FOLLOW US: facebook twitter

«Ξεκινήστε τη Μονάδα στην Τριανταφυλλιά!»

Ημερομηνία: 12-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

xristodoulopoulos-xristos

Εξαιρετικά επείγον έγγραφο Χρ. Χριστοδουλόπουλου στην εταιρεία «Μεσόγειος Α.Ε.»

  • Πρόταση σε Λιατσή και για δεματοποίηση στα Κονιδείκα των «σκουπιδιών της ημέρας»
  • ΜΟΜΑΚ, δεματοποίηση και μεταφορά σε ΧΥΤΑ εκτός Ηλείας, βάζουν τέλος στον εφιάλτη
  • Επισπεύδει το ταξίδι στο Υπ. Υγείας ο Δήμαρχος Ήλιδας για να συναντηθεί με Τσιρώνη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο καυτό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Νομού, μετά το χθεσινό, εξαιρετικά επείγον έγγραφο του προέδρου του ΦΟΔΣΑ Ηλείας και Δήμαρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου προς την ανάδοχο εταιρεία «Μεσόγειος Α.Ε.» από την οποία και ζητά την άμεση ενεργοποίηση της Μονάδας Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποιήσης (ΜΟΜΑΚ Ν. Ηλείας) στην Τριανταφυλλιά.

Στο έγγραφο αυτό, που κοινοποιείται στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη, τον Γ.Γ. Συντονισμού Αποβλήτων του Υπ. Εσωτερικών Ε. Καπετάνιο και τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή, ο κ. Χριστοδουλόπουλος, εφιστά την προσοχή στον ανάδοχου του έργου «ΜΟΜΑΚ Ν. Ηλείας» για την άμεση έναρξη των εργασιών, με δεδομένο, όπως τονίζει, ότι «συντρέχουν λόγοι επικείμενων κινδύνων για τη δημόσια υγεία από την συσσώρευση των απορριμμάτων, ιδίως στους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας» και ταυτόχρονα «συντρέχει κατεπείγουσα ανάγκη να ξεκινήσουν οι εργασίες της ΜΟΜΑΚ Ν. Ηλείας, πριν τις 21 Απριλίου 2016, οπότε και έχει προγραμματιστεί η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος της διεθνούς διαπόμπευσης».

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος, αναφέρεται στην τεράστια πίεση, που όπως λέει δέχονται, από τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Αποβλήτων και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίλυση του ζητήματος και ζητά από την εταιρεία «Μεσόγειος Α.Ε.» να επιταχύνει τη διαδικασία και να εκκινήσει άμεσα την λειτουργία της ΜΟΜΑΚ. Επιπλέον, ζητά και την προσκόμιση, άμεσα, των απαραίτητων «δικαιολογητικών κατακύρωσης» του διεθνή διαγωνισμού σύμφωνα με σχετικό άρθρο της διακήρυξης, για το οποίο έχει ήδη σταλεί πρόσκληση από την 1η Απρίλη.

«Ταυτόχρονα και … δεματοποίηση»

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ Ηλείας το περασμένο Σάββατο, ο Δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κ. Χριστοδουλόπουλος, με στόχο τη διασφάλιση της εικόνας του Νομού ενόψει της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και της Λαμπαδηδρομίας και της όσο το δυνατόν γρηγορότερης αποσυμφόρησης των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας από τα σωρευμένα απορρίμματα,  ζήτησε από το Δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, τη μεταφορά, σε καθημερινή βάση, ποσότητας 20-30 τόνων ημερησίως, προς δεματοποίηση στις εγκαταστάσεις των Κονιδείκων. Οι ποσότητες που θα μεταφέρονται, θα αφορούν αποκλειστικά, τα «καινούργια» σκουπίδια που παράγονται στο Δήμο Πύργου , τα «σκουπίδια της ημέρας» και όχι τα σωρευμένα επί μήνες, που ήδη οδηγούνται στους ΧΥΤΑ εκτός Ηλείας. Ταυτόχρονα, πρότεινε την άμεση ενεργοποίησητης προγραμματικής σύμβασης που είχαν υπογράψει στο πρόσφατο παρελθόν οι δύο Δήμοι για τη μεταφορά των απορριμμάτων προς δεματοποίηση στα Κονιδείκα.

Έτσι, με τη μεταφορά των σκουπιδιών στους ΧΥΤΑ Φλόκα και ΧΥΤΑ Πάλαιρου, την έναρξη λειτουργίας της ΜΟΜΑΚ και την ταυτόχρονη δεματοποίηση, όπως όλα δείχνουν, οι Δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας «καθαρίζουν» και θα παραμείνουν καθαροί και μετά την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας καθώς η συνέχιση της αποκομιδής, για πρώτη φορά μετά από χρόνια είναι διασφαλισμένη.

Στην ίδια συνεδρίαση, όπως ανάφερε και με χθεσινό ρεπορτάζ η «Πρωινή», εγκρίθηκαν οι προγραμματικές συμβάσεις που αφορούσαν τη διάθεση 500.000 ευρώ (300.000 ευρώ από το Δήμο Πύργου και 200.000 ευρώ από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας) για τη χρηματοδότηση της «ενδιάμεσης της ενδιάμεσης λύσης» ενώ έγινε και αναμόρφωση του προϋπολογισμού για την αποδοχή του ποσού.

Το μόνο που απομένει πλέον, είναι η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών που θα ξεκαθαρίζει ότι η προσωρινή ενδιάμεση λύση είναι νόμιμη, οπότε μόλις την παραλάβουν θα συνεδριάσει και το δημοτικό συμβούλιο Ήλιδας για να εγκρίνει την προγραμματική σύμβαση με το ΦΟΔΣΑ.

Μάλιστα, σήμερα, με αφορμή την επίσκεψη του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη, ο Δήμαρχος Ήλιδας, επίσπευσε τις διαδικασίες του προγραμματισμένου του ταξιδιού στην Αθήνα, στο Υπουργείο Υγείας για το σοβαρό θέμα λειτουργίας της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας, ώστε στις 4 το απόγευμα που έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του Υπουργού στο ΧΥΤΥ, να βρίσκεται και ο ίδιος στην Τριανταφυλλιά.

Κική Κολοβέρου

kkoloverou@yahoo.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος