FOLLOW US: facebook twitter

Χειμώνας και χαλί

Ημερομηνία: 08-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Χειμωνιάζει (ημερολογιακά τουλάχιστον) και πολλοί από εμάς ξεκινούμε την προετοιμασία του σπιτιού για το κρύο. Έρχεται η ώρα που θα στρώσουμε το σπίτι μας με χαλιά. Εμένα από τα λίγα πράγματα που μου αρέσει στο χειμώνα είναι η θαλπωρή και η ζεστασιά που δημιουργούν τα χαλιά στο σπίτι. Πολλοί μου ζητάτε συμβουλές τι να ψωνίσετε, με ρωτάτε πώς να τα συνδυάσετε, για τις σωστές διαστάσεις και τις διαφορετικές ποιότητες.

Πώς επιλέγω χαλί;

Ας τα βάλουμε σε μια σειρά λοιπόν.

Οι δυο βασικές κατηγορίες στα χαλιά είναι τα χειροποίητα  και τα χαλιά μηχανής. Τα χειροποίητα έχουν μεγάλη ευελιξία στην δημιουργία σχεδίων, ενώ τα μηχανής είναι πιο τυποποιημένα στις επιλογές. Φυσικά μεγάλη είναι η διαφορά τους στο θέμα της τιμής.

Πώς επιλέγω χαλί;

Ποιότητες χαλιού

Μετάξι
Τα μεταξωτά χαλιά ξεκίνησαν παραδοσιακά από την ανατολή, σε πληθώρα παραδοσιακών σχεδίων. Συνήθως είναι χειροποίητα και σίγουρα είναι τα πιο ακριβά. Το πέλος τους είναι κοντό και η υφή τους απαλή, ενώ η εικόνα τους είναι γυαλιστερή. Φυσικά η ποιότητά τους είναι κορυφαία, με αρκετούς όμως να διαφημίζουν συνθετικά ή μάλλινα χαλιά ως μεταξωτά. Η αγορά τους θα πρέπει να γίνεται πάντα από επώνυμα καταρτισμένα καταστήματα. Χρειάζονται ειδική συντήρηση όχι πολλή υγρασία και απαλό σκούπισμα.

Πώς επιλέγω χαλί;

Μαλλί
Το μάλλινο νήμα στα χαλιά προσθέτει ζεστασιά και θαλπωρή στο σπίτι, ενώ έχει μεγάλη ηχοαπορροφητικότητα. Το μαλλί ωστόσο είναι φυσικό υλικό και σε κάποιους ενδέχεται να προκαλεί αλλεργία, ενώ η υφή του είναι πιο τραχιά και είναι ότι είναι αρκετά ανθεκτικό. Χρειάζεται συχνό σκούπισμα και πολλές φορές φυσικό φαινόμενο είναι η δημιουργία μικρών κόμπων από χνούδια. Λέγεται ότι φιλτράρει τον αέρα και πρόκειται για ένα φυσικό προς το περιβάλλον υλικό. Μειονέκτημα του, λόγω όλων αυτών τον πλεονεκτημάτων, θεωρώ ότι αποτελεί η τιμή του.

Πώς επιλέγω χαλί;

Βαμβάκι
Το βαμβάκι, είναι ένα φυσικό  και ευέλικτο υλικό που μπορεί να συνδυαστεί με ακρυλικό ή πολυεστέρα. Δεν προκαλεί αλλεργίες και είναι εύκολο στον καθαρισμό του. Σε πολλές περιπτώσεις αν είναι μικρό το χαλάκι, μπαίνει και στο πλυντήριο.

Πώς επιλέγω χαλί;

Ακρυλικό νήμα
Είναι πολύ ευέλικτο, ενώ έχει αρκετή ελαστικότητα, καθώς με αυτό μπορείς να δημιουργήσεις ότι σχέδιο θες, με ζωηρά χρώματα ενώ είναι απαλό στην υφή. Το βάρος του του χαλιού είναι λιγότερο σε σχέση με το μαλλί και καθαρίζεται ευκολότερα με σκούπα, ενώ πλένεται με νερό.  Δεν προκαλεί αλλεργίες και είναι αρκετά ανθεκτικό. Δεν υστερεί ποιοτικά από τα φυσικής ίνας χαλιά και η τιμή του είναι φυσικά χαμηλότερη λόγω της πιο φτηνής πρώτης ύλης.

Πώς επιλέγω χαλί;

Πολυπροπυλένιο
Είναι σαν το ακρυλικό, αλλά χρησιμοποιείται αποκλειστικά στα χαλιά μηχανής. Διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα του ακρυλικού και δεν προκαλεί αλλεργίες. Πολλές φορές το χαλί από αυτό το υλικό χρησιμοποιείται και σε εξωτερικούς χώρους αν έχει ειδική κατεργασία και κατάλληλο υπόστρωμα.

Πώς επιλέγω χαλί;

Γιούτα
Φυσικό υλικό με προέλευση την Ινδία, ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδος ψάθας με άπειρες εφαρμογές. Ιδανικό υλικό για καλοκαιρινά χαλιά και πατάκια, ενώ ο καθαρισμός είναι απλός με νερό και πράσινο σαπούνι. Χρησιμοποιείται πολλές φορές για layering (από πάνω από τα μεγάλα χαλιά) για διακοσμητικούς λόγους αλλά και για να προστατέψουμε ένα χαλί (πχ, μπροστά στο τζάκι) γιατί πρόκειται για ένα ανθεκτικό υλικό.

Πώς επιλέγω χαλί;

Μοκέτες
Υπήρξε πολύ διαδεδομένη η χρήση τους τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά όταν θέλαμε να κρύψουμε ένα άσχημο πάτωμα ή να ζεστάνουμε όλο το δωμάτιο. Παλαιότερα οι μοκέτες προκαλούσαν αλλεργίες γιατί στην πλειοψηφία τους ήταν μάλλινες, όμως πλέον οι μοκέτες βγαίνουν σε πολλά υλικά, τα οποία διευκολύνουν τον καθαρισμό της και τη μεταφορά της. Ο καθαρισμός  πρέπει να είναι συχνός με ηλεκτρική σκούπα, αφού καλύπτει πολλά τετραγωνικά και να μην αφήνουμε να συσσωρεύεται η βρωμιά γιατί μετά είναι δύσκολο να καθαριστεί.

Πώς επιλέγω χαλί;

Κιλίμια, πατάκια και χαλάκια

Λεπτά, ευέλικτα σε πολλές διαστάσεις και χρωματισμούς, έρχονται να βοηθήσουν σε μικρούς χώρους και να συμπληρώσουν τα ήδη υπάρχοντα χαλιά. Υπάρχουν σε όλα τα υλικά που είπαμε παραπάνω, αλλά σε μικρότερες διαστάσεις, πολλές φορές πιο λεπτά, που μπορούμε να τα καθαρίσουμε στο πλυντήριο και να συμπληρώσουμε «τρύπες» που μας παγώνουν.

Πώς επιλέγω χαλί;

Γνωρίστε τα υλικά του χαλιού σας, έτσι ώστε να μπορέσετε να τα διατηρήσετε για πολλά πολλά χρόνια και γνωρίζοντας τι αγοράζετε, να ξέρετε τι να περιμένετε, από θέμα τιμής αλλά και στη συντήρηση.

Πηγή: mayodeco.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος