FOLLOW US: facebook twitter

Επιστολή Βαλιανάτου στον Σταύρο Αραχωβίτη: «Οι παραγωγοί δεν πήραν τις στρεμματικές ενισχύσεις 2018 για σταφίδα και τομάτα»

Ημερομηνία: 03-05-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη απέστειλε ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας. Χρήστος Βαλιανάτος, με κοινοποίηση στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, τους Βουλευτές του Νομού και στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, στην οποία αναφέρει ότι παρά τα επανειλημμένα αιτήματα δεν πάρθηκαν τα απαραίτητα μέτρα για την λήψη των Στρεμματικών Ενισχύσεων Βιομηχανικής Τομάτας – Κορινθιακής Σταφίδας εσοδείας 2018.

Αναλυτικά στην  επιστολή του ο κ. Βαλιανάτος αναφέρει τα εξής:

Κύριε Υπουργέ

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα (προφορικά, γραπτά) προς εσάς να λάβετε μέτρα για την λήψη των Στρεμματικών Ενισχύσεων Βιομηχανικής Τομάτας – Κορινθιακής Σταφίδας εσοδείας 2018 οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν.

Παραγωγοί και από τα δύο προϊόντα δεν πήραν τις Στρεμματικές ενισχύσεις.

1.Δεν μειώσατε το όριο των 5000 τόνων ανά στρέμμα στη Βιομηχανική Τομάτα και τα 150 κιλά το στρέμμα στην Κορινθιακή Σταφίδα με αποτέλεσμα παραγωγοί για 10 κιλά να χάνουν την Στρεμματική Ενίσχυση.

Γιατί Κύριε Υπουργέ σε άλλους Νομούς μειώθηκε 95% το όριο σε άλλα προϊόντα.

Στο Νομό Ηλείας γιατί δεν έγινε . Τα πορίσματα των ενστάσεων της Βιομηχανικής Τομάτας δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμη είτε στον ΕΛΓΑ είτε στους παραγωγούς. Στην Κορινθιακή Σταφίδα οι εκτιμήσεις έγιναν με μέσο όρο κατά Δημοτικό Διαμέρισμα με αποτέλεσμα ορισμένοι παραγωγοί να αδικηθούν.

2.Πολλοί παραγωγοί δεν πήραν τις Στρεμματικές Ενισχύσεις. Αναφερόμαστε στην Κορινθιακή Σταφίδα που είναι μόνιμη καλλιέργεια και οι ίδιοι παραγωγοί τα τελευταία 30 χρόνια και καλλιεργούν και κατέχουν αποδεδειγμένα. Το σύνολο των παραγωγών έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες Κρατικές και Κοινοτικές Υπηρεσίες με αποτέλεσμα να μην αμφισβητούνται τα στρέμματα καλλιέργειας του κάθε Σταφιδοπαραγωγού. Επίσης παρότι υπάρχει εγκύκλιο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να κάνουν ενστάσεις οι Σταφιδοπαραγωγοί μέχρι 3 Μαίου ορισμένα ΚΥΔ δεν δέχονται τις ενστάσεις.

3.Παρότι υπάρχει ακόμη εκκρεμότητα στις ενστάσεις των παραγωγών για τα δασικά και πριν βγουν τα αποτελέσματα εσείς δεν δίνεται τις Στρεμματικές ενισχύσεις στους παραγωγούς. Υπήρχαν διαβεβαιώσεις από τον προκάτοχό σας Υπουργό ότι μέχρι το 2021 οι παραγωγοί δεν θα είχαν πρόβλημα και θα έπαιρναν κανονικά τις επιδοτήσεις

Κύριε Υπουργέ

Σας έχουμε ενημερώσει ότι τα τελευταία χρόνια ειδικά τα προϊόντα Βιομηχανική Τομάτα και Κορινθιακή Σταφίδα έπαθαν ολοκληρωτικές καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση.

Ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας παρουσία και εκπροσώπου του ΟΠΕΚΕΠΕ έτσι ώστε οι παραγωγοί να πάρουν τις Στρεμματικές Ενισχύσεις.

Κύριε Υπουργέ

Σας το έχουμε τονίσει ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαθούν ενισχύσεις παραγωγών. Είμαστε σίγουροι ότι θα αναλάβετε πρωτοβουλία θα μας καλέσετε να ακούσετε τις προτάσεις μας και να δοθούν οι σωστές λύσεις .


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος