FOLLOW US: facebook twitter

Χριστουγεννιάτικο «χαράτσι» στις επιδοτήσεις – Έντονη δυσφορία για την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις παρακρατήσεις

Ημερομηνία: 22-12-2020 | Συντάκτης:

-Το 3% δεν θα καταβληθεί άμεσα, ανέφερε σε  ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Θ. Παπάς

«Παγωμένοι» και στο σκοτάδι παραμένουν οι παραγωγοί της Ηλείας μετά το σοκ της περασμένης Παρασκευής με την καταβολή «ψαλιδισμένων» επιδοτήσεων. Το βασικό πρόβλημα είναι ούτε ο ΟΠΕΚΕΠΕ ούτε το υπουργείο Παιδείας είχαν ενημερώσει εγκαίρως τους δικαιούχους και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών, με συνέπεια να προκληθεί αναστάτωση.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο υπεύθυνος του ΚΕΑ Αγροτών Πύργου, Άλκης Κωνσταντόπουλος, πλην των δηλώσεων του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν είχε σταλεί κάποια επίσημη ενημέρωση τις προηγούμενες ημέρες για τις παρακρατήσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληροφορήσει με ασφάλεια τους δικαιούχους για το τι ακριβώς έχει συμβεί.

«Στις πληρωμές της περασμένης Παρασκευής έγιναν κάποιες παρακρατήσεις στους δικαιούχους παραγωγούς δίχως να έχει προηγηθεί κάποια επίσημη ενημέρωση, πέρα από κάποιες επιμέρους δηλώσεις του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι θα αποδοθούν σταδιακά. Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τι έχει πληρωθεί και τι έχει παρακρατηθεί, κατά συνέπεια δεν είμαστε και σε θέση να δώσουμε ακριβείς απαντήσεις για τι έχουν ακόμα να πάρουν οι αγρότες και δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε», τόνισε.

«Επιδεινώνουν τη δύσκολη κατάστασή μας»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Θανάσης Βομπίρης, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον αιφνιδιασμό που υπέστησαν οι αγρότες, κάνοντας λόγο για χειρισμούς που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την οικονομική τους κατάσταση.

«Μας αφαίρεσαν, χωρίς καμία ενημέρωση, ένα ποσοστό και από τη Βασική Ενίσχυση και από την Πράσινη και μας είπαν ότι θα μας τα δώσουν τμηματικά στο μέλλον. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο γίνεται αυτό, διότι έτσι ανατρέπεται ο οικονομικός προγραμματισμός μας. Οι αγρότες περιμένουν κάποιες συγκεκριμένες ημερομηνίες για να πάρουν ένα ποσό προϋπολογισμένο, ώστε να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Όταν αιφνιδιάζονται και παίρνουν λιγότερα από όσα υπολόγιζαν, επιδεινώνεται η ήδη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως βλέπετε, η τιμή στο ελαιόλαδο είναι χαμηλή, πέρυσι ήταν 2 ευρώ και φέτος είναι 2,5. Η πλειονότητα των παραγωγών έμειναν εκτός του συστήματος ενίσχυσης. Δεν είναι δυνατόν να μη μας λένε επίσημα ότι θα έχουμε παρακρατήσεις και πότε θα πάρουμε τα χρήματά μας και να ζητάνε να μη διαμαρτυρόμαστε. Θα ξαναβγούμε στους δρόμους», τόνισε ο κ. Βομπίρης.

Ο πρόεδρος της Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρης ενημέρωσης, προκειμένου οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να μην είναι στο σκοτάδι και να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

«Πιστεύω πως θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί οι δικαιούχοι παραγωγοί για την παρακράτηση, διότι έτσι ανατρέπεται ο οικονομικός τους προγραμματισμός σε μια δύσκολη περίοδο για τον πρωτογενή τομέα. Την Πέμπτη το βράδυ αντιλήφθηκαν όλοι τι  έγινε, αλλά έκτοτε δεν εκδόθηκε ένα Δελτίο Τύπου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που να μας εξηγεί τι έχει συμβεί. Ό,τι διαβάζουμε στις εφημερίδες και στο ίντερνετ. Μας είπαν ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) θα μπει ένα 7% αλλά δεν έχουμε κάτι επίσημο», εξήγησε.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάθεται

Τι αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Θεοφάνης Παπάς ζήτησε συγγνώμη από τον αγροτικό κόσμο  για την προσωρινή αναστάτωση που δημιουργήθηκε, καθώς η καταβολή των πληρωμών την Παρασκευή ήταν περίπου στο 90% του συνολικού δικαιούμενου ποσού Βασικής Ενίσχυσης.

«Θα συμπληρωθεί κατά 7% τη Δευτέρα (σ.σ. χθες), κάτι που δεν ήταν γνωστό στους δικαιούχους. Αυτός ο τρόπος καταβολής των δικαιούμενων ποσών οφείλεται στην αυστηρή τεχνοκρατική προσέγγιση εκ μέρους των στελεχών του Οργανισμού, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κανένα ευρώ δεν θα πάει χαμένο αλλά και κανένα ευρώ δεν θα πάει εκεί που δεν πρέπει. Ειδικά για τη Βασική Ενίσχυση, με την πληρωμή της Δευτέρας ολοκληρώνεται η καταβολή του 97% των ενισχύσεων, εκτός δηλαδή ενός πολύ μικρού ποσοστού της τάξης του 3%, που θα αποδοθεί στους δικαιούχους με την ολοκλήρωση των ειδικών ελέγχων που διασφαλίζουν την αξιοπιστία της χορήγησης του Εθνικού Αποθέματος. Ο “αγώνας ταχύτητας” ελέγχων, εκκαθαρίσεων και πληρωμών συνεχίζεται…, ώστε να προλάβουμε μέχρι τα Χριστούγεννα να πληρώσουμε 256 εκατ.€ περίπου για την Εξισωτική Αποζημίωση, αλλά και τις ενισχύσεις για την στήριξη των αγροτών λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, που ανέρχονται σε 125 εκατ.€ για την Έκτακτη Ενίσχυση στους Επαγγελματίες Ελαιοπαραγωγούς,7 εκατ.€ περίπου για την δεύτερη πληρωμή των Παραγωγών Πωλητών σε Λαϊκές Αγορές και 32 εκατ.€ συνολικά για το Πρώιμο Καρπούζι, την Ανοιξιάτικη Πατάτα, και τα Οπωροκηπευτικά Θερμοκηπίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος