FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκινά σύντομα η αναβάθμιση των δικαστηρίων Πύργου

Ημερομηνία: 17-05-2022 | Συντάκτης:

  • Υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής από την ΠΕ Ηλείας και την ανάδοχο κοινοπραξία

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ξεκινούν εντός των ημερών η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου Πύργου, καθώς χθες υπεγράφη η σχετική σύμβαση ανάμεσα στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ηλείας και την ανάδοχο κοινοπραξία.

Με βάση τη μελέτη που έχει συνταχθεί, θα υλοποιηθούν εργασίες τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του κτιρίου με στόχο τη βελτίωση και τον εξωραϊσμό του, χωρίς να αλλοιωθούν ο χαρακτήρας και η αρχιτεκτονική, αφού οι τελικοί χρωματισμοί του εξωτερικού κελύφους, καθώς και το είδος και το χρώμα των εξωτερικών κουφωμάτων θα παραμείνουν παρόμοια με αυτά του αρχικού κτιρίου.

Οι εργασίες προβλέπουν μεταξύ άλλων την αποκατάσταση του διαβρωμένου οπλισμού και των ρηγματώσεων σε εσωτερικές τοιχοποιίες, επισκευή της σιδερένειας πόρτας στην κεντρική είσοδο με αλλαγή των σκουριασμένων τμημάτων της και με νέα αλλαγή των μηχανισμών ανάρτησης και σφράγισης, με αφαίρεση του παλαιού χρώματος. Επίσης, θα αντικατασταθούν τα σιδερένια υαλοστάσια, θα αποξηλωθούν οι υαλόθυρες του αίθριου και θα αντικατασταθούν με νέες εξ αλουμινίου ηλεκτροστατικής βαφής, που θα ανοίγουν με διπλούς υαλοπίνακες. Παράλληλα, θα ανακαινιστούν παλιές βερνικοχρωματισμένες επιφάνειες στις αίθουσες του Πλημμελειοδικείου και του Κακουργιοδικείου, θα χρωματιστούν οι εξωτερικές επιφάνειες των τοίχων με παρόμοιο χρώμα με το παλαιό και όλα τα σιδερένια στοιχεία των  κουφωμάτων και των κιγκλιδωμάτων. Τέλος, θα τοποθετηθούν ή θα επιδιορθωθούν μαρμαρικά στοιχεία που έχουν καταστραφεί, ενώ θα καθαριστούν επιφάνειες ορθομαρμαρώσεων με την μέθοδο της αμμοβολής για την εξάλειψη έγχρωμης γραφής.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 163.000 ευρώ και η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων. Η πρωτοβουλία για την υλοποίηση του έργου ανήκει στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρη Δημητρουλόπουλο, ο οποίος είχε προσκαλέσει στον Πύργο τον Σεπτέμβριο του 2020 τον γ.γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης και πρόεδρο του ΤΑΧΔΙΚ, Παναγιώτη Αλεξανδρή.

«Μετά από προσπάθειες χρόνων υπογράφηκε επιτέλους η σύμβαση εκτέλεσης του έργου αποκατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου Πύργου και έτσι ένα σημαντικό έργο για την πόλη μας πλησιάζει πλέον στην υλοποίησή του. Χρειάστηκε να καταβληθούν πολλές προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν δεκάδες γραφειοκρατικά και τεχνικά εμπόδια ώστε να φτάσουμε σήμερα στο σημείο αυτό. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας είχε τα τελευταία χρόνια αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία και με επιμονή, σχέδιο και οργάνωση κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση, παρότι το ζήτημα δεν υπάγεται στη δική του αρμοδιότητα, αφού το κτίριο ανήκει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (ΤΑΧΔΙΚ) και συνεπώς στο Ελληνικό Δημόσιο. Στην προσπάθειά μας αυτή ήταν αρκετοί εκείνοι που μας βοήθησαν με ποικίλους τρόπους (μηχανικοί, αρχιτέκτονες, υπάλληλοι των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, πολιτικοί και διοικητικοί παράγοντες κα), στους οποίους το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναφερθούμε εκτενώς προκειμένου να τους αποδώσουμε τις ευχαριστίες που δικαιούνται. Υπήρξαν όμως και εκείνοι που -για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν- λειτούργησαν κατά τρόπο αρνητικό ως προς την ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας, ενώ κάποιοι άλλοι έφτασαν στο σημείο να αρνηθούν ακόμη και την ύπαρξη του έργου παρότι αυτό είχε ήδη προκηρυχθεί και δημοπρατηθεί. Αγνοήσαμε τέτοιες φωνές και συνεχίσαμε συστηματικά τον αγώνα μας και πλέον εκείνο που έχει σημασία είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι σχετικές εργασίες ξεκινούν και με την ολοκλήρωσή τους η πόλη μας θα έχει το Δικαστικό Μέγαρο που της αξίζει και η Δικαιοσύνη ένα κτίριο για την απονομή της που θα αρμόζει στο κύρος της» επισήμανε ο κ. Δημητρουλόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος