FOLLOW US: facebook twitter

Ξεσηκωμός και για τα ΤΕΦΑΑ: Δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου

Ημερομηνία: 11-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα
-Κλειστές σήμερα οι υπηρεσίες του Δήμου πλην της καθαριότητας
-Συναντήσεις με ηγεσία Υπ. Παιδείας και Πρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών
-Κάλεσμα προς όλους στη σημερινή συνάντηση του Παλλαϊκού Θεσμικού Μετώπου στο Ξυστρή

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

Αποφασισμένοι να μην δεχτούν, την απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με την οποία αναστέλλεται η ίδρυση και λειτουργία της Πανεπιστημιακής Σχολής ΤΕΦΑΑ στον Πύργο, εμφανίστηκαν, δημοτική αρχή και παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου και στην οποία ομόφωνα αποφασίστηκε η έναρξη δυναμικών και μαζικών κινητοποιήσεων, ξεκινώντας από σήμερα κιόλας με το «κλείσιμο» των υπηρεσιών του Δήμου (πλην του τομέα Καθαριότητας) και τον προγραμματισμό διαδοχικών συναντήσεων με την ηγεσία του Υπ. Παιδείας αλλά και με την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και αίτημα καταψήφισης της συγκεκριμένης διάταξης στη Βουλή από τους Ηλείους Βουλευτές. Ταυτόχρονα, η δυσμενής αυτή εξέλιξη θα συμπεριληφθεί στο πλαίσιο διεκδικήσεων του Παλλαϊκού Θεσμικού Μετώπου- μαζί με την αυτοκινητόδρομο Πατρών- Πύργου, τα Πυρόπληκτα δάνεια και το Ταμείο Μολυβιάτη- η πρώτη συνάντηση του οποίου έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία των Ηλείων Βουλευτών Διονύση Καλαματιανού και Μιχάλη Κατρίνη, ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος επισήμανε ότι επιβάλλεται να υπάρξει μαχητικό πνεύμα διεκδικήσεων και δυναμικές, μαζικές και συλλογικές κινητοποιήσεις, επειδή όπως είπε, το Υπουργείο θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει κάποια σοβαρή αντίδραση εκ μέρους των Ηλείων για την κατάργηση του τμήματος ΤΕΦΑΑ. «Οι Ηλείοι πρέπει να αντιδράσουν για να μην περάσουν αυτά τα σχέδια.  Το πολιτικό στίγμα της απόφασης αυτής είναι ότι κόβονται τα καινούργια τμήματα και θεωρώ ότι το θέμα του ΤΕΦΑΑ απαιτεί πολιτική λύση! Κάθε φορά συμβαίνει το ίδιο. Ο επόμενος να αναιρεί την απόφαση του προηγούμενου! Δεν θα υπάρξει κάποια στιγμή μια ελάχιστη συμφωνία δείγμα πολιτικής κουλτούρας σε αυτό το τόπο; Η τακτική αυτή μας πάει σε ένα γήπεδο ήττας. Είναι πολιτικά τα ζητήματα και εμείς πρέπει να αντιδράσουμε γιατί η πρωτεύουσα του νομού είναι τελευταία σε όλους τους δείκτες. Πρέπει λοιπόν να ορθώσουμε διεκδικήσεις άμεσα γιατί δεν πάμε καλά σε σειρά ζητημάτων ανάμεσα τους και το Πάτρα – Πύργος, τα κόκκινα δάνεια, τα πυρόπληκτα δάνεια και το Ταμείο Μολυβιάτη. Εμείς είμαστε οι νομικοί εκφραστές της πόλης, το Δημοτικό Συμβούλιο. Με τις κοινωνικές διεκδικήσεις έχουν γίνει πράγματα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να σηκώσουμε τον τόνο της φωνής μας και να αντισταθούμε σε αυτή την κρεσέντο διαδικασία αποψίλωσης των αισιόδοξων σχεδίων για την περιοχή μας» είπε και πρόσθεσε ότι οι Ηλείοι Βουλευτές θα πρέπει να πιέσουν την κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως για να υπάρξει λύση απαιτείται συντονισμένη και συγκροτημένη πολιτική παρέμβαση. Καταλήγοντας ξεκαθάρισε τις προθέσεις της δημοτικής αρχής, τονίζοντας πως θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την τελική δικαίωση, πραγματοποιώντας γενική απεργία στην πόλη και κλείσιμο των δημοτικών υπηρεσιών.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί, ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου, Ολυμπίας, Ζαχάρως με έκτακτη συνεδρίαση του, αποφάσισε αποχή από την εργασία τους για σήμερα Δευτέρα και συμμετοχή όλων στις κινητοποιήσεις. Η μόνη υπηρεσία που θα λειτουργήσει θα είναι η Καθαριότητα προκειμένου η αποκομιδή των απορριμμάτων να διεξαχθεί κανονικά.

«Όχι άλλοι υποβιβασμοί»

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός ξεκαθάρισε πως το αίτημα λειτουργίας τμήματος ΤΕΦΑΑ στον Πύργο ήταν δίκαιο ωστόσο η υπουργός το καταργεί χωρίς καμία διαβούλευση. «Πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο και όλη η πόλη να αντιδράσουν, διότι οι υποβιβασμοί είναι συνεχείς και αυτό δεν μπορούμε άλλο να το ανεχτούμε! Να πάμε όλοι μαζί διεκδικώντας την άρση της απόφασης αναστολής…».

Αλληλέγγυος σε όλα τα ζητήματα πρώτης γραμμής που διεκδικεί ο Δήμος, τάχθηκε ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης επισημαίνοντας ότι θα καταθέσουν σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή ωστόσο θα πρέπει να υπάρξουν και συναντήσεις με την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και με τη Σύγκλητο καθώς στο άκουσμα της συγκεκριμένης απόφασης αναστολής των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, εξέφρασαν την… ανακούφιση τους.

Ομοφωνία από τις παρατάξεις

Αιφνιδιασμένοι δήλωσαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων από την απόφαση Κεραμέως υποστηρίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιτρέψουν από την κυβέρνηση ενέργειες υποβάθμισης και απαξίωσης.

«Το θέμα είναι πολιτικό και είναι θέμα της Κυβέρνησης» τόνισε ο Κώστας Νικολούτσος ενώ ο Στάθης Καννής, επισήμανε ότι σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να επιτρέψουν τη συνέχιση αυτών των σχεδίων, τονίζοντας ότι απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση με δημάρχους, βουλευτές και όλη την Κοινωνία ενωμένους για να μην χαθεί το τμήμα και ακόμα μια ευκαιρία για τον τόπο.

Με οπισθοδρόμηση, τόνισε ο Αντώνης Καράμπελας ότι αντιμετωπίζονται τα μεγάλα θέματα της Ηλείας, γεγονός που αποτελεί κατάφορη αδικία και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα δεχτούν, είπε, καταθέτοντας και πρόταση πέντε σημείων για την έκδοση του ψηφίσματος που ακολούθησε.

Ο Γιάννης Αργυρόπουλος, τόνισε ότι η ενότητα από μόνη της δε φτάνει και πως χρειάζεται δυναμισμός και τεκμηρίωση με επιχειρήματα, καλώντας όλο τον κόσμο στην σημερινή συγκέντρωση στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή, ώστε να διατρανώσουν μαζικά για να μπει «φρένο» στην υποβάθμιση και την απαξίωση.

Τη διαφωνία του για την έκδοση ψηφισμάτων εξέφρασε ο Λάμπης Αριστειδόπουλος, τονίζοντας ότι αν και θα ψηφίσει ότι αποφασιστεί, γνώμη του είναι πως θα ήταν ποιο αποτελεσματικό να σταλεί τεκμηριωμένος φάκελος διεκδίκησης.

Ο Χρήστος Γιάνναρος, τόνισε πως θα πρέπει να διεκδικήσουν συνολικά Ακαδημαϊκή Κοινότητα στο Δήμο, ζητώντας ταυτόχρονα κονδύλια για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος