FOLLOW US: facebook twitter

Ξεχωριστή βόλτα στο Φάρο Κατακόλου με θέα το απέραντο γαλάζιο!

Ημερομηνία: 23-08-2022 | Συντάκτης:

Επίσκεψη στο εμβληματικό κτίριο από πολίτες στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων

Μια διαφορετική βόλτα με επίσκεψη στον εμβληματικό Φάρο Κατακόλου που ήταν ανοιχτός για το κοινό με την άδεια του Πολεμικού Ναυτικού,  την Κυριακή 21 Αυγούστου στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων, είχε την ευκαιρία να κάνει αρκετός κόσμος που μπορεί να είχε αυτήν την επιθυμία ή την περιέργεια να δει από κοντά πώς είναι. Ο φάρος Κατακόλου είναι για την περιοχή μας ένα ζωντανό μνημείο της ναυτικής μας ιστορίας, αφού στέκει εκεί αγέρωχος πάνω από 150 χρόνια και με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού θεωρείται διατηρητέο μνημείο!

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι πολίτες είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν από τον Ανθυπασπιστής της Υπηρεσίας Φάρων, Σωτήρη Ιατρόπουλο και τον Επικελευστή Κωνταντίνο Φιλιππόπουλο αναφορικά με την σημασία των Φάρων και των υπολοίπων ναυτιλιακών βοηθημάτων στη Ναυσιπλοΐα καθώς και για την προσφορά και το έργο των Φαροφυλάκων. Τις εξαίρετες εγκαταστάσεις επισκέφθηκαν και ξεναγήηκαν και ο πρόεδρος του Παραρτήματος της ΕΑΝ Πλοίαρχος (Ε) ε.α. Ζώης Υφαντής Π.Ν. και το Μέλος του Δ.Σ. Πλοίαρχος (Ε) ε.α. Άγγελος Μυλωνάς Π.Ν.

Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου, όπου οι φάροι ανοίγουν τις πόρτες τους για το κοινό. Στην Ελλάδα, επισκέψιμοι είναι συνολικά 28 φάροι, μεταξύ αυτών και ο Φάρος Κατακόλου, ενώ παράλληλα γιορτάζεται σε 350 φάρους σε 50 χώρες του κόσμου!

Η ιστορία του φάρου Κατακόλου

O φάρος του Kατάκολου κατασκευάστηκε το 1865 με το ύψος του πέτρινου πύργου του να φθάνει τα 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος τα 45 μέτρα. Είναι γαλλικής προέλευσης και η εμβέλειά του έφτανε τα 18 με 19 ναυτικά μίλια. Αποτελείται από τέσσερα δωμάτια, που χρησιμοποιούσαν οι φαροφύλακες για υπνοδωμάτια, καθώς και από τον πυργίσκο, που μέσα σε αυτόν είναι τοποθετημένος ο μηχανισμός του φάρου. Στην κορυφή του πυργίσκου υπάρχει ο θάλαμος με το κάτοπτρο, ενώ στο όλο συγκρότημα υπάρχει ακόμα ένα κτίριο, ξεχωριστό από το υπόλοιπο, που είχε τη χρήση της κουζίνας. Tο κάτοπτρο του φάρου χαρακτηρίζεται μικρής εμβέλειας. Συνολικά υπάρχουν τρεις κατηγορίες, όπου περιλαμβάνουν μεγαλύτερα κάτοπτρα.

O μηχανισμός και η λειτουργία του θύμιζε κατά πολύ αυτή ενός ρολογιού εκκρεμές. Aποτελούνταν από δύο δοχεία, όπου το ένα περιείχε πετρέλαιο και το άλλο νερό. Tο πετρέλαιο εμπλουτιζόταν με αέρα και στη συνέχεια άναβε η λυχνία που καθοδηγούσε τα πλοία. Tο κάτοπτρο περιστρεφόταν δίνοντας 4 αναλαμπές μέσα σε χρόνο 16 δευτερολέπτων, ενώ όσο περιστρεφόταν ξετυλιγόταν ένα βαρίδι, που βρισκόταν μέσα στον πυργίσκο.

Mε απόφαση του Yπουργείου Πολιτισμού ο φάρος του Kατακόλου χαρακτηρίστηκε διατηρητέος και νεότερο ιστορικό μνημείο της περιοχής.

Παρεμβάσεις στο κτίριο καθώς και δόμηση στους χώρους γύρω από αυτόν απαγορεύεται. Οι εγκαταστάσεις διατίθενται το καλοκαίρι για τους συναδέλφους του Πολεμικού Ναυτικού και των οικογενειών τους ώστε να κάνουν τις διακοπές τους.

O ιστορικός φάρος του Kατακόλου θα συνεχίζει έτσι για πολύ καιρό ακόμα, όχι μόνο να συντροφεύει τους ναυτικούς στα ταξίδια τους, αλλά και να ξεπροβάλλει, μοναδικός κυρίαρχος στην κορυφή του λόφου.

Φωτογραφίες: Κυριακή Παναγοπούλου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος