FOLLOW US: facebook twitter

Χρήστος Γεωργακόπουλος: «Κινδυνεύουμε να χάσουμε άλλα πέντε χρόνια για τον δρόμο»

Ημερομηνία: 06-01-2020 | Συντάκτης:
-«Καμπανάκι» για πολυετές βάλτωμα της Πατρών-Πύργου από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Ηλείας, Χρ. Γεωργακόπουλο, αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός

Τον κίνδυνο να βαλτώσει για πολλά χρόνια η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, αν ακυρωθεί ο ισχύων διαγωνισμός, επισημαίνει με δηλώσεις του στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηλείας (ΤΕΕ), Χρήστος Γεωργακόπουλος, με αφορμή την κυβερνητική πρόθεση για την ένταξη του έργου στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού.

Χωρίς να απορρίπτει δογματικά την επιλογή της ΣΔΙΤ, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας σημειώνει ότι το χρονικό σημείο την καθιστά απαγορευτική και επισφαλή για την τύχη του έργου, δεδομένης και της εκφρασμένης πρόθεσης των αναδόχων να επιλέξουν τη δικαστική οδό.

«Δεν λέμε γενικά όχι στις Συμπράξεις, όμως αυτή τη στιγμή, στη φάση που βρισκόμαστε, με συμβασιοποιημένες πέντε εργολαβίες, το έργο πρέπει να προχωρήσει ως έχει. Ενδεχόμενη ακύρωση των συμβάσεων θα σημάνει μεγάλη καθυστέρηση, απροσδιόριστης χρονικής διάρκειας. Εφόσον κάποιος εργολάβος πεισμώσει και προσφύγει στη δικαιοσύνη, κάτι που το έχουμε δει και στο παρελθόν, τότε το έργο θα μπλοκάρει για πολλά χρόνια, χωρίς να μπορεί κάποιος να πει με βεβαιότητα πότε θα ξεκινήσει ξανά», τονίζει ο κ. Γεωργακόπουλος, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον πέντε χρόνια χαμένα.

«Η εμπειρία σε τέτοιες περιπτώσεις μάς έχει δείξει ότι θα χάσουμε πέντε χρόνια και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Δεν μπορούν να εκτελεστούν εργασίες όσο είναι σε εξέλιξη μια δικαστική διαμάχη. Ο εργολάβος δεν μπορεί να φύγει από το εργοτάξιο προτού εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, διότι έχει ευθύνες, ενώ και εκ του νόμου δεν επιτρέπεται να εγκατασταθεί άλλος εργολάβος αν δεν ολοκληρωθεί η δικαστική διένεξη. Όπως καταλαβαίνετε, μπλέκουμε σε μια περιπέτεια που δεν ξέρουμε πού θα μας οδηγήσει, αφού δεν θα υφίσταται κανένα χρονοδιάγραμμα», εξηγεί ο κ. Γεωργακόπουλος και προειδοποιεί για πιθανές αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Έγινε μεγάλη προσπάθεια για να πειστεί η Κομισιόν για τη χρηματοδότηση του έργου, με διαρκείς διαπραγματεύσεις και τροποποιήσεις στα κυκλοφοριακά μοντέλα. Τώρα βάσει ποιων στοιχείων προεξοφλούμε ότι οι ανάδοχοι δεν θα προλάβουν να κατασκευάσουν το έργο και ζητάμε από την Κομισιόν να δεχθεί εκ νέου αλλαγή του τρόπου κατασκευής του έργου; Πιστεύω ότι ο υπουργός θα έπρεπε πρώτα να έχει λάβει γραπτή ενημέρωση από τους αναδόχους, διότι και αυτοί έχουν ρήτρες στις συμβάσεις για την έγκαιρη και ομαλή ολοκλήρωση του έργου» καταλήγει και υπενθυμίζει την αρχική πρόταση του ΤΕΕ Ηλείας.

«Εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση, να συνεχιστεί το έργο ως έχει και το υπουργείο να καλέσει τους επόμενους μειοδότες για τις άλλες τρεις εργολαβίες ή και να τις ενοποιήσει σε μία ενιαία εργολαβία και να τις επαναδημοπρατήσειμαζί με  το τμήμα Πύργος-Τσακώνα», ανέφερε ο κ. Γεωργακόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος