FOLLOW US: facebook twitter

Χωρίς ουρές, χωρίς εφορευτικές αλλά με μεγαλύτερη συμμετοχή οι εκλογές

Ημερομηνία: 08-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτική
Με μόνο «εχθρό» τη ζέστη προσήλθαν χθες χωρίς ιδιαίτερα απρόοπτα οι Ηλείοι στις κάλπες των εθνικών εκλογών

Χωρίς ουρές με μια φυσιολογική ροή καθ’ όλη σχεδόν την διάρκεια της ημέρας, με τον περισσότερο κόσμο να έχει προσέλθει για να ψηφίσει κυρίως πρωινές ώρες λόγω ζέστης, διεξήχθη  χθες σε όλη την Ηλεία η εκλογική διαδικασία για Εθνικές Εκλογές. Βεβαίως το κύριο χαρακτηριστικό ήταν η καθολική απουσία των εφορευτικών επιτροπών, σπάνια έβλεπες σε κάποια αίθουσα έστω και ένα άτομο εφορευτική επιτροπή, γεγονός δυσκόλεψε λίγο τους δικαστικούς αντιπροσώπους οι οποίοι όμως το πήραν απόφαση και οι περισσότεροι συμβιβάστηκαν με την ιδέα και το πήραν απόφαση με χαμόγελο! Ας έκαναν κι αλλιώς βέβαια! Βασικά το μεγαλύτερο τους πρόβλημα ήταν αυτό της ζέστης και γι αυτό είχαν επιστρατευτεί από τους ίδιους και αρκετοί… ανεμιστήρες για να μπορέσουν να αντέξουν όλη την ημέρα.

Από νωρίς το πρωί και μέχρι τις 12 το μεσημέρι, είχε προσέλθει ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος για να ψηφίσει, θέλοντας λόγω της ζέστης να συνδυάσει ψήφο και αμέσως μετά θάλασσα με άγνωστη ώρα επιστροφής. Παρ΄όλα αυτά στα εκλογικά τμήματα επειδή η κάλπη ήταν μια, δεν υπήρξαν ουρές, όλα έγιναν με τάξη και σειρά και η μέση ώρα αναμονής δεν ξεπερνούσε για τους εκλογείς το ένα τέταρτο. Τις μεσημεριανές ώρες υπήρξε μια μεγάλη παύση της ροής και γύρω στις 5.30 οι τελευταίοι προσήλθαν στα εκλογικά τους τμήματα για να ψηφίσουν μέχρι τις 7 που θα ήταν οι κάλπες ανοιχτές.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των δικαστικών αντιπροσώπων και σε σχέση με τις ευρωεκλογές, η συμμετοχή ήταν πολύ μεγαλύτερη και ξεπέρασε το 50-55%, βέβαια αυτό θα φανεί με το κλείσιμο της κάλπης.

325 Ε.Τ στο 1ο δημοτικό Πύργου, ένα από τα πιο πλήρη τμήματα των χθεσινών εκλογών καθώς όπως μας είπε η δικαστική αντιπρόσωπος Μαρία Σωτηροπούλου, είχε και εφορευτική επιτροπή και εκλογικούς αντιπροσώπους όπου μάλιστα πέντε εξ αυτών θα παρευρίσκονταν στην καταμέτρηση των σταυρών.

Ωστόσο ένα δεύτερο χαρακτηριστικό της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας στον νομό, ήταν η έντονη παρουσία εκλογικών αντιπροσώπων από μεγάλα και μικρά κόμματα για να περιφρουρήσουν την τήρηση των κανόνων προς όφελος των κομμάτων τους και οι περισσότεροι εξ αυτών δήλωσαν ότι θα παραστούν και θα βοηθήσουν και στην καταμέτρηση των σταυρών.

Η δικαστική αντιπρόσωπος Μαρία Σωτηρόπουλου στο ΕΤ 325 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα, μιλώντας στην Πρωινή τόνισε ότι η διαδικασία εξελίχθηκε των εκλογών  ομαλά και ως εκείνη τη στιγμή είχε ψηφίσει πάνω από το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Επίσης το δικό της τμήμα ήταν ένα από εκείνα που σίγουρα θα ξεχώρισαν χθες, καθώς πέρα από την ίδια και την γραμματέα, υπήρχε και ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής και εκλογικοί αντιπρόσωποι και μάλιστα συνολικά 5 εξ αυτών δήλωσαν ότι θα παραστούν στην καταμέτρηση. «Μάλλον είμαστε ένα από τα πιο πλήρη τμήματα και χαίρομαι γι αυτό» συμπλήρωσε η κ. Σωτηροπούλου.

Το ότι η συμμετοχή του κόσμου ήταν αυξημένη, φάνηκε όμως από τις πρωινές ώρες. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος κ. Νίκος Κόκκαλης, γύρω στις 11.30 το πρωί στο εκλογικό του τμήμα στο 6ο δημοτικό σχολείο Πύργου, δήλωσε ότι «η ροή είναι πολύ καλή, μεγαλύτερη η συμμετοχή σε σχέση με τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές και εκτιμούμε ότι ο περισσότερος κόσμος θα προσέλθει μέχρι το μεσημέρι να ψηφίσει για να πάει μετά θάλασσα. Το μόνο μας πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε καθόλου εφορευτικές επιτροπές, αλλά ήταν κάτι αναμενόμενο οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Πάντως ουρές δεν υπάρχουν όλα κυλούν κανονικά.»

Οι εικόνες των εκλογών χθες είχαν μια ποικιλία, πολλοί ηλικιωμένοι συνοδευόμενοι από τα παιδιά τους ήρθαν για να ψηφίσουν και πολλές μητέρες ή ολόκληρες οικογένειες με τα παιδάκια τους. Η νεολαία προτίμησε τις απογευματινές ώρες μετά το πρωινό και μεσημεριανό μπάνιο στη θάλασσα. Οι κάλπες έκλεισαν κανονιά στις 7 το απόγευμα και όπου χρειάστηκε δόθηκε μια μικρή παράταση και αμέσως μετά σφραγίστηκαν οι πόρτες και ξεκίνησε η καταμέτρηση.

Χωρίς προβλήματα η εκλογική διαδικασία βεβαιώνουν τα Πρωτοδικεία Πύργου και Αμαλιάδας – Οι εφορευτικές επιτροπές όμως πήγαν… θάλασσα!

Με την καθολική απουσία εφορευτικών επιτροπών, διεξήχθησαν οι χθεσινές εθνικές εκλογές στην Ηλεία, αφού φαίνεται ότι τα μέλη των εφορευτικών τακτικά και αναπληρωματικά προτίμησαν να πάνε… θάλασσα και να μην προσέλθουν ως όφειλαν στα εκλογικά τμήματα που είχαν οριστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Πρωτοδικεία Ηλείας και Αμαλιάδας, οι μεν δικαστικοί αντιπρόσωποι ήταν στη θέση τους κανονικά, όπου για κάποιους λόγους δεν προσήλθαν αναπληρώθηκαν από την προηγούμενη ημέρα οπότε δεν είχαμε απρόοπτα, ωστόσο τα περισσότερα εκλογικά τμήματα έμεινα «ορφανά» από εφορευτικές επιτροπές. Αυτό τόνισε η  δικαστική υπάλληλος του Πρωτοδικείου Ηλείας κ. Ιωάννα Σωτηροπούλου μιλώντας στην Πρωινή και συμπλήρωσε ότι στις χθεσινή βουλευτικές εκλογές ήταν ακόμα μεγαλύτερη η μη συμμετοχή των εφορευτικών επιτροπών σε σχέση με τις ευρεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά ευτυχώς είναι πιο εύκολη η διαδικασία καθότι η κάλπη είναι μια.

Στο Πρωτοδικείο Ηλείας τα εκλογικά συνεργεία με δικαστικούς υπαλλήλους βρισκόταν στις θέσεις τους πριν τις 7 το απόγευμα για την παραλαβή των σάκων και των πρακτικών και σχετικών εγγράφων από τους δικαστικούς αντιπροσώπους και η διαδικασία της παραλαβής διήρκεσε όλη τη νύχτα, καθώς έπρεπε να γίνει εκτός από την καταμέτρηση υπέρ των κομμάτων και η καταμέτρηση των σταυρών των υποψηφίων βουλευτών. Στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, μεταφέρθηκε για πρώτη φορά και το ‘στρατηγείο’ της ΠΕ Ηλείας, όπου εκλογικά συνεργεία βρισκόταν εκεί για να παραλάβουν το λεγόμενο πρακτικό β’ με την καταμέτρηση των σταυρών των υποψηφίων για να τα προωθήσουν στο Υπουργείο Εσωτερικών και να αρχίσουν να ανεβαίνουν τα αποτελέσματα στην ειδική εκλογική πλατφόρμα του Υπουργείου αλλά όχι και της ΠΕ Ηλείας.

Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε και… φιλοτιμία μελών εφορευτικής επιτροπής που παρουσιάστηκε κανονικά.

 

Αυτή κατά κύριο λόγο ήταν η εικόνα των χθεσινών εκλογών όπου τα ψηφοδέλτια ήταν «ορφανά» στα τραπέζια και η δικαστική αντιπρόσωπος και μόνο αναλάμβανε να τα δώσει στους ψηφοφόρους για να κάνουν την επιλογή τους.

 

Ο πιτσιρικάς της φωτογραφίας δηλωμένος… ΠΑΣΟΚ! Τι να ψήφισε άραγε;

 

Μετά την κάλπη… βουρ για θάλασσα! Συμμετοχή στην παραλία 100%!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος