμείο Αρχαιολογικών πόρων και άρα των ταμείων του κράτους. Η ίδια εταιρία έχει συμμετάσχει σχεδόν σε όλους τους διαγωνισμούς του ΤΑΠΑ για τα αναψυκτήρια και έχει αναδειχθεί πλειοδότρια και σε άλλα πέραν της Ολυμπίας, συμμετέχοντας στης Θήρας, των Δελφών, του Ηρακλειου, του αρχαιολογικού χώρου του Ολυμπείου των Αθηνών κλπ. Ωστόσο το ακριβότερο μίσθωμα όλων των αναψυκτηρίων που δημοπρατήθηκαν είναι της Αρχαίας Ολυμπίας, με δεύτερο τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπείου- όπου πλειοδότρια αναδείχθηκε η ίδια εταιρία με της Ολυμπίας- με μηναίο μίσθωμα 24,609 ευρώ και έπεται των Δελφών με 14. 100 ευρώ μηνιαίως.

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει, το πώς τα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων κατέληξαν σε μεγάλες εταιρίες εστίασης. Η σχετική προκήρυξη του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων για όλα τα αναψυκτήρια που δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» στις 11 Φεβρουαρίου, επειδή ακριβώς έβαζε πολύ υψηλά στάνταρς και προϋποθέσεις για την εκμίσθωση των αναψυκτηρίων, στην ουσία έθεσε εκτός πιο μικρές και τοπικές επιχειρήσεις αλλάζοντας άρδην τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα στον κλάδο, κατανέμοντας ην εκμίσθωση των αναψυκτηρίων σε «πακέτα» των πέντε έργων! Για να γίνει δηλαδή κάποιος ανάδοχος του «πακέτου» των πέντε έργων σε διαφορετικές μάλιστα γεωγραφικές περιφέρειες- παλιά οι διαγωνισμοί ήταν για μεμονωμένα αναψυκτήρια,  πρέπει να έχει κατάλογο παρόμοιων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, από τον οποίο να προκύπτει ότι ο υποψήφιος έχει λειτουργήσει μέσα στην τελευταία 6ετία τουλάχιστον 6 καταστήματα συναφή με τα υπό εκμίσθωση. Είναι σαφές πως αυτή τη δυνατότητα την έχουν πολύ λίγες εταιρείες του κλάδου σε όλη τη χώρα. Επομένως ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται για παράδειγμα στην Αρχαία Ολυμπίας δεν είναι εύκολο να αναλάβει αντίστοιχο έργο στην Κρήτη, στους Δελφούς ή στις Κυκλάδες.

Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για το αναψυκτήριο Ολυμπίας

Για τη ιστορία λοιπόν, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο είναι και υπεύθυνο για τη λειτουργία τους, προκήρυξε πριν από αρκετούς μήνες, ανοιχτό δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση του δικαιώματος εκμετάλλευσης των δύο αναψυκτηρίων στο Μουσείο Ολυμπίας και στον αρχαιολογικό χώρο του, με τιμή εκκίνησης 5.150 ευρώ για το καθένα.

Πλειοδότης όπως  αναδείχθηκε σύμφωνα με το πρακτικό ν3 της 12ης Αυγουστου 2020, η συμμετέχουσα εταιρία «ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΑΝΑΥΚΤΗΡΙΩΝ- ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ ΜΟΥΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ με μηναίο μίσθωμα προσφοράς 29.662, 61 ευρώ, καθώς στο τρίτο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας πέρασαν συνολικά 8 εταιρίες που κατέθεσαν οικονομικές προσφορές που απείχαν πολύ μεταξύ τους. Ειδικότερα η πλειοδότρια εταιρία στην οποία κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός έβαλε ψηλά τον πήχη με 29.662,61 ευρώ το μήνα, η 2η με 25.922 ευρώ, η 3η με 19.100 ευρώ, η 4η με 18.370, η 5η με 14.100 ευρώ, η 6η με 10.900 ευρώ, η 7η με 10.009 ευρώ και η 8η που απείχε μακράν από τις άλλες με 5.510 ευρώ.

Το νούμερο λοιπόν των 30.000 ευρώ παρά κάτι μηνιαίως και μπορεί και πάνω απο 250.000  ευρώ το χρόνο- γιατί τους μήνες εκτός σεζόν το μίσθωμα σύμφωνα με πληροφορίες μειώνεται-  για το αναψυκτήριο της Αρχαίας Ολυμπίας, μοιάζει εντελώς εξωπραγματικό, αλλά αν κάνει κανείς έναν πρόχειρο υπολογισμό, του αριθμού των επισκεπτών του Μουσείου και τους αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας ( και δεν μιλάμε για την εποχή κορονοϊού αλλά υπό κανονικές συνθήκες), ο τζίρος του αναψυκτηρίου μετρά πολλές χιλιάδες ευρώ στην χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη ξεπερνούν κατά πολύ το 1 εκ. ευρώ! Γι αυτό το λόγο στους δημοφιλείς προορισμούς με μεγάλη επισκεψιμότητα και άρα μεγάλα έσοδα, όπως η Ολυμπία, οι συμμετέχουσες εταιρίες στους εν λόγω διαγωνισμούς ήταν από 8-10 σε αριθμό!

Το ενοίκιο βγαίνει με ένα μπουκαλάκι νερό από κάθε επισκέπτη!

Την εικόνα των εσόδων που μπορεί να έχει το αναψυκτήριο της Ολυμπίας ( όπως και το πωλητήριο του ΤΑΠΑ), έδωσε η ίδια η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που έδωσε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέροντας:  «Η Ολυμπία παρέμενε χωρίς αναψυκτήριο για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Το 2019 επισκέφθηκαν την Αρχαία Ολυμπία 650.000 άτομα (τα 100.000 ήταν ελευθέρας εισόδου, για παράδειγμα μαθητές). Και όμως το ίδιο διάστημα τα έσοδα από το πωλητήριο ήταν μόλις 188.000 ευρώ! Δηλαδή, αν το δούμε αναλογικά, είναι σαν κάθε επισκέπτης να ξόδεψε μέσα στον χώρο μισό ευρώ… Μια σπουδαία ευκαιρία χάθηκε, αν μη τι άλλο εισπρακτικά.» . Με λίγα λόγια και δεν μιλάμε για το πωλητήριο, αν όλοι αυτοί οι 650.000 επισκέπτες αγοράσουν μόνο ένα νεράκι από το αναψυκτήριο, ο τζίρος του θα είναι πάνω από 300.000 ευρώ το χρόνο και βεβαίως ο ενοικιαστής του δεν προσδοκά ότι θα εισπράττει μόνο 0.50 λεπτά από κάθε τουρίστα, αφού το αναψυκτήριο μπορεί να παρέχει τα πάντα στους επισκέπτες του χώρου. Αν κάνουμε λοιπόν κάποιους πολλαπλασιασμούς, θα δούμε γιατί το συγκεκριμένο μίσθωμα που εκ πρώτης όψεως μοιάζει υπέρογκο, είναι εντελώς μέσα στα πλαίσια δυνατοτήτων του τζίρου του με πολλά κέρδη. Μια εντελώς χρυσοφόρα επιχείρηση!!!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος