FOLLOW US: facebook twitter

Χριστουγεννιάτικος «μπουναμάς» 138 εκατ. για τις επιχειρήσεις – Ο Μητσοτάκης μοιράζει το υπερπλεόνασμα Τσίπρα

Ημερομηνία: 17-10-2019 | Συντάκτης:

O Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να λέει – με υψηλό… πολιτικό λυρισμό είναι η αλήθεια – ότι «ο επενδυτικός χειμώνας δίνει την θέση του στην αναπτυξιακή άνοιξη» αλλά, επί του παρόντος τουλάχιστον, το μόνο απτό κέρδος και εργαλείο που έχει στα χέρια του για να ασκήσει οικονομική πολιτική είναι το υπερπλεόνασμα – μαμούθ των 4,48 δις  της κυβέρνησης Τσίπρα.

Έτσι, μετά την ανακοίνωση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ότι «Λόγω της άνθισης της ελληνικής οικονομίας, θα υπάρξει ένα πλεόνασμα το οποίο μας επιτρέπει να δώσουμε ένα ποσό γύρω στα 200 εκατομμύρια σε ευάλωτες κατηγορίες ανθρώπων, τον Δεκέμβριο» στον«προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί «εφάπαξ μέτρα μείωσης του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων ύψους 138 εκατ. ευρώ που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το τρέχον έτος».

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,48 δισ. ευρώ στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, ποσό κατά 3 δισ. πιο πάνω από το στόχο.

Η μείωση των φόρων κατά 138 εκατ. ευρώ αφορά σε εφάπαξ μείωση για τα νομικά πρόσωπα. Άλλες πληροφορίες θέλουν τη μείωση αυτή να συνδέεται με το ύψος της προκαταβολής φόρου. Σήμερα, η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις υπολογίζεται στο 100% του φόρου που προκύπτει και σύμφωνα με ένα σενάριο θέλουν να μειώνεται στο 90% ή στο 95%.

Εάν τελικώς προκριθεί, με την νέα εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οι επιχειρήσεις θα έχουν μειωμένη την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που καταβάλλεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που έχει εξοφληθεί ο φόρος εισοδήματος, η διαφορά θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος