FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκίνησαν έργα ασφαλτόστρωσης στην οδό Καταραχίου

Ημερομηνία: 14-03-2023 | Συντάκτης:

– Από τον κόμβο της Σπιάντζας έως τον κόμβο της Μούτελης

– Αλλάζει ριζικά η εικόνα της περιοχής

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Φροντίζουμε για την ευπρέπεια της πόλης»

  • «Δεχόμαστε τη σύγκριση, στον ίδιο χρόνο, με όλο το παρελθόν»

Ένας εντελώς κατεστραμμένος δρόμος, που κατασκευάστηκε το 1968 κι από τότε δεν δέχτηκε καμία παρέμβαση, ασφαλτοστρώνεται και αλλάζει όψη όλη η περιοχή. Πρόκειται για την οδό Καταραχίου, από τον κόμβο της Σπιάντζας έως τον κόμβο της Μούτελης, μήκους 3 χλμ. Το έργο οδοποιίας ήδη ξεκίνησε και υπάγεται στο συνολικό έργο με τίτλο «Παρεμβάσεις στις υποδομές πυροπλήκτων περιοχών του Δήμου Πύργου», προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΣΑΕΠ 401 (πρώην Ταμείο Μολυβιάτη).

Στο σημείο όπου εκτελούνται τα έργα οδοποιίας, βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης (14/3) ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος. Μαζί τους, ο επιβλέπων μηχανικός του Δήμου Λάμπης Δημητρακόπουλος και ο εργοδηγός-μηχανικός της αναδόχου εταιρείας «ΟΔΟΣ ΑΤΕ» Σπύρος Μπούζας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω εταιρεία, την οποία εκπροσωπεί ο Δημήτρης Τσίγκος, ανέλαβε το έργο μετά από ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό. Ένα έργο που ήταν χρηματοδοτικά «παγωμένο» επί σειρά ετών και από το 2020 η Δημοτική Αρχή κατάφερε να ξεμπλοκάρει όλες τις διαδικασίες.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Είμαστε συνεπείς σ’ αυτά που είχαμε πει καιρό πριν. Παρότι δεν βρήκαμε μελέτες και δεν υπήρχε ένταξη σε κανένα πρόγραμμα, φροντίσαμε σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία της καραντίνας, της υποχρηματοδότησης λόγω μνημονιακών πολιτικών και της ενεργειακής κρίσης, καθώς και με μειωμένο προσωπικό, γρήγορα και έγκαιρα να εκπονήσουμε σοβαρές μελέτες, να εντάξουμε στα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα μεγάλα έργα, να τα δημοπρατήσουμε και να ξεκινήσουν. Η πόλη είναι ένα εργοτάξιο. Δεν είναι ούτε θεωρία, ούτε υπόθεση. Μια πόλη εγκαταλελειμμένη επί 30 χρόνια, δεν μπορεί να αναταχθεί μέσα σε μόνο 2-3 χρόνια και μάλιστα με τις αλλεπάλληλες κρίσεις της εποχής μας. Όμως δεχόμαστε τη σύγκριση, στον ίδιο χρόνο, με όλο το παρελθόν!

Είμαστε εδώ για ένα νέο μέλλον, των έργων και της ευπρέπειας της πόλης. Μιας καλύτερης ποιότητας ζωής, ενός καλύτερου ελεύθερου χρόνου, με τη διαμόρφωση καλύτερων αστικών υποδομών».

Γιάννης Αργυρόπουλος: «Ξεμπλοκάραμε όλες τις διαδικασίες»

Για τη μεγάλη σημασία του έργου μίλησε ο κ. Αργυρόπουλος, όπως και για την διάδοχη επίδραση της χρηματικής απορρόφησης του Ταμείου Μολυβιάτη. «Είναι ένα – συνολικά – σημαντικό έργο με πολλές παραμέτρους και προεκτάσεις σε όλη την επικράτεια του Δήμου, που χρηματοδοτείται από την ΣΑΕ 401, η οποία ήταν “παγωμένη”. Καταφέραμε σχεδόν με την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου, στις αρχές του 2020 να ξεμπλοκάρουμε τις διαδικασίες, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΔΕ, να εντάξουμε το συγκεκριμένο έργο και να το δημοπρατήσουμε. Λόγω της απορρόφησης των χρημάτων από τη ΣΑΕ 401, μας έχουν εγκριθεί επιπλέον 750.000 ευρώ  και τις επόμενες ημέρες θα υποβάλλουμε νέο τεχνικό δελτίο για ασφαλτοστρώσεις.

Ο συγκεκριμένος δρόμος, κατασκευάστηκε το 1968, ήταν κατεστραμμένος και από τότε μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει απολύτως καμία παρέμβαση. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, δουλεύουν πυρετωδώς και πραγματικά θέλω να συγχαρώ όλους τους υπαλλήλους, όχι μόνο για την επιμέλεια που έδειξαν όσον αφορά τη μελέτη αλλά και τη διαδικασία του διαγωνισμού και της δημοπράτησης. Ιδιαίτερα να συγχαρώ, τον κ. Λάμπη Δημητρακόπουλο, ο οποίος κατάρτισε τη μελέτη και επιβλέπει το έργο».

Το συνολικό έργο

Εκτός από την ασφαλτόστρωση της οδού Καταραχίου, το έργο «Παρεμβάσεις στις υποδομές πυρόπληκτών περιοχών του Δήμου Πύργου» περιλαμβάνει τα εξής υποέργα οδοποιίας, αποχέτευσης και αντιμετώπισης κατολισθητικών φαινομένων που θα ξεκινήσουν σύντομα:

Οι περιοχές που θα εκτελεστούν έργα οδοποιίας είναι:

-Τμήμα δρόμου στην περιοχή «Καβασιλάκια» Πύργου

-Τμήμα δρόμου στην περιοχή «Καταράχι» Πύργου

-Τμήμα δρόμου στην περιοχή «Τραγανό» Πύργου

-Τμήμα δρόμου στην περιοχή «Κεραμιδιά» Πρασίνου

-Τμήμα δρόμου στην περιοχή «Ροζέικα» Αμπελώνα

Τμήματα της οδού που οδηγεί στην περιοχή «Κατσικάρι» Πύργου και πιο συγκεκριμένα οι τρείς διασταυρώσεις.

-Ο κόμβος της Παπαγεωργίου με την Διονύσου και με την Αγίου Γεωργίου.

-Τμήματα οδού εντός του αστικού ιστού της τ.κ. Λαστείκων.

Οι περιοχές που θα εκτελεστούν έργα αποχέτευσης είναι:  οι Τ.Κ. Ωλένης και Αγίας Άννας, και οι περιοχές της Δ.Κ. Πύργου  «Ανθόπυργος» και «Γεράμπελα»  Λαμπετίου

Οι περιοχές που θα εκτελεστούν έργα αντιμετώπισης κατολισθητικών φαινομένων είναι:  η Τ.Κ. Αγίας Άννας, (παρεμβάσεις εντός οικιστικού ιστού) και η Τ.Κ. Λαστείκων, στην περιοχή «Ντόμπρινο».

Ξεκινούν και νέα έργα

Όπως ανακοίνωσαν οι κ.κ. Αντωνακόπουλος και Αργυρόπουλος, τις επόμενες ημέρες θα συμβασιοποιηθούν άλλα δύο έργα:

Η αναζωογόνηση του κεντρικού ιστού της πόλης (οι δρόμοι πέριξ της Αγίας Κυριακής) και η βελτίωση του αγροτικού δικτύου που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ  και αφορά το Γούμερο, τη Μυρτιά και τα Χανάκια.

  •  Σύντομα ξεκινούν οι εργασίες στο Κολυμβητήριο, ενώ ακόμα είναι σε εξέλιξη η ανάπλαση του πολιτιστικού και αθλητικού πολυχώρου της Αγίας Βαρβάρας, και σε ένα μήνα ολοκληρώνονται οι εργασίας στο Κλειστό Γυμναστήριο Πύργου, όπως και η εργολαβία του 1,4 εκ. ευρώ με έργα σε όλες της Δ.Ε.

–  Τέλος το επόμενο διάστημα, δημοπρατείται η ανάπλαση της πλατείας «Μίκη Θεοδωράκη» ύψους 1,4 εκ. ευρώ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος