FOLLOW US: facebook twitter

«Ξεπαγώνει» η ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας στον δήμο Ήλιδας

Ημερομηνία: 15-02-2023 | Συντάκτης:

Επικαιροποίησε παλαιότερες αποφάσεις το δημοτικό συμβούλιο

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Τη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας Συμψηφισμού και Δημοτικού Φωτοβολταϊκού Πάρκου συζήτησε προ ημερών το δημοτικό συμβούλιο Ήλιδας, έπειτα από αίτημα της παράταξης ‘ΗΛΙΔΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΙΔΕΩΝ’, η οποία είχε καταθέσει την πρόταση από το 2020.

«Το κρίσιμο θέμα που σήμερα αντιμετωπίζουμε, είναι αυτό της ενέργειας. Η δημοτική μας παράταξη αντιλαμβάνεται ότι ο Δήμος Ήλιδας μπορεί να αναδειχθεί σε Δήμο Ενεργειακής Δημοκρατίας.

Αυτονόητη είναι η αναγκαιότητα ίδρυσης Δημοτικού Φωτοβολταϊκού Πάρκου. Προϋπόθεση της ίδρυσής του αποτελεί η βούληση του Δήμου Ήλιδας να κινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες, βάσει του Νόμου 4513/2018, για ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας Συμψηφισμού», ανέφερε και πρόσθεσε πως οι υποδομές τού Δήμου Ήλιδας (Διυλιστήριο Ύδρευσης Φράγματος Πηνειού, Λειτουργία Βιολογικού Καθαρισμού, Δημοτικά Κτίτρια, Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο, Ηλεκτροφωτισμός, κλπ) αποτελούν την αιτία να καταβάλλονται από τον Δήμο Ήλιδας προς τη ΔΕΗ εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος ενημέρωσε το σώμα ότι ήδη έχουν εκδοθεί αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου με το ίδιο αντικείμενο και μπορεί να γίνει επικαιροποίησή τους. Ακολούθησε συζήτηση επί του θέματος και ο πρόεδρος κάλεσε τα μέλη να τοποθετηθούν και να ψηφίσουν. Η Λαϊκή συσπείρωση καταψήφισε με το σκεπτικό ότι οι ενεργειακές κοινότητες συμβάλλουν στην απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να επικαιροποιήσει παλαιότερες αποφάσεις από το 2018 και το 2019 για τη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας από τον Δήμο Ήλιδας με αστικό Συνεταιρισμό, ορίζοντας τον δήμαρχο Γιάννη Λυμπέρη εκπρόσωπο του δήμου στη Γενική Συνέλευση του υπό σύσταση συνεταιρισμού, με αναπληρωτή τον Αντιδήμαρχο κ. Παπαδόπουλο Βασίλειο. Τα ιδρυτικά μέλη τής Ενεργειακής Κοινότητας, τα οποία είναι Νομικά Πρόσωπα του δήμου, θα εκπροσωπούνται από τον εκάστοτε πρόεδρό τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος