FOLLOW US: facebook twitter

«Χειρόφρενο» από τις σχολές οδηγών στην Ηλεία μέχρι νεωτέρας!

Ημερομηνία: 20-04-2021 | Συντάκτης:
Το Υπουργείο Μεταφορών έδωσε μεν το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία τους δεν ρύθμισε όμως τις λεπτομέρειες για την ασφαλή λειτουργίας τους όπως την προμήθεια των σελφ τεστ
Πώς θα γίνονται μαθήματα και εξετάσεις οδήγησης με βάσει την ΚΥΑ που εκδόθηκε

Τυπικά μόνο και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών επαναλειτουργούν από χθες μετά από 6 μήνες, όλες οι σχολές οδηγών με τη λήψη μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού, τόσο για τη διενέργεια θεωρητικών όσο και πρακτικών μαθημάτων για όλες τις κατηγορίες διπλωμάτων. Ωστόσο, επί της ουσίας οι σχολές οδηγών τουλάχιστον στην Ηλεία, παρότι δόθηκε το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία τους, βρίσκονται σε στάση αναμονής σύμφωνα με την σύσταση της Δ/νσης Μεταφορών Ν. Ηλείας προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις και να καθίσουν ξανά στο τιμόνι μαζί με τους μαθητές τους.

Όπως μας εξήγησε  χθες ο δάσκαλος της Σχολής Οδηγών ΚΟΥΦΩΛΙΑΣ και μέλος της εταιρίας σχολής οδηγών ΟΔΗΓΩ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΗΛΕΙΑΣ κ. Θανάσης Κ. Κουφωλιάς παρά την ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών για την επαναλειτουργίας τους, καμία σχολή οδηγών δεν ξεκίνησε χθες μαθήματα. « Κανένα αυτοκίνητο σχολής οδηγών δεν βγήκε χθες στο δρόμο για μαθήματα, γιατί περιμένουμε διευκρινίσεις από το Υπουργείο για τις λεπτομέρειες της επαναλειτουργίας  μας λόγω των μέτρων προστασίας που πρέπει να ληφθούν για τον covid και από εμάς και από τους μαθητές μας πριν μπούμε στο αυτοκίνητο. Δεν είναι τόσο απλό το πράγμα, γιατί λόγου χάρη το Υπουργείο μας υποχρεώνει να κάνουμε δύο σελφ τεστ την εβδομάδα και αυτό προς το παρόν είναι ανέφικτο γιατί οι σχολές οδηγών δεν συμπεριλαμβάνοναι στους ΚΑΔ που δικαιολογούν την προμήθεια δωρεάν σελφ τεστ από τα φαρμακεία. Παράλληλα, κάθε μαθητής που θα μπαίνει στο αυτοκίνητο για να κάνει μάθημα, θα πρέπει να έχει και εκείνος αρνητικό τεστ κοβιντ , άρα θα πρέπει να το παραλάβει και αυτός από το φαρμακείο, κάτι που επίσης δεν δικαιολογείται και δεν έχει προβλεφθεί. Αν δεν λυθούν λοιπόν αυτά τα ζητήματα, εμείς δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε μαθήματα. Άρα είμαστε σε αναμονή γιατί εκκρεμούν και άλλες ακόμα λεπτομέρειες για την επαναλειτουργια των σχολών οδηγών. Είμαστε κλειστά από τον Οκτώβριο, έχουμε υποστεί σαν κλάδος μια τεράστια οικονομική αιμορραγία και περιμένουμε την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων μας με αγωνία αλλά και με  ασφάλεια. Αυτό που μπορούν αυτή τη στιγμή να κάνουν οι υποψήφιοι οδηγοί που όπως καταλαβαίνετε πανελλαδικά και όχι μόνο στην Ηλεία είναι χιλιάδες και πρέπει να μπουν σε σειρά για να πάρουν διπλώματα οδήγησης, είναι να έχουν τουλάχιστον έτοιμα τα χαρτιά τους και ελπίζουμε ως το τέλος της εβδομάδας τα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα να έχουν λυθεί»

Πώς θα γίνονται θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα οδήγησης

Με βάση την σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ 1558) που εκδόθηκε , προβλέπεται ότι επιτρέπεται η διενέργεια εξ αποστάσεως μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης, καθώς και μαθημάτων πρακτικής εκπαίδευσης όλων των κατηγοριών, υπό τις εξής προϋποθέσεις τήρησης υγειονομικών μέτρων:

α. απολύμανσης, μεταξύ διαδοχικών μαθημάτων των σημείων του εκπαιδευτικού οχήματος με τα οποία έρχονται σε επαφή οι εμπλεκόμενοι,

β. υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εμπλεκόμενους και

γ. διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν το προγραμματισμένο μάθημα για τους εκπαιδευόμενους και τουλάχιστον δύο (2) φορές την εβδομάδα για τους εκπαιδευτές.

Επίσης, επιτρέπεται η διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών λεωφορείων και φορτηγών συμπεριλαμβανομένης και της εξέτασης για την απόκτηση Π.Ε.Ι. και ειδικής άδειας Ε.Δ.Χ.-ΤΑΞΙ, υπό την προϋπόθεση διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό για εξεταστές και μαθητές.

Πλήρωση έως και με το πενήντα τοις εκατό (50%) της χωρητικότητάς τους και με την κατά το δυνατόν αραιότερη και ομοιόμορφη κατανομή των εξεταζόμενων στο χώρο.

Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.

Σταδιακή και ελεγχόμενη είσοδος και έξοδος των υποψηφίων.

Αερισμός για τριάντα (30) λεπτά της ώρας μεταξύ διαδοχικών εξετάσεων.

Απολύμανση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των εξαρτημάτων τους καθώς και των θέσεων των υποψηφίων κατά τα διαστήματα που μεσολαβούν μεταξύ διαδοχικών εξετάσεων.

Οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή πρακτικών εξετάσεων

Όσον αφορά στη διενέργεια των πρακτικών εξετάσεων όλων των κατηγοριών, πρέπει να τηρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

Με ευθύνη του παριστάμενου εκπαιδευτή η μεταφορά των υποψηφίων από και προς τον χώρο της εξέτασης υλοποιείται τηρουμένων των περιοριστικών μέτρων και κανόνων περί μεταφοράς επιβατών που έχουν ληφθεί λόγω του κορονοϊού COVID-19.

Διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό έως και 24 ώρες πριν την εξέταση για υποψήφιους οδηγούς και τουλάχιστον δύο  φορές την εβδομάδα για τους εξεταστές.

Απολύμανση, μεταξύ διαδοχικών δοκιμασιών, των σημείων του εκπαιδευτικού οχήματος με τα οποία έρχονται σε επαφή οι εμπλεκόμενοι.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος