FOLLOW US: facebook twitter

Χρ. Σπίρτζης: «Παράνομη η απόφαση Καραμανλή για την Πατρών-Πύργου»

Ημερομηνία: 01-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

«Μύδρους» εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, για την ακύρωση του διαγωνισμού κατασκευής της Πατρών-Πύργου,καταλογίζοντας παράνομες ενέργειες στον νυν υπουργό Υποδομών, Κ.Καραμανλή.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο «Κόκκινο Πάτρας», ο κ. Σπίρτζης εξέφρασε έντονες αμφιβολίες για την κατάληξη των συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τόνισε ότι δημιουργούνται νομικά ζητήματα που εκτροχιάζουν τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης του έργου.

«Θεωρώ ότι είναι εγκληματικό αυτό που έγινε με την ακύρωση των συμβάσεων. Είναι πραγματικά κρίμα. Αντί το 2023 να έχουμε έναν αυτοκινητόδρομο σύγχρονο, όπως είχαμε από την Κόρινθο μέχρι την Πάτρα και τον Πύργο, και με δρομολογημένα την εκτέλεση των υπολοίπων τμημάτων από τον Πύργο μέχρι το Καλό Νερό, την ωρίμανση του έργου μέχρι την Τσακώνα, μπαίνουμε τώρα στη διαδικασία να μην έχουμε καν το Πάτρα- Πύργος. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση το έργο να πάρει εγκρίσεις μέσα σε αυτές τις συνθήκες, που έχουμε, με τον τρόπο που σχεδιάζει η κυβέρνηση για να υλοποιήσει τις αρχικές της δεσμεύσεις στους συγκεκριμένους παραχωρησιούχους. Δυστυχώς το έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 που είχαμε προγραμματίσει, αλλά μέχρι τότε δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουν τα μεγάλα νομικά ζητήματα  με την εμπλοκή που θα έχει το έργο από τις ενέργειες του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησης της ΝΔ», επισήμανε.

Αιχμές για μονομερείς αποφάσεις και αδιαφανείς διαδικασίες

Στη συνέχει ο κ.Σπίρτζης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι  λειτούργησε μονομερώς και εν κρυπτώ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε 8 διαγωνιστικές διαδικασίες, που πήραν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είχαμε δύο χρόνια που κάναμε διαπραγματεύσεις, διότι ο κυκλοφοριακός φόρτος δεν επέτρεπε, σύμφωνα με τους κανόνες που είχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να πάρουμε έγκριση για αυτοκινητόδρομο και το έργο ξεκίνησε τον Μάιο του 2019. Μετά τις εκλογές η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προχώρησε ως όφειλε να υπογράψει και τις τρεις συμβάσεις στις οποίες δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Αντ’ αυτού ακύρωσε μονομερώς και χωρίς καμία δικαιολογία τις συμβάσεις των εργολαβιών, που εκτελούνταν κανονικά. Αν είχε οποιαδήποτε έγκριση ο κ. Καραμανλής όφειλε να ενημερώσει την Αχαΐα, την Ηλεία, την χώρα. Δεν έχει κάποια έγκριση. Δεν έχει βγάλει ο κ. Καραμανλής ούτε ένα δελτίο τύπου για να αιτιολογήσει την απόφασή του, για ποιο λόγο ακύρωσε τις συμβάσεις, ποιο είναι το σχέδιό του από εδώ και πέρα, ποιες είναι οι απαραίτητες εγκρίσεις, που χρειάζεται από την Ε.Ε. να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια για να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου», δήλωσε ο Σπίρτζης.

Παράλληλα, άφησε αιχμές προς τον κ. Καραμανλή για τη διαφάνεια των διαδικασιών.

«Ποια είναι η διαφανής διαδικασία; Αυτή των δημόσιων διαφανών διαγωνισμών ή αυτή της απευθείας ανάθεσης, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ;Από τη στιγμή που εντάσσεται στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού το τμήμα κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος θα κληθούν οι πολίτες-όταν λειτουργήσει ο αυτοκινητόδρομος- να πληρώνουν διόδια», εξήγησε ο πρώην υπουργός Υποδομών & Μεταφορών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος