FOLLOW US: facebook twitter

Χάρης Θεοχάρης, υπ. Τουρισμού από Καϊάφα: «Τουριστική ανάπτυξη στην Ηλεία χωρίς οδική πρόσβαση δεν γίνεται»

Ημερομηνία: 19-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτική
-«Ο κατακερματισμός στη διαχείριση των λιμανιών οδηγεί σε αδυναμία αξιοποίησης»

«Δε μπορούμε να συζητάμε για τουριστική αξιοποίηση της Ηλείας, όταν δεν υπάρχει οδική πρόσβαση» δήλωσε χθες από τον Καϊάφα ο Υπουργός Τουρισμός Χάρης Θεοχάρης, επισημαίνοντας πως αυτό το ζήτημα πρέπει να αλλάξει καθώς ο Νομός διαθέτει έναν αμύθητο πλούτο που είναι η Αρχαία Ολυμπία. Όπως είπε, την έννοια της Ολυμπίας, των Ολυμπιακών Αγώνων, του Ολύμπου την γνωρίζει το 90% των ανθρώπων που δεν έχουν έρθει ακόμα στη χώρα μας και από αυτούς που έρχονται λιγότεροι από το 10% την επισκέπτονται και «αυτό είναι στην πραγματικότητα το κρυμμένο δυναμικό της περιοχής που μπορεί να αξιοποιηθεί».

Ο κ. Θεοχάρης, μιλώντας από τα Λουτρά Καϊάφα, παρουσία αρχών και τοπικών φορέων, τόνισε πως αυτό που βλέπει είναι μόνο ένας τεράστιος αναξιοποίητος πλούτος, ένα τοπίο απαράμιλλου φυσικού κάλους, το οποίο δεν μπορεί να μένει αναξιοποίητο χάριν κάποιων αγκυλώσεων οι οποίες διώχνουν τα παιδιά από τον τόπο τους. «Είναι κρίμα και θα πρέπει όλοι μαζί συντονισμένα να κάνουμε αυτό που πρέπει για να ξαναβρεί αυτός ο τόπος την παλιά του αίγλη και ζωντάνια. Και μέσα από τη διαδικασία αυτή να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας  αλλά και να «ανοίξει» ο τόπος σε χιλιάδες επισκέπτες» είπε και πρόσθεσε πως με το υπάρχον σχέδιο ανάπτυξης (Natura και Προεδρικά Διατάγματα) είναι πολύ δύσκολη η ουσιαστική αξιοποίηση με αξιώσεις στην περιοχή για αυτό θα πρέπει να προσαρμοστούν στις σύγχρονες συνθήκες όπου ανάπτυξη και περιβαλλοντική προστασία θα λειτουργούν συμπληρωματικά.

«Δεν νοείται να μη μπορούμε να φτιάξουμε αναπτυξιακή δομή που σέβεται το περιβάλλον» είπε, τονίζοντας ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής είναι η στενή επαφή της με τη φύση και το περιβάλλον και πως όποια αξιοποίηση και να ακολουθήσουν πρέπει να έχει υψηλά περιβαλλοντικά στάνταρ. «Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που θα έρθουν στην περιοχή θα την επιλέξουν όχι μόνο για τις καλές  υπηρεσίες και υποδομές αλλά γιατί έχουν επαφή με την φύση την οποία τόσο αποζητούν οι σύγχρονοι τουρίστες».

Σχέδια αλλαγής στη διαχείριση του Κατακόλου

Ο κ. Θεοχάρης, αναφερόμενος στην κρουαζιέρα και το Κατάκολο, επισήμανε ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβέρνησης διότι έχει πολλές παθογένειες και προβλήματα που πρέπει να λυθούν και δεύτερον γιατί μπορεί να είναι πύλη εισόδου για το τεράστιο απόθεμα που λέγεται Ολυμπία. «Για να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις, χρειάζεται να δούμε και θεσμικά ζητήματα. Η χώρας έχει οδηγηθεί σε ένα μοντέλο διαχείρισης λιμανιών και μαρίνων πλήρως κατακερματισμένο. Δε το ακολουθούν όλες οι χώρες το ίδιο, είναι διαφορετικά σε Ισπανία, διαφορετικά σε Ιταλία και πρέπει να μελετήσουμε ακριβώς τα πλεονεκτήματα διότι φαίνεται ότι αυτός ο κατακερματισμός Δήμο- δήμο, περιοχή-  περιοχή έχει οδηγήσει σε αδυναμία αξιοποίησης και βελτίωσης των υποδομών όπως θα θέλαμε να γίνει. Το τι θα γίνει είναι συζητήσεις που θα γίνουν με το υπ. Ναυτιλίας. Έχει ανοίξει και για τα δυο υπουργεία η συζήτηση αυτή και χωρίς βελτιώσεις και σε αυτό το επίπεδο δε θα δούμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος