FOLLOW US: facebook twitter

Πρ. Σωματείου Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις Ηλείας Ν. Γκότσης: «Ξηλώνουν εργασιακά δικαιώματα με τροπολογίες εξπρές»

Ημερομηνία: 14-08-2019 | Συντάκτης:
-Καυστικός για τις αλλαγές στο εργασιακό από τη νέα κυβέρνηση

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις τάξεις των εργαζομένων η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει τροπολογίες στη Βουλή για το εργασιακό και τις συντάξεις, μόλις λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, καθώς και η πρόθεσή της να θεσπίσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη απεργίας.

Με τις τρεις τροπολογίες καταργήθηκαν η αιτιολόγηση της απόλυσης ενός εργαζόμενου και η ευθύνη των εργολάβων για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων, νόμοι που είχαν θεσπιστεί το 2018 και το 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, το υπουργείο ετοιμάζει νόμο για τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την προκήρυξη απεργίας και για την επιλογή συνδικαλιστικών εκπροσώπων σε σωματεία.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις στα Καταστήματα & Εταιρίες του Ν. Ηλείας, Νίκος Γκότσης, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η νέα κυβέρνηση υλοποιεί… παραγγελίες των εργοδοτών χωρίς καμία καθυστέρηση, «ξηλώνοντας» εργασιακά δικαιώματα.

«Με τροπολογία “εξπρές”, ένα τέταρτο πριν ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές της Βουλής, βιομήχανοι, εφοπλιστές και ξενοδόχοι είδανε την πρώτη τους παραγγελιά να πραγματοποιείται, καθώς ο γνωστός Βρούτσης συνέχισε το “ξήλωμα” των εργασιακών και συνταξιουχικών δικαιωμάτων από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Με δεύτερη τροπολογία καταργεί την υποχρέωση του εργοδότη να αιτιολογεί την απόλυση εργαζόμενου, λες και η αιτιολογία αποτελούσε σοβαρό εμπόδιο, ενώ απαλλάσσει από την ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας τον έμμεσο εργοδότη, αναθέτοντάς την αποκλειστικά στον εργολάβο. Στο εξής, δηλαδή, οι όσοι απασχολούν εργαζόμενους μέσα από δουλεμπορικά συνεργεία δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, ενώ αυτή θα αναζητείται πλέον σε εργολάβους, που συστήνουν, μεταφέρουν και διαλύουν τις επιχειρήσεις τους μέσα σεμια νύχτα!», εξήγησε ο κ. Γκότσης.

Σχετικά με την ηλεκτρονική ψηφοφορία έκανε λόγο για υποκρισία που φανερώνει απέχθεια στην ενεργοποίηση και συλλογική οργάνωση των εργαζομένων.

«Τα περί ηλεκτρονικών ψηφοφοριών και ηλεκτρονικών μητρώων που ακούγονται για μια ακόμα φορά ως φάρμακο διά πάσαν νόσο, είναι προφανές ότι δεν θα βελτιώσουν τη διεκδικητική-συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων και δεν θα αποτρέψουν τη συμμετοχή εργοδοτών και νόθων αντιπροσώπων στις εργατικές διαδικασίες. Αναφέρονται υποκριτικά σε δημοκρατικές διαδικασίες αυτοί που νιώθουν μίσος για την ενεργή και άμεση συμμετοχή των εργαζομένων στις μαζικές συλλογικές διαδικασίες και στις μορφές πάλης που οι ίδιοι επιλέγουν κάθε φορά να χρησιμοποιούν», επισήμανε και πρόσθεσε: «Τα “χαράς ευαγγέλια” του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων θα έχουν κοντά ποδάρια. Δεν θα τους πάνε μακριά. Οι εργαζόμενοι έχουν πάρει χαμπάρι τους ρόλους τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Η συμπαιγνία τους δεν μπορεί να μείνει άλλο κρυφή. Το ράβε-ξήλωνε που τους ανατέθηκε από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και την ΕΕ, δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητο από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος