FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκινά το έργο συντήρησης, προστασίας και ανάδειξης των Ρωμαϊκών μνημείων Ολυμπίας

Ημερομηνία: 03-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός
Η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη κατά την διάρκεια της επισκεψής της στην Ολυμπία τον Μάρτιο όπου έγινε και η ανακοίνωση της δρομολόγησης του έργου για την ανάδειξη των Ρωμαϊκών Μνημείων
Πρόσληψη 15 ατόμων τριών ειδικοτήτων από την  Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας-Έως τις 6 Αυγούστου η υποβολή των αιτήσεων
-Το έργο περιλαμβάνει την ανάδειξη έξι κτιρίων της Ρωμαϊκής και Παλαιοχριστιανικής εποχής του ιερού

Αναρτήθηκε στην Διαύγεια η Προκήρυξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας για την πρόσληψη επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών του υποέργου 2 «Εργασίες Πεδίου – Προστασία και Ανάδειξη των Θερμών Κλαδέου και του ΝΔ Κτηρίου Αρχαίας Ολυμπία» που υλοποιείται με τη μέθοδο της αρχαιολογικής αυτεπιστασίας στο πλαίσιο του έργου «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ -ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ –ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΡΩΜΑΪΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΣ», για χρονικό διάστημα έως και 5 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, και όχι πέραν της 31 Δεκεμβρίου 2020.

Συγκεκριμένα, ζητούνται δυο αρχαιολόγοι, ένας πολιτικός μηχανικός με εξειδίκευση στην αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη μνημείων Προϊστορικών & Κλασικών χρόνων και 12  εργατοτεχνιτών (ΔΕ) με εξειδίκευση σε ανασκαφικές εργασίες. Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλλει μόνο μια αίτηση και μόνο για μια από τις ειδικότητες που αναφέρονται στην προκήρυξη. Η διάρκεια απασχόλησης του εν λόγω προσωπικού θα είναι έως 5 μήνες, η απασχόληση θα είναι πενθήμερη και δεν θα ξεπερνά τις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση και να την υποβάλουν με τα συνημμένα δικαιολογητικά, είτε με το ηλεκτρονικό τρόπο μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) efahle@culture.gr, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στην ακόλουθη διεύθυνση: ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ Τ.Κ.27065 ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ υπόψη γραμματείας (τηλ. επικοινωνίας:2624022529, εντός προθεσμίας πέντε (5) εργασίμων ημερών που αρχίζει από την επομένη της καταχώρισης στο διαδικτυακό κόμβο (ιστοσελίδα) της εφαρμογής ΔΙΑΥΓΕΙΑ (http://diavgeia.gov.gr) και του ΥΠ.ΠΟ.Α. (http://www.culture.gr) και της ανάρτησης της ανακοίνωσης στον πίνακα ανακοινώσεων της Υπηρεσίας (από 31 Ιουλίου έως 6 Αυγούστου 2020).

Η παλαιοχριστιανική Βασιλική στην αρχαία Ολυμπία

Ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν στα Ρωμαϊκά Μνημεία

Το συγκεκριμένο έργο, εντάσσεται στο πλαίσιο  ανάδειξη ορισμένων μνημείων της αρχαίας Ολυμπίας, που σήμερα υπολείπονται όσον αφορά την συντήρηση και την αναστήλωσή τους και πρόκειται να αναμορφώσουν εντελώς την σημερινή εικόνα του αρχαιολογικού χώρου, έργο το οποίο είχε ανακοινωθεί οτι θα υλοποιηθεί από την ίδια την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην Ολυμπία, τον Μάρτιο. λίγο πριν την καραντίνα, στις 12 Μαρτίου 2020.

Τα έργα των Ρωμαϊκών  εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, αφορούν την ανάδειξη έξι κτιρίων της Ρωμαϊκής και Παλαιοχριστιανικής εποχής του ιερού, τα τέσσερα εκ των οποίων μάλιστα σώζονται στο σύνολο σχεδόν της ανωδομής τους. Συγκεκριμένα πρόκειται για το Οκτάγωνο (οι λεγόμενες Θέρμες του Νέρωνα), την Λέσχη των Αθλητών, τις Θέρμες του Λεωνιδαίου, τις Θέρμες του Κλαδέου, τις Νότιες Θέρμες και την Παλαιοχριστιανική Βασιλική. Για όλα αυτά η υπουργός είχε ζητήση να εκπονηθεί άμεσα από τις υπηρεσίες του υπουργείου ειδικό πρόγραμμα συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης ενώ πριν από οτιδήποτε άλλο ζήτησε να ληφθούν τα αναγκαία άμεσα σωστικά μέτρα, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η κατάστασή τους.

Tο οκτάγωνο, οι λεγόμενες θέρμες του Νέρωνα

Σε δηλώσεις της για το έργο, αυτό,  η κυρία Μενδώνη  ανέφερε οτι “η ανάδειξη των οικοδομημάτων της ρωμαϊκής περιόδου –πέρα από την προστασία των μνημείων αυτών καθ΄ αυτών θα ενισχύσει σημαντικά και τον χρόνο παραμονής των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, καθώς σήμερα, οι περισσότεροι επισκέπτες περιορίζουν την περιήγησή τους μόνον στην έκταση που είχε το ιερό κατά την Κλασική εποχή. Με την ολοκλήρωση όμως του προγράμματος η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου αναμένεται να αλλάξει ριζικά, προσφέροντας στον επισκέπτη μια πληρέστερη εμπειρία του χώρου και των διαφορετικών χρονικών περιόδων, όπως αποτυπώνονται και τεκμαίρονται στα μνημεία της Ολυμπίας.”

Η Λέσχη των αθλητών

Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος των  συνολικών επεμβάσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Ολυμπία και όχι μόνο του έργου των Ρωμαϊκών Μνημείων,  το υπουργείο θα καλύψει τα τρία πρώτα χρόνια του προγράμματος από εθνικούς του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟΑ. Φορείς υλοποίησης του προγράμματος θα είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου. Επιπλέον των ρωμαϊκών μνημείων ωστόσο, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων έλαβε οδηγίες να εκπονήσει κατά προτεραιότητα συμπληρωματική μελέτη για την αντιμετώπιση ολισθήσεων περιορισμένης έκτασης στον Κρόνιο λόφο. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί εξάλλου με την ένταξη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας-ΕΣΠΑ 2014-2020 εντός του έτους, ξεκινάει το πρόγραμμα της β’ φάσης αποκάλυψης της στοάς του Γυμνασίου των Ολυμπιακών Αγώνων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος