FOLLOW US: facebook twitter

Χαρούλα Τσαλπαρά: «Η μουσική είναι το μεγάλο καταφύγιο της ψυχής»

Ημερομηνία: 16-04-2020 | Συντάκτης:

Συνέντευξη στην Ηρώ Ρήγα

Με χαρά μεγάλη, λόγω της βαθιάς εκτίμησης και φιλίας που μας συνδέει, έκανα τη συνέντευξη αυτή με μια νέα καλλιτέχνη, την ερμηνεύτρια, μουσικό και τραγουδοποιό Χαρούλα Τσαλπαρά, η οποία έλκει την καταγωγή της και από την Ηλεία και έχει καταφέρει να συγκινήσει και να αγαπηθεί ευρέως από το μουσικόφιλο κοινό. Η Χαρούλα, με σπουδές πάνω στη μουσική, εδώ και καιρό “τρέχει” το solo project της  «PianOLAternA» και παράλληλα συμμετέχει σε πολλά μουσικά σχήματα (πχ. «Μπαμ», «Banda Iovanica»,  «Σειρήνες του Λυκαβηττού», «Sabi Trio», «Ρομβία», κά), όπου ερμηνεύει τραγούδια της λαϊκής μας παράδοσης και του ρεμπέτικου, αλλά και δικές της δημιουργίες, μετρώντας ήδη πολλές εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι πρόεδρος της Aptaliko.GR και μιλά στην «Πρωινή» για τις δραστηριότητες της καινοτόμου αυτής εταιρίας καθώς και για το πώς εξελίχθηκε και υλοποιήθηκε η ιδέα του Live.Aptaliko.GR, το οποίο κρατά συντροφιά σε εκατοντάδες χρήστες στο διαδίκτυο από άκρη σε άκρη της χώρας και στο εξωτερικό αυτές τις πρωτόγνωρες για όλους μας μέρες. Αναφέρεται στο πώς βιώνει την καραντίνα, απόρροια της οποίας είναι το ομώνυμο νέο της κομμάτι, και στη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο Έλληνας μουσικός με τα νέα εργασιακά δεδομένα. Μας υπενθυμίζει, με την απλότητα και ειλικρίνεια που τη διακρίνει, καθώς και την αμεσότητα και το ήθος της ως καλλιτέχνης, τη δύναμη της μουσικής, του μεγάλου αυτού «καταφύγιου της ψυχής»…

Θα ήθελες αρχικά να μας πεις δυο λόγια για το Aptaliko.GR; Πώς γεννήθηκε η ιδέα του και πώς έχει εξελιχθεί;

Το Aptaliko.GR ξεκίνησε να υπάρχει σαν ιδέα το καλοκαίρι του 2011. Εμπνευστής της, ήταν ο Hρωδίων Σουλόπουλος και πλέον συνιδρυτής της εταιρίας μας. Άρχισε να ζυμώνεται μέσα από συζητήσεις, για να αποκτήσει μια πρώτη μορφή με τη βοήθεια του Google Calendar το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς σαν διαδικτυακό ημερολόγιο καταχώρησης εβδομαδιαίων μουσικών εκδηλώσεων που σχετίζονται με την παραδοσιακή μουσική του ελλαδικού χώρου και της ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα. Έκτοτε και για οκτώ χρόνια μέχρι σήμερα άλλαξε πολλές μορφές και εξελίχθηκε από ένα απλό ημερολόγιο σε ιστοσελίδα παρουσίασης των χώρων, των καλλιτεχνών, των μουσικών συνόλων, των οργανοποιών και των βιβλίων που εκπροσωπούν το συγκεκριμένο μουσικό είδος. Το ημερολόγιο δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί εκτός από μικρά χρονικά διαστήματα ανακατασκευής της ιστοσελίδας και πάντα θεωρείται η πρώτη γραμμή και το σημαντικότερο κομμάτι της ιδέας.

Επόμενη χρονιά-σταθμός για το Aptaliko.GR ήταν το καλοκαίρι του 2017, όταν ιδρύθηκε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία ΑΠΤΑΛΙΚΟ με απώτερο σκοπό να προχωρήσει πολλά βήματα παραπέρα από τη συνεχή λειτουργία του ηλεκτρονικού ημερολογίου και της ιστοσελίδας. Σε όλη τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων όλο αυτό το εγχείρημα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στους ακροατές, στους καλλιτέχνες και στους ιδιοκτήτες χώρων που φιλοξενούν εκδηλώσεις. Κατά τη διάρκεια του έτους 2018 η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία ΑΠΤΑΛΙΚΟ, πιστή στις αρχικές ανάγκες που τη δημιούργησαν, συνέχισε τη διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων και άλλων καλλιτεχνικών παραγωγών παράλληλα με το βασικό της έργο που δε σταμάτησε να είναι η δωρεάν προβολή του διαδικτυακού ημερολογίου μουσικών εκδηλώσεων καθώς και η δωρεάν προβολή καλλιτεχνών, μουσικών σχημάτων και οργανοποιών, όπως και η συγκέντρωση πληροφοριών και τίτλων βιβλιογραφίας σχετικής με την παραδοσιακή μουσική του ελλαδικού χώρου και της ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα. Εκτός αυτού, η πολιτική εξέλιξης της εταιρίας ευθυγραμμίζεται με την επιδίωξη ανεύρεσης οικονομικών πόρων από προσκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την επιτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με το συνδυασμό μουσικής και τεχνολογίας, και μέσω του τρόπου αυτού την καταγραφή στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από τις αρχές του 2019 η ΑΠΤΑΛΙΚΟ ΑΜΚΕ αναπτύσσει προτάσεις με καινοτόμες ιδέες, σκοπεύοντας να συνεργαστεί με ερευνητικά ιδρύματα, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και ιδιωτικές εταιρίες με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών σχετικών με τη μουσική. Ήδη αναμένονται αποτελέσματα σε προτάσεις που συμμετείχαμε το 2019 και συνεχίζουμε την σύνταξη νέων προτάσεων σε ΕΕ προγράμματα για το 2020.

Το Aptaliko φέρνει κοντά καλλιτέχνες με σκηνές και με το κοινό. Από τις 13 Μάρτη λειτουργεί το Live.Aptaliko.GR. Είναι απόρροια της κατάστασης με τον ιό ή κάτι που είχατε σχεδιάσει από πριν;

Η βελτίωση των υπηρεσιών ξεκίνησε από τον Οκτώβριο, με τη νέα σεζόν. Η συνεργασία με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον τομέα των πρακτικών ασκήσεων έφερε νέους ανθρώπους στο γραφείο μας που βοήθησαν πραγματικά για όσο παρέμειναν -ο μουσικολόγος μας, συνεχίζει αυτή τη στιγμή απομακρυσμένα, αν και σε διαδικασία διακοπής της πρακτικής του, λόγω της κατάστασης-. Από την άλλη, οι δυο τεχνικοί μας, ανταποκρίθηκαν άμεσα και έτσι αρχίσαμε σιγά-σιγά να εκπέμπουμε ζωντανά! Το Live.Aptaliko.GR προέκυψε από μια ομάδα στα κοινωνικά δίκτυα και μελλοντικά σκεφτόμαστε να αποτελεί και μια ξεχωριστή σελίδα που θα έχει σχέση μόνο με τις ζωντανές αναμεταδόσεις.

Κύριος στόχος, είναι η δημιουργία μιας καινοτόμας, ανοιχτής, σπονδυλωτής, επεκτάσιμης, διαδικτυακής πλατφόρμας (και αντίστοιχης κινητής εφαρμογής) για τη μουσική που θα βασίζεται στον πληθοπορισμό και θα μπορεί να υποστηρίξει ομάδες / κοινότητες καλλιτεχνών, επαγγελματιών, ερασιτεχνών και του κοινού τους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μια τέτοια πλατφόρμα, που δεν υπάρχει σήμερα στην αγορά, θα επιτευχθεί με μεταφορά τεχνογνωσίας που διαθέτουν οι ακαδημαϊκοί οργανισμοί της κοινοπραξίας, έτσι ώστε αυτή να αξιοποιηθεί οικονομικά μέσω πολλαπλών χρήσιμων εφαρμογών από τις μουσικές κοινότητες και τις δημιουργικές βιομηχανίες.

Τι δυσκολίες είχε (και έχει ακόμα ίσως) για να στηθεί το Live.Aptaliko.GR;

Οι δυσκολίες που προέκυψαν δεν είναι τόσο τεχνικές, μιας που υπάρχει η εμπειρία και η γνώση για την επίλυση διαφόρων τεχνικών θεμάτων και ήδη εμπεριέχεται τεχνολογία δωρεάν από την Microsoft, όπως και πολύ ελεύθερο λογισμικό, linux διακομιστές που φιλοξενούνται πλατφόρμες όπως Joomla CMS, Azuracast Radio, Moodle eClass κτλ. Η πραγματική δυσκολία έγκειται στο να εκπαιδευτούν μουσικοί, καθηγητές και κοινό, σε σχέση με τρόπο που μπορούν να συμμετέχουν σε όλο αυτό και να δεχτούν ότι θα πρέπει στην ουσία να αφιερώσουν χρόνο για να καταλάβουν πώς να λειτουργήσουν την τεχνολογία προς όφελός τους… Δυστυχώς δεν γίνονται όλα με πέντε κουμπάκια και βλέπουμε σήμερα ακόμα και τα μεγάλα ιδρύματα εκπαίδευσης να ζορίζονται να λειτουργήσουν αποκλειστικά μέσω δικτύου.

Η ανταπόκριση από τον κόσμο φάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι είναι μεγάλη και σταθερή. Σε τι νομίζεις οφείλεται αυτό και πώς σε κάνει να νιώθεις;

Ο κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη, ειδικά σε μια περίοδο δύσκολη όπως αυτή που διανύουμε τώρα να αναζητήσει τρόπους που θα του δώσουν τη δύναμη να αντιμετωπίσει το παρόν και το μέλλον. H τέχνη, πιο συγκεκριμένα η μουσική και ακόμα πιο συγκεκριμένα η λαϊκή και παραδοσιακή μουσική έχει αυτή την ιδιότητα. Στην παρούσα κατάσταση, το διαδίκτυο και οι τρόποι μετάδοσης εντός του, είναι το μοναδικό που μπορεί να μεταφέρει τη μουσική και τους εκπροσώπους της (τους ζωντανούς πομπούς δηλαδή) μέσα στα σπίτια και μπροστά στις οθόνες των ανθρώπων που τα αναζητούν (δέκτες). Χαίρομαι που, τουλάχιστον, μέσα στη ζοφερή καθημερινότητα που έχει δημιουργηθεί, μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε έστω και με τον τρόπο αυτό, που διαφορετικά σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να υποκαταστήσει την εμπειρία της ζωντανής μουσικής επιτέλεσης.

Χαρούλα, θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας πώς βιώνεις εσύ όλη αυτή την κατάσταση; Έγραψες ένα κομμάτι, την «Καραντίνα»…

H ζωή μας άλλαξε παντελώς μέσα σε λίγες μέρες. Νομίζω πως βρισκόμαστε όλοι ακόμη σε κατάσταση σοκ, και ψάχνουμε να βρούμε τα επόμενα πατήματά μας. Το τραγούδι “καραντίνα” προέκυψε τελείως φυσικά και με έντονη διάθεση ελαφρότητας και χιούμορ, ακριβώς επειδή είναι αναγκαίο για να χωνέψει κανείς μια νέα και αμετάκλητη κατάσταση εγκλεισμού, κατάσταση πρωτοφανή για τους ανθρώπους της γενιάς μου. σκεφτόμουν ποια μπορούσε να είναι η μελωδία της λέξης “καραντίνα”, συνεχώς γυρνούσε στο κεφάλι μου, και νάτο. Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να φανταστώ το μέλλον, πόσο μάλλον να κάνω σχέδια, το μόνο που σίγουρα ξέρω είναι ότι τίποτα δε θα είναι ίδιο από δω και πέρα, ενώ θεωρώ πολύ πιθανό από δω και πέρα η ζωή να χωρίζεται σε Προ Kορωνοιού και Mετά. Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε πια, είναι να προσαρμοστούμε.

Είσαι μία καλλιτέχνης που εμφανίζεται ζωντανά πολύ τακτικά, με πολλά μουσικά σχήματα, και έρχεσαι σε άμεση επαφή με τους ανθρώπους. Τι επιπτώσεις θεωρείς ότι έχει ο εγκλεισμός στους μουσικούς, σε όσους είναι γύρω από αυτό το επάγγελμα (ηχολήπτες, μάνατζερ, μουσικές σκηνές, τεχνικούς, κλπ), αλλά και σε όλο τον κόσμο;

Σίγουρα ισχύουν όλα τα παραπάνω περί σοκ και αναπροσαρμογής, σίγουρα όμως εντός της κοινωνίας υπάρχουν πολλές διαφορετικές ταχύτητές. Για παράδειγμα, όσοι εργάζονταν ηλεκτρονικά δεν έχουν βιώσει σχεδόν καμία αλλαγή στη ζωή τους, ή όσοι πήραν εντολή να εργαστούν από το σπίτι, βιώνουν την εμπειρία του εγκλεισμού και των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας, δεν παύουν όμως να εργάζονται και να αμείβονται. Σε αντίθεση με αυτούς, η καραντίνα στον τομέα των τεχνών και ιδιαίτερα στο δικό μας, είχε ολέθριες συνέπειες. Πρόκειται για διακοπή όλων των λειτουργιών που είχαν σχέση με συνάθροιση ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι όσοι σχετίζονται με τέτοιες εργασίες, δε θα μπορούν να εργαστούν μέχρι να υπάρχει οριστική αναστολή των μέτρων, ενώ όλες οι ημερομηνίες που αφορούσαν το καλοκαίρι έχουν ακυρωθεί. Αυτό σημαίνει άλλοι τουλάχιστον 4 μήνες ανεργίας, σε επαγγέλματα που θεωρούνται ήδη “εποχιακά”. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου μας, αποκλείεται από το έκτακτο επίδομα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αφού οι συμβάσεις των περισσοτέρων εργαζόμενων δεν είναι μεγάλης διάρκειας (πρόσληψη – απόλυση την ίδια μέρα), ενώ μεγάλο κομμάτι μαστίζεται και από τη μαύρη εργασία. H εταιρία μας, ως πιστοποιημένος πολιτιστικός φορέας, ορμώμενη από τις αρχές του καταστατικού της, απέστειλε ήδη επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού, καλώντας τη να λάβει έκτακτα απαραίτητα οικονομικά μέτρα, πέραν του επιδόματος που θα καταβληθεί στους υπολοίπους εργαζόμενους. Σύμφωνα με αυτή την κατάσταση, η ανάγκη προσαρμογής μας και εύρεσης νέων τρόπων εργασίας μέσω του διαδικτύου κρίνεται για μας όχι απλώς απαραίτητη, αλλά κομβικής σημασίας για την επιβίωσή μας.

Η μουσική μας ενώνει, μας εμψυχώνει, μας κρατά ζωντανούς.. Πώς νομίζεις το ρεμπέτικο και παραδοσιακό τραγούδι μπορεί να ενισχύσει τον ψυχισμό του Έλληνα, που εισπράττει απανωτά «χτυπήματα» εδώ και πολύ καιρό;

Η λαϊκή και παραδοσιακή μουσική του τόπου μας είναι μεγάλη δύναμη. Μας κρατά σε απευθείας σύνδεση με την τοπική μας ιστορία και τα μεγάλα γεγονότα που τη διαμόρφωσαν και άρα και με την τοπική πολιτισμική μας ταυτότητα. Μας θυμίζει δηλαδή, ποιοι είμαστε, ποιο είναι το παρελθόν και πώς αφηγείται. έχει εντός της και τις δύο ιδιότητες της διασκέδασης, της εκτόνωσης της ενέργειας, και της ψυχαγωγίας. Φέρνει όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες σε μια διάσταση διαχειρίσιμη και ανθρώπινη, έτσι ώστε οι άνθρωποι να τα αφηγούνται να τα λύνουν και να προχωρούν. Και είναι πάντα εκεί, το μεγάλο καταφύγιο της ψυχής. Βέβαια αν σκεφτούμε τις συνθήκες όπως διαμορφώνονται από δω και πέρα, όσο έχουν οι ακροατές την ανάγκη της μουσικής, άλλο τόσο έχει η μουσική -και ειδικότερα οι εκπρόσωποί της- ανάγκη τους ακροατές. Είναι μια σχέση αιώνια και αδιατάρακτη και τώρα περισσότερο ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές από ποτέ.

Σύντομο Βιογραφικό

Η Χαρούλα Τσαλπαρά γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2008 αποκτά το πτυχίο Αρμονίας στο Ελληνικό Ωδείο στην τάξη της Ε. Τζεράχη, και συνεχίζει τις σπουδές ανώτερων θεωρητικών για να αποκτήσει, δυο χρόνια αργότερα, το 2010, το πτυχίο Αντίστιξης με άριστα. Αποφοιτά από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών το ίδιο έτος, ενώ ένα χρόνο αργότερα, το 2011, ολοκληρώνει τις σπουδές της στο πιάνο και αποκτά με άριστα το Δίπλωμα από το Ωδείο Ορφείο Αθηνών, τάξη του κ. Γ. Μιχαηλίδη.

Ξεκίνησε να ασχολείται πιο επισταμένα με τη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική από το 2007 και μετά, ενώ από το 2013 ξεκινά να παίζει ακορντεόν. Κυρίως από το 2011 και μετά, εργάζεται σταθερά ως τραγουδίστρια και μουσικός (μπαγλαμάς, ακορντεόν, πιάνο), σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, μουσικές σκηνές, θέατρα, συναυλίες, βιβλιοπαρουσιάσεις και άλλες εκδηλώσεις.

Facebook: charoulatsalpara

Instagram: charis.tsalpara

YouTube: https://www.youtube.com/user/xt46025278

Website: https://aptaliko.gr/


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος