FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκινάει σήμερα στα Λεχαινά το Διεθνές Συνέδριο για τον Καρκαβίτσα

Ημερομηνία: 02-11-2022 | Συντάκτης:

Εναρκτήρια συνεδρία στο ΣΙΝΕ ΑΣΤΡΟΝ με την ομιλία του Καθηγητή Χρ. Χατζηιωσήφ και την συναυλία της Χορωδίας Μυρτουντίων με μελοποιημένη ποίηση του Καρκαβίτσα από τον συνθέτη Γ. Δροσίνη σε πρώτη εκτέλεση

  • Κάλεσμα  εκ μέρους της Περιφέρειας από τον αντιπεριφερειάρχη Ν. Κοροβέση προς τους Ηλείους για να παρακολουθήσουν τις εργασίες

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Ξεκινάει σήμερα στα Λεχαινά το κορυφαίο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας και η εποχή του. Λογοτεχνία, Γλώσσα, Πολιτική» που  θα διεξαχθεί στη γενέτειρα του μεγάλου λογοτέχνη, τα Λεχαινά, μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου 2022, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από το θάνατό του.

Το συνέδριο που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οργανώνεται από τον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Στο συνέδριο, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο Σινέ Άστρον πρόκειται να πάρουν μέρος φιλόλογοι, ιστορικοί, κοινωνιολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, συγγραφείς, δημοσιογράφοι και σκηνοθέτες.

Οι εργασίες του Συνεδρίου

Οι εργασίες του συνεδρίου ανοίγουν σήμερα στις 5 το απόγευμα με την κεντρική ομιλία του Χρήστου Χατζηιωσήφ, ομότιμου Καθηγητή Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης  που θα εξετάσει το ιστορικό και πολιτισμικό περίγραμμα της εποχής του Ανδρέα Καρκαβίτσα, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν τοπικοί φορείς του νομού, μεταξύ των οποίων ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού  Νίκος Κοροβέσης και ο δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, εκ μέρους των συνδιοργανωτών, της Περιφέρειας και του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης. Η εναρκτήρια εκδήλωση θα κλείσει μουσικά με την Χορωδία Μυρτουντίων υπό την διεύθυνση της μαέστρου Λένας Σουρμελή με μελοποιημένη ποίηση του Ανδρέα Καρκαβίτσα από τον συνθέτη Γιάννη Δροσίνη, ο οποίος κατόπιν ανάθεσης, έχει μελοποιήσει τα ποιήματα του Ανδρέα Καρκαβίτσα : « Η Μελαγχολία», « Η τυφλή» και « Το αηδόνι».

Από την Πέμπτη (3-11) έως και το Σάββατο (5-11-2022) οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν με πρωινές και απογευματινές συνεδρίες  που αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον  καθώς  στη διάρκειά τους 53 εισηγητές όχι μόνο από τον χώρο των φιλολογικών σπουδών αλλά και ιστορικοί, κοινωνιολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, συγγραφείς ,δημοσιογράφοι, σκηνοθέτες θα καταθέσουν τον προβληματισμό τους  γύρω από τις 8 θεματικές ενότητές του. Το συνέδριο ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Κυριακής (6/11) με τη διεξαγωγή συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, όπου θα γίνει η αποτίμηση των εργασιών του και θα παρουσιαστούν τα τελικά συμπεράσματα.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών  κ. Μαργαρίτα Αργυράκη «Η πόλη των Λεχαινών έχει μια πλούσια πολιτιστική παράδοση συνυφασμένη και με την κληρονομιά του Ανδρέα Καρκαβίτσα. Το αποδεικνύει η έκδοση του τοπικού περιοδικού ΗΛΕΙΑΚΑ το 1951 από το Ντίνο Ψυχογιό, η δημιουργία της Μορφωτικής Ένωσης “ Ανδρέας Καρκαβίτσας» στα 1971 με το ομώνυμο περιοδικό που εξέδιδε και το περιοδικό Διάλογος , η πολιτιστική ομάδα Φράγμα και το περιοδικό “ Εκ παραδρομής”, ο Όμιλος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών καθώς επίσης και η πραγματοποίηση σειράς αξιόλογων αφιερωμάτων στο έργο του Λεχαινίτη λογοτέχνη, που έγιναν στο παρελθόν όπως και η έκδοση του βιβλίου του Διονύση Κράγκαρη μέλους της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου “ Ο Καρκαβίτσας και τα Λεχαινά”. Συνέχεια αλλά και επιστέγασμα όλων αυτών των προσπαθειών αποτελεί το επικείμενο συνέδριο μας που πρέπει να πούμε ότι είναι και το πρώτο πανελλαδικά που πραγματοποιείται για να εξετάσει το έργο του Ανδρέα Καρκαβίτσα και να το επανεκτιμήσει υπό το φως των νέων επιστημονικών προσεγγίσεων.»

Να σημειώσουμε δε, ότι το σημερινό  συνέδριο  είναι και το πρώτο πανελλαδικά που πραγματοποιείται για να εξετάσει το έργο του Ανδρέα Καρκαβίτσα και να το επανεκτιμήσει υπό το φως των νέων επιστημονικών προσεγγίσεων. Τέλος αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι  την εμπνευσμένη αφίσα του Ανδρέα Καρκαβίτσα φιλοτέχνησε για το συνέδριο η κ Αικατερίνη Ανδρέου καθηγήτρια καλλιτεχνικών, εικαστικός.

Κάλεσμα Κοροβέση εκ μέρους της Περιφέρειας

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νίκος Κοροβέσης απευθύνει εκ μέρους της Περιφέρειας κάλεσμα προς όλους τους Ηλείους να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου και της σπουδαίας αυτής δράσης που  πραγματοποιείται από τον Όμιλο Φίλων Βιβλιοθήκης Λεχαινών καθώς όπως τονίζει το πολιτιστικό αποτύπωμα και η πολιτιστική κληρονομιά που έχουμε πάρει από τον Ανδρέα Καρκαβίτσα είναι τεράστια. «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει έμπρακτα τέτοιες σημαντικές πρωτοβουλίες και θα προσπαθήσουμε  να γίνει θεσμός.  Το Συνέδριο για τον Ανδρέα Καρκαβίτσα είναι διεθνούς ακτινοβολίας και τα συμπεράσματα που θα παραχθούν θα αποτελέσουν ένα φάρο πολιτισμού όχι μόνο για τον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης, αλλά για όλη την Ηλεία. Μια μεγάλη τομή για τον χώρο των Γραμμάτων όπου θα αναλυθεί, θα παρουσιαστεί και να αναδειχθεί το σπουδαίο έργο του Ηλείου λογοτέχνη».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος