FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκινά το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχ. Ήλιδας – Ένα γεμάτο καλοκαίρι πολιτισμού με θέατρο, μουσική και χορό!

Ημερομηνία: 11-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

ilida-fest2016Στις 22 Ιουνίου η έναρξη – Χθες η παρουσίαση των φετινών εκδηλώσεων – Σύμβολο η ελιά

Συνολικά 25 παραστάσεις περιλαμβάνει το φετινό – 26ο – Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, όπως παρουσιάστηκε χθες στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο. Το σήμα κατατεθέν του φετινού θεσμού είναι η ευλογημένο δέντρο της ελιάς, ενώ το φεστιβάλ εξακτινώνεται και στο γειτονικό δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης και περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των βασικών καλλιτεχνικών εκφράσεων. Την παρουσίαση έκαναν ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ο Ηλείος» Αλέξανδρος Μανωλόπουλος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Γιώργος Βούκανος.

Η ελιά το σύμβολο…

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος στην παρουσίαση μεταξύ άλλων τόνισε ότι φέτος ως κεντρική φιλοσοφία των εκδηλώσεων έχει επιλεγεί η ελιά. «Επιλέξαμε το ευλογημένο δέντρο της ζωής, της Ειρήνης και του πολιτισμού, προκειμένου να σηματοδοτεί τις εκδηλώσεις για τα ο 2016, στην πόλη που τη γέννησε την Εκεχειρία και τον Ολυμπισμό, στην Αρχαία Ήλιδα. Αυτό θα είναι και το κεντρικό θέμα στην αφίσα μας για το φετινό Φεστιβάλ, καθώς και το νέο Λογότυπο μας, όπου ως βασικό στόχο έχει την ανάπτυξη και την αξιοποίηση του πολιτισμού μας, δεδομένα που οφείλει να δημιουργεί ένας μεγάλος πολιτιστικός θεσμός, όπως είναι το 26 Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας.  Με σχεδιασμό και σταθερά βήματα για το παρόν και το μέλλον του πολιτισμού της περιοχής μας, δίνουμε όχι απλά μια συνέντευξη τύπου σήμερα, αλλά κηρύττουμε την έναρξη στη μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή Πολιτισμού για το Φεστιβάλ της Καρδιάς μας, το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, που φέτος κλείνει τα 26 χρόνια του.

ilida-fest2016-synenteuxiΟ δήμαρχος Ήλιδας τόνισε πως το πρόγραμμα περιλαμβάνει 25 παραστάσεις και εκδηλώσεις με επέκταση σχεδόν σε όλα τα είδη τέχνης: το Αρχαίο Θέατρο, το Σύγχρονο Θέατρο, το Παιδικό Θέατρο, τη Μουσική, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, τις Περιηγήσεις και πολλές άλλες εκπλήξεις. Ανέφερε ακόμα πως θα υπάρξουν ειδικές εκδηλώσεις, όπως το Πανηλειακό Αντάμωμα της Ομογένειας, ένα νέο ξεχωριστό θεσμό που ενώνει τις φωνές και τις καρδιές των απανταχού Ηλείων στην Αμαλιάδα, καθώς και με τιμητική εκδήλωση για την μεγάλη μας τραγωδό Άννα Συνοδινού, στην οποία και είναι αφιερωμένο το φετινό 26ο Φεστιβάλ. «Διατηρούμε και ενισχύουμε από την προηγούμενη χρονιά τους πολιτιστικούς χώρους που έγιναν αγαπητοί στο κοινό, όπως ο κήπος της Οικίας Τατάνη και συνεχίζουμε με το άνοιγμα του Αρχαίου Θεάτρου Ήλιδας, πάντα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας. Όμως το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι, προχωράμε στην ουσιαστική εφαρμογή της πρόσκλησης μας που έγινε τον Μάρτιο του 2015, με το Σύμφωνο Συνεργασίας ανάμεσα σε δήμους οι οποίοι δείχνουν το ενδιαφέρον τους για τον πολιτισμό, υπό τον τίτλο: «ο Πολιτισμός Ενώνει». Έτσι, ήδη με το Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση αυτή, θα συνδιοργανωθούν εκδηλώσεις στο Κάστρο Χλεμούτσι και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους του γειτονικού δήμου, με στόχο την πολιτιστική ανάπτυξη στο σύνολο του Νομού. Η συγκεκριμένη συνεργασία θεωρείται σημαντική, διότι πιστεύουμε ότι αυτό είναι και το νόημα του πολιτισμού, να ενώνει και να δημιουργεί συνέργειες για το καλό αυτού του τόπου. Το Διεθνές Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας δεν έχει ως στόχο, μόνο την ψυχαγωγία του κοινού, η οποίο είναι φυσικά απαραίτητη ειδικά σε αυτές τις εποχές.

Η φιλοσοφία μας για την ύπαρξη και συνέχιση αυτού του θεσμού, είναι η πολιτιστική παιδεία που προσφέρει, η εξωστρέφεια και η προβολή της περιοχής μας και η συνεργασία καταξιωμένων και ταλαντούχων καλλιτεχνών καθώς και πολιτιστικών φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, η αξιοποίηση των ιστορικών και φυσιολατρικών σημείων του Δήμου μας και το ουσιαστικότερο, η ανάδειξη και αξιοποίηση του πολιτιστικού μας πλούτου και της νέας δημιουργικότητας. Η Αρχαία Ήλιδα, ο Δήμος Ήλιδας και η πόλη της Αμαλιάδας, σας καλωσορίζουν στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ, στο Φεστιβάλ της Καρδίας μας» κατέληξε ο κ. Χριστοδουλόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ο Ηλείος» Αλέξανδρος Μανωλόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι «η προσπάθειά μας φέτος είναι να αγκαλιάσουμε σχεδόν όλες τις μορφές τέχνης, να περάσουμε το καλοκαίρι με πολιτισμό. Να πως επίσης ότι «Ο Ηλείος» και εγώ προσωπικά θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο φετινό διεθνές φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας. Το φεστιβάλ μας ως ο βασικός πυλώνας πολιτιστικής ανάπτυξης εντός Ηλείας, δίνει έμφαση στην ποιότητα και τη δημιουργία ανάπτυξης μέσω του πολιτισμού. Έτσι πορευόμαστε και έτσι θα συνεχίσουμε. Για εμάς το φεστιβάλ δεν είναι ένα απλό πανηγύρι. Αλλά θεσμός με παρελθόν, παρόν και μέλλον» είπε χαρακτηριστικά.

Συνολικά 25 παραστάσεις στο πρόγραμμα του 26ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας

Ξεχωρίζουν οι συναυλίες Κραουνάκη και Μαραβέγια- «Αντιγόνη» Σοφοκλή, «Πλούτος» Αριστοφάνη, «Αντιγόνη» Ζαν Ανουίγ- Πλάτωνα «Απολογία  Σωκράτη»

Σημαντικές παραστάσεις, συνολικά 25 τον αριθμό, από το Αρχαίο Θέατρο, το Σύγχρονο Θέατρο, το Παιδικό Θέατρο, τη Μουσική, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία αλλά και πολλές άλλες εκδηλώσεις και εκπλήξεις, περιλαμβάνει φέτος το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Γιώργος Βούκανος ανακοίνωσε το πλήρες πρόγραμμα της 26ης διοργάνωσης λέγοντας πως «26 χρόνια πολιτιστικής πορείας, φέτος θα έχουν ως χαρακτηριστικό την ένωση των τεχνών και το αγκάλιασμα στις περιοχές που αγαπήθηκαν και θα αγαπηθούν και φέτος». Έκλεισε με την ευχή να είναι ένα υπέροχο καλοκαίρι πολιτισμού το φετινό στην Ηλεία και το φεστιβάλ να δώσει μηνύματα ενότητας παιδείας, πολιτισμού και ψυχαγωγίας, αλλά και να γνωρίσουμε όλοι τον τόπο μας μέσα από αυτή την προσπάθεια.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα ξεκινά στις 22 Ιουνίου με την θεματική ενότητα « το ταξίδι των ηρώων – οι νέοι στην Ήλιδα» με την συνεργασία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας στο θέατρο της Ήλιδας.

30 Ιουνίου: «Πιάνω παπούτσι… πάνω στο πιάνο» παιδική παράσταση στην Οικία Τατάνη

Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου Παίζουν οι Ηθοποιοί: Γιάννης Γιαννούλης, Θεοδόσης Κώνστας, Θάνος Λέκκας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης. Μουσικός: Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Βοηθός Σκηνοθέτη: Εριφύλη Στεφανίδου. Σκηνικά: Ντεβιντ Νεγρύν, Κοστούμια: Κλαίρ  Μπρέισγουελ, Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

2 Ιουλίου: «Ασπίδα» του Μένανδρου και το «Συμπόσιο (Λάπιθαι)» του Λουκιανού 1η Παρουσίαση στο Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας. Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαθεοδώρου – Χριστόφορος Χριστοφής Μετάφραση/Απόδοση στη νέα Ελληνική: Χριστόφορος Χριστοφής – Παναγιώτης Δημητρόπουλος Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα Κίνηση/Χορός: Έρση Πίττα Σκηνικά – Κοστούμια: Art Stage Καστ: Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Παλαντζίδης, Γιώργος Χρανιώτης, και 13 ακόμη ηθοποιοί Παραγωγή: Ανθός – Πειραϊκό Θέατρο Δημ. Ροντήρης

6 Ιουλίου: “Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη”σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ – Κήπος οικίας Τατάνη

Συντελεστές: Διδασκαλία Ερμηνείας Αρχαίου Κειμένου, Σκηνικός χώρος, Σκηνοθεσία, Μετάφραση: Δήμος Αβδελιώδης Μακέτες, Κοστούμια : Αριστείδης Πατσόγλου, Σκηνογραφικός σχεδιασμός κλεψύδρας: ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Κώστας Κοτσανάς  Μεταγραφή στην Αγγλική γλώσσα – Επιμέλεια υποτιτλισμού: Αμαλία Κοντογιάννη, ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Βασίλης Καραμπούλας , ΜΕΛΗΤΟΣ: Γιάννης Κολόι Διεύθυνση Παραγωγής: Αθηνά Ζώτου Boηθοί σκηνοθέτη: Γιώργος Νικόπουλος, Δανάη Ρούσσου, Ειρήνη Ζάρρα Φωτογραφίες: Κορνηλία Σιδηρά

11 Ιουλίου: ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας – «Γαλιλαίος» του Κώστα Καζάκου στο Θέατρο Ήλιδας

Συντελεστές: Μετάφραση: Οδυσσέας Νικάκης, Σκηνοθεσία:Κώστας Καζάκος , Σκηνικά-κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου, Μουσική: Διονύσης Τσακνής , Χορογραφία: Μάρω Γαλάνη, Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος, Βοηθός σκηνοθέτη: Έλενα Αλεξανδράκη. Παίζουν οι ηθοποιοί:  Διονύσης Βούλτσος, Ηλίας Γιαννάκης, Φάνης Δίπλας, Αντρέας Θανασούλας,  Δημήτρης Καλαντζής,  Σπύρος Κουβαρδάς, Γιώργος Μάρκου, Πέτρα Μαυρίδη, Γεράσιμος Ντάβαρης,  Θανάσης Σαράντος, Δωροθέα Στεργιώτη. Συμμετέχουν: Δημήτρης Βαμβακάς, Σπύρος Βλάχος,  Γιάννης Χαρκοφτάκης, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, Τάσος Χρυσόπουλος, Χάρης Φραγκούλης & οι μικροί: Μάνος Μπαλασκάκης , Αλέξανδρος Παπούλιας. Ερμηνεύει η Μαρία Ρούτση

15 Ιουλίου: «Αριστοφανιάδα» στο θέατρο Ήλιδας από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης,

Συντελεστές: ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ – ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Ομάδα ΙΔΕΑ (Κώστας ΓΑΚΗΣ, Κων-νος ΜΠΙΜΠΗΣ, Αθηνά ΜΟΥΣΤΑΚΑ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ΜΟΥΣΙΚΗ: Κώστας ΓΑΚΗΣ., Sound Designer – Μουσικός επί Σκηνής: Στέφανος Τορτόπογλου, ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Ξανθή ΚΟΝΤΟΥ- ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Κατερίνα ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ Αντώνης ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, Γεράσιμος ΓΕΝΝΑΤΑΣ, Γιώργος ΠΥΡΠΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, Ευαγγελία ΜΟΥΜΟΥΡΗ, Γιάννης ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Θάνος ΤΟΚΑΚΗΣ

16 Ιουλίου: Οικία Τατάνη Εγκαίνια Έκθεσης «Ο Μελισσοκόμος των Αγγέλων» του Οδυσσέα Άννινου  αφιερωμένη στα έργα του Θόδωρου Αγγελόπουλου & και εγκαίνια Φωτογραφικής  Έκθεσης Greek Instagram Events “Υπεραστικές Περιπλανήσεις” Συμμετέχουν 253 βραβευμένοι φωτογράφοι της οικογένειας του Instagram οι οποίοι παρουσιάζουν ένα ταξίδι στις εικόνες της Ελλάδας και της Κύπρου

17 Ιουλίου 2016: «Ειρήνη του Αριστοφάνη» Παιδική παράσταση στο Θέατρο Ήλιδας Συντελεστές Διασκευή: Γιάννης Καλαντζόπουλος Σκηνοθεσία: Μάκης Αρβανιτάκης Μουσική: Δημήτρης Λέκκας Κοστούμια: Καίτη Μαλέσκου, Χορογραφίες: Δήμητρα Νικοπούλου Σκηνικά – κατασκευές: Τάσος Θεοδωρόπουλος Φιγούρες Καραγκιόζη: Ανδρέας Δερμάτης Παίζουν: Νίκος Τσεργάς, Μάκης Αρβανιτάκης, Στεφέλενα Κόνιαρη, Ανδρομάχη Γεωργίου, Ιορδάνης Καλέσης, Κατερίνα Οικονομίδη, Μαρία Παπαγιάννη, Σοφία Φράστα.

19 Ιουλίου: Συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη στο Θέατρο Ήλιδας

22 Ιουλίου: «Το καπλάνι της βιτρίνας» της Άλκης Ζέης στην Οικία Τατάνη

ΠΑΙΖΟΥΝ: Γιάννης Καρατζογιάννης, Χριστίνα Θεοδωροπούλου,  Δημήτρης Μαύρος,  Βίκυ Μαραγκάκη,  Αλέξανδρος Βάρθης,  Αγγελική Πασπαλιάρη,  Αρετή Τίλη, Χριστίνα Πάγκαλη, Ελεάννα Φινοκαλιώτη, Χάρης Χιώτης,  Κωνσταντίνος  Πλεμμένος.ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Θεατρική διασκευή/σκηνοθεσία : Ανδρομάχη Χρυσομάλη Σκηνικά- Κοστούμια : Γιάννης Μετζικώφ Μουσική : Μιχάλης Αβραμίδης

23 Ιουλίου: «Του Κουτρούλη ο γάμος»

Το δυνατό έργο του Αλέξανδρου Ραγκαβή «Του Κουτρούλη ο γάμος» με σκηνοθέτη τον έμπειρο  Γιάννη Καλατζόπουλο και με Κουτρούλη τον ικανότατο Γιάννη Βούρο. Στο πλευρό του στην φιλόδοξη και υποσχόμενη αυτή δουλειά ο Βούρος θα έχει τους καίριους Τάνια Τρύπη, Γιώργο Γιαννόπουλο, Κώστα Φλωκατούλα, Νίκη Παλληκαράκη, Άγγελο Μπούρα, Θοδωρή  Αντωνιάδη, Λευτέρη Δημηρόπουλο, Δέσποινα Μπουγαγιώτη αλλά και τον ίδιο τον Καλατζόπουλο, που υπογράφει και την απόδοση του δυνατού έργου.

30 Ιουλίου:  “FUGA”του πολυβραβευμένου Ζόρντι Γκαλθεράν (κωμωδία) στον κήπο της Οικίας Τατάνη Αμαλιάδα

Για 1η φορά περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα, με τους: Αλέξανδρο Μυλωνά | Φαίη Ξυλά | Γιώργο Χρανιώτη Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο Μπέτυ Αποστόλου

2 Αυγούστου: «Πλούτος» του Αριστοφάνη στο αρχαίο θέατρο Ήλιδας

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Γιώργος Κιμούλης. Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας. Κοστούμια: Σοφία Νικολαϊδη. Μουσική:  Γιώργος Ανδρέου. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης (Πλούτος & Πενία), Γιάννης Μπέζος (Χρεμύλος), Πέτρος Φιλιππίδης (Καρίων), Φάϊς (Συκοφάντης & Ιερέας).

5 Αυγούστου: «Ο κουρέας της Σεβίλης» από την Κάρμεν Ρουγγέρη στο Θέατρο Ήλιδας.

Tο Θέατρο Κιβωτός παρουσιάζει την παιδική παράσταση «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» σε κείμενο και σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη.

6 Αυγούστου: «Αντιγόνη του Σοφοκλή» από τον Θέμη Μουμουλίδη.

Συντελεστές: Μετάφραση: Παναγιώτα Πανταζή Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος Σκηνικό – κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Νικήτας Τσακίρογλου, Ιωάννα Παππά, Σταύρος Ζαλμάς, Νίκος Αρβανίτης,  Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Χρήστος Πλαΐνης, Κώστας Βελέτζας, Γιώργος Παπαπαύλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Γιώργος Νούσης

8 Αυγούστου: Συναυλία του Κωστή Μαραβέγια στο Θέατρο Ήλιδας

13 Αυγούστου: Ρεσιτάλ Κιθάρας του Παναγιώτη Μάργαρη στην Οικία Τατάνη. Ερμηνεύει η Ειρήνη Τζαμτζή.

18 Αυγούστου: Εθνικό Θέατρο «Αντιγόνη του Σοφοκλή» σε μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού

Πρωταγωνιστούν: Μπέτυ Αρβανίτη, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Δημήτρης Λιγνάδης , Κώστας Καστανάς Αντώνης Κατσαρής, Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Μαρία Κωνσταντά, Βασίλης Μαγουλιώτης, Περικλής Μουστάκης, Νίκος Μπουσδούκος, Αστέρης Πελτέκης, Μαρία Σκούντζου, Ευτυχία Σπυριδάκη, Λυδία Τζανουδάκη, Στέλα Φυρογένη, Αντωνία Χαραλάμπους, Γιάννης Χαρίσης.

21 Αυγούστου: «Ο κανένας και ο καθένας» του Νίκου Καλογερόπουλου στην οικεία Τατάνη. Πρωταγωνιστούν Νίκος Καλογερόπουλος, Πάνος Αντελλης κ.α.

26 Αυγούστου “Αντιγόνη” του Ζαν Ανούιγ – Μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών με τους Στέλιο Μάινα, Βασιλική Τρουφάκου, Ανέζα Παπαδοπούλου κ.α. Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου Παραγωγή: Ελληνικό Φεστιβάλ (Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου)

Στις εκδηλώσεις ακόμα περιλαμβάνονται «Το ταξίδι των ηρώων» Τέλος Ιουλίου έως μέσα Αυγούστου. Το βραβευμένο (1ο βραβείο Ευρωπαϊκού Προγράμματος I.C.E.) 4ήμερο πολιτιστικό – τουριστικό δρώμενο με αναβιώσεις Αρχαίων Ολυμπιονικών, Ξεναγήσεις και άλλες μουσικές εκδηλώσεις στον χώρο της Αρχαίας Ήλιδας και στην Οικία Τατάνη στην Αμαλιάδα. Αφιέρωμα στην Άννα Συνοδινού και εκδηλώσεις για την ομογένεια.

Στο πλαίσιο των θεματικών ενοτήτων του φετινού φεστιβάλ υπάρχει και το μνημόνιο συνεργασίας με το φεστιβάλ του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης που περιλαμβάνει εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν από την οικεία δημοτική αρχή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος