FOLLOW US: facebook twitter

Χάθηκε η χρονιά για τους αγρότες της Ολυμπίας

Ημερομηνία: 09-08-2021 | Συντάκτης:
Τεράστια η οικονομική καταστροφή από την πυρκαγιά στο ελαιόλαδο και στη σταφίδα

Ανυπολόγιστου μεγέθους είναι η καταστροφή στην αγροτική οικονομία της Ηλείας εξαιτίας της πυρκαγιάς στην ορεινή ζώνη του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, αφού κάηκαν τεράστιες εκτάσεις με γεωργικές καλλιέργειες σε μια περιοχή όπου οι κάτοικοι ζουν –αν όχι αποκλειστικά, κατά κύριο λόγο- από το αγροτικό τους εισόδημα.

Τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για καμένες καλλιέργειες τουλάχιστον 35.000 στρεμμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν σταφίδες, ελαιόδεντρα, αμπέλια αλλά και βοσκήσιμες γαίες που αξιοποιούνται από τους κτηνοτρόφους.

Η Καυκανιά είναι μια περιοχή της οποίας οι κάτοικοι βιοπορίζονται κυρίως από την παραγωγή ελαιολάδου και σταφίδας και κάθε χρόνο παράγουν μεγάλες ποσότητες προς πώληση, για αυτό και η πύρινη λαίλαπα έχει προκαλέσει απόγνωση και αγανάκτηση. Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της ΤΚ Καυκανιάς, Γιώργος Ρηγόπουλος, χάθηκε μια «χρυσή» χρονιά για το ελαιόλαδο, βυθίζοντας οικονομικά το χωριό.

«Η Καυκανιά, το ξέρετε όλοι, παράγει παραδοσιακά υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο αλλά και σταφίδα. Φέτος υπολογίζαμε ότι στο ελαιόλαδο η παραγωγή θα φτάσει τους 300 τόνους και θα είχαμε ικανοποιητικό εισόδημα. Τώρα καταστραφήκαμε και χάσαμε μια χρυσή χρονιά που θα μας έδινε ανάσα. Κάθε μέρα που περνάει, βλέπουμε ότι η ζημιά είναι όλο και μεγαλύτερη. Το 2007 δεν ήταν έτσι, τώρα δεν έχει μείνει τίποτα, είναι στο 100% η καταστροφή. Ακόμα και τα ελάχιστα δέντρα που έχουν καρπό επάνω, δεν αξίζει να τα μαζέψεις γιατί το λάδι που θα βγει θα πικρίζει και η ποιότητά του δεν θα είναι αυτή που είναι συνήθως. Η μεγάλη θερμοκρασία και ο καπνός έχουν επιδράσει αρνητικά. Και στη σταφίδα η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, όπως βλέπουμε κάθε μέρα που περνάει. Τουλάχιστον η μισή παραγωγή έχει καεί. Εμένα μου κάηκε και ο βοηθητικός χώρος που είχα, με όλα τα εργαλεία και τον εξοπλισμό. Δυστυχώς, αυτό που πάθαμε, μας διέλυσε οικονομικά», τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΤΚ Χελιδονίου, Βασίλης Γκολφίνος, τόνισε στην «Πρωινή», ότι η πρώτη εικόνα που έχει από τις ελαιοκαλλιέργειες είναι δραματική.

«Από τα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, εκτιμούμε ότι η οικονομική καταστροφή είναι ολοκληρωτική και πέρα από κάθε πρόβλεψη. Τα λιοστάσια αλλά και οι σταφιδοκαλλιέργειες έχουν καεί ολοσχερώς. Και εδώ ο κόσμος από αυτό ζει, από αυτό περιμένει εισόδημα κάθε χρόνο. Φέτος ξόδεψαν χρήμα για να προετοιμάσουν την παραγωγή και τώρα όλα καταστράφηκαν», ανέφερε.

Ο πρόεδρος των της ΤΚ Λάσδικα-Δούκα, Νίκος Γερασιμόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι οι κάτοικοι των δύο χωριών είναι σε απόγνωση, αφού τα λιοστάσια έχουν γίνει στάχτη, ενώ όσοι κτηνοτρόφοι κατάφεραν να σώσουν τα κοπάδια τους, δεν έχουν πού να τα στεγάσουν και πώς να τα συντηρήσουν.

«Παλεύουμε να κρατήσουμε τη φωτιά με νύχια και με δόντια. Η οικονομική καταστροφή είναι τεράστια, πάνω από 80%, αφού δεν έχει μείνει λιοστάσι. Εμείς εδώ από αυτό ζούμε και τώρα χάσαμε την κύρια πηγή εισοδήματος. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής δεν ξέρουν τι να κάνουν, αφού κάηκαν οι στάβλοι τους. Όσοι έσωσαν τα ζωντανά τους, δεν έχουν καθόλου ζωοτροφές και είναι σε απόγνωση. Αν συνεχιστεί η πυρκαγιά, δεν ξέρω τι θα μας απομείνει», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος