FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκινούν οι αιτήσεις για δωρεάν ταξίδια στην Ευρώπη – Πώς θα δηλώσετε συμμετοχή

Ημερομηνία: 28-02-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Κοινωνία, Νέα

Είσαι 18 ετών και διαμένεις νόμιμα σε κάποιο κράτος μέλος της ΕΕ ή σε τρίτη χώρα συνδεδεμένη με το Erasmus+;

Ετοιμάσου να εξερευνήσεις την Ευρώπη μέσω της δράσης DiscoverEU.

Τι είναι το DiscoverEU;

Το DiscoverEU είναι μια δράση του προγράμματος Erasmus+ που σου δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψεις την Ευρώπη μέσα από μαθησιακές εμπειρίες. Θα ανακαλύψεις τα εκπληκτικά τοπία της Ευρώπης και την ποικιλία των πόλεων και των χωριών της ταξιδεύοντας κυρίως σιδηροδρομικώς (αν και προβλέπονται εξαιρέσεις για να διευκολύνεται η συμμετοχή και όσων ζουν σε νησιά ή σε απομακρυσμένες περιοχές). Μπορείς να λάβεις μέρος στους δύο γύρους υποβολής αιτήσεων που ανοίγουν κάθε χρόνο. Στα άτομα των οποίων η αίτηση γίνεται δεκτή χορηγείται ταξιδιωτικό πάσο.

Εάν είσαι 18 χρονών και διαμένεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε μία από τις τρίτες χώρες που είναι συνδεδεμένες με το πρόγραμμα Erasmus+, όπως είναι η Βόρεια Μακεδονία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία, η Σερβία και η Τουρκία, το DiscoverEU σού προσφέρει την ευκαιρία να συμμετάσχεις σε μια ταξιδιωτική εμπειρία που θα σου επιτρέψει να εξερευνήσεις την πολυμορφία της Ευρώπης, να μάθεις για την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της και να έρθεις σε επαφή με άτομα απ᾿ όλη την ήπειρο. Επιπλέον, το DiscoverEU θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις δεξιότητες ζωής σημαντικές για το μέλλον σου, όπως ανεξαρτησία, αυτοπεποίθηση και ανοιχτό πνεύμα απέναντι σε άλλους πολιτισμούς.

Τα άτομα που θα επιλεγούν θα λάβουν ευρωπαϊκή κάρτα νέων DiscoverEU, η οποία θα τους παρέχει εκπτώσεις για πολιτιστικές επισκέψεις, δραστηριότητες μάθησης, αθλητισμό, τοπικές μεταφορές, στέγαση, φαγητό κ.λπ.

Πότε είναι ο επόμενος γύρος;

Από τον Ιούνιο του 2018 που ξεκίνησε ο πρώτος γύρος υποβολής αιτήσεων, πάνω από 200.000 νέοι και νέες έχουν αποκτήσει ταξιδιωτικό πάσο. Ο επόμενος γύρος θα ανοίξει την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 στις 12:00 (μεσημέρι, ώρα Βρυξελλών) και θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 στις 12:00 (μεσημέρι, ώρα Βρυξελλών). Την κρίσιμη ημέρα θα εμφανιστεί σ’ αυτή τη σελίδα το κουμπί «Υποβολή τώρα»!

Για να μπορείς να υποβάλεις αίτηση, πρέπει:

  • να έχεις γεννηθεί από την 1η Ιουλίου 2004 μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2005,
  • να συμπληρώσεις τον σωστό αριθμό δελτίου ταυτότητας, διαβατηρίου ή δελτίου νόμιμης διαμονής στο ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης,
  • να είσαι πολίτης μίας από τις ακόλουθες χώρες ή να διαμένεις νόμιμα* σε αυτήν:

– ένα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των Υπερπόντιων Χωρών και Εδαφών (ΥΧΕ), ή
– μία από τις τρίτες χώρες που είναι συνδεδεμένες με το πρόγραμμα Erasmus+: Βόρεια Μακεδονία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Σερβία και Τουρκία.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. την ενότητα Κανόνες «2. Κριτήρια επιλεξιμότητας»

Στη συνέχεια, θα πρέπει να λάβεις μέρος σε ένα κουίζ (εκτός εάν υποβάλεις αίτηση ως μέλος ομάδας).

Αν επιλεγείς, μπορείς να ταξιδέψεις για διάστημα από 1 ημέρα έως και 30 ημέρες ανάμεσα στις 15 Ιουνίου 2023 και τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Έχε υπόψη σου ότι αν έχεις αναπηρία ή πρόβλημα υγείας που δυσκολεύει το ταξίδι σου, θα σου εξασφαλίσουμε βοήθεια και στήριξη που θα διευκολύνει τη συμμετοχή σου στη δράση. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στις συχνές ερωτήσεις (Γ.13).

Είσαι πολύ νέος ή νέα για να συμμετάσχεις σ᾿ αυτόν τον γύρο; Μην ανησυχείς! Κάθε χρόνο διεξάγεται ένας γύρος την άνοιξη και ένας το φθινόπωρο.

Μπορώ να ταξιδέψω με φίλους και φίλες;

Ναι, μπορείς! Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα. Μπορείς να ταξιδέψεις μόνος σου ή σε ομάδα με έως και 4 φίλους και φίλες σου, υπό την προϋπόθεση ότι και αυτοί/-ές πληρούν τους προαναφερθέντες όρους. Σ’ αυτήν την περίπτωση οι φίλοι και οι φίλες σου θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό της αίτησής σου για να υποβάλουν τη δική τους αίτηση. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στις συχνές ερωτήσεις (B.5-Β.11).

Μπορείς μάλιστα να συνδυάσεις τα σχέδια του ταξιδιού σου με τα αντίστοιχα άλλων ταξιδιωτών του DiscoverEU. Η κατάλληλη πλατφόρμα γι’ αυτό είναι η ομάδα του DiscoverEU στο Facebook. Γίνε τώρα μέλος της ομάδας για να συνομιλείς με άλλους/-ες συμμετέχοντες/-ουσες.

Όταν επιλεγείς, οι εθνικοί οργανισμοί Erasmus+ θα σε βοηθήσουν να διασυνδεθείς και να μάθεις μέσα από τη διοργάνωση συναντήσεων πριν από την αναχώρηση και συναντήσεων με άλλους ταξιδιώτες.

Πηγή: enallaktikos.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος