FOLLOW US: facebook twitter

Χαρδαλιάς: Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του Πρωθυπουργού

Ημερομηνία: 10-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
Συνέντευξη τύπου του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά για τις πυρκαγιές, Τρίτη 10 Αυγούστου 2021. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Για την διαχείριση των πυρκαγιών σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία μιλάει ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής.


Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε στην ενημέρωση για τις φωτιές πως η παραίτησή του βρίσκεται στο συρτάρι του πρωθυπουργού.

«Όλα τα στελέχη της κυβέρνησης, οι παραιτήσεις τους είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Η δική μου είναι πάνω πάνω. Γιατί καλούμε κάθε μέρα να παλέψω με όλα αυτά τα παιδιά της Πολιτικής Προστασίας. Δουλεύω πάντα με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος… Κάθε σπίτι που χάνεται για όλους εμάς είναι μία τραγωδία και είναι μία μαχαιριά στην καρδιά μας. Αλλά ξέρω ότι δόθηκε μία τεράστια μάχη, καθοδηγώντας όλα τα παιδιά της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του στρατού… Και λυπάμαι γιατί την ώρα της μάχης, κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Μεταξύ άλλων ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε:

«Από τα 74 μέσα τα 67 είναι πυρόσβεσης. Τα υπόλοιπα είναι συντονιστικά. Από τα 67, τακτικά 6-7 έχουν συντηρήσεις. Από τα 60, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. Ακόμα κι αν μπαίναμε στη διαδικασία να τα φέρουμε, η απόσταση για να έρθουν πχ από τα ακριτικά μας σημεία είναι μεγάλη. Και παραμένουν εκεί για να προφυλάξουν ανά πάσα στιγμή φωτιές που μπορεί να εκδηλωθούν εκεί. Από τα 40, πετάνε σχεδόν τα μισά και τα άλλα ανεφοδιάζονται. Άρα, 20 από αυτά είναι στον αέρα. Στην Εύβοια υπάρχει ένα τεράστιο πέπλο καπνού, το οποίο δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών. Προχθές, από το πρωί δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο και επιχειρούσαν μόνο επίγεια μέσα».

«Είχαμε 586 πυρκαγιές από 1η έως 8 Αυγούστου. Καθημερινά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών», είπε στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς.

Για την Εύβοια: «Τα μέτωπα στην Εύβοια, είναι μεν σε ύφεση, ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με τα εναέρια μέσα λόγω του πυκνού καπνού. Στην Εύβοια υπάρχει ένα τεράστιο πέπλο καπνού, το οποίο δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών. Προχθές, από το πρωί δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο και επιχειρούσαν μόνο επίγεια μέσα».

Για την ετοιμότητα αναφορικά με τις πυρκαγιές, απάντησε: «Πήραμε μία πρωτοβουλία βλέποντας την κατάσταση που επικρατούσε για άμεσο πρόγραμμα καθαρισμών που αφορούσε 21 σημεία: 18 στην Αττική, Σέιχ Σου, Αρχαία Ολυμπία και Τατόι. Αν στην Ιπποκράτειο Πολιτεία δεν είχαμε κάνει τους καθαρισμούς, δεν θα είχαμε καταφέρει να ανασχέσουμε τη φωτιά στη Μαλακάσα. Στους Θρακομακεδόνες θα είχαμε χάσει τετραπλάσιο αριθμό σπιτιών… Προφανώς και είχαμε προετοιμαστεί. Παραλάβαμε 51 εναέρια μέσα. Τα κάναμε 74 γιατί βλέπαμε τι έρχεται. Το πρόγραμμα μη στρατιωτικών και επενδύσεων δεν το ανακαλύψαμε σήμερα. Δεκαπέντε ημέρες πριν είχε ψηφιστεί από το ΚΥΣΕΑ».

Πότε ενεργοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός: “Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε την ίδια ημέρα. Είχαμε πλήρη αντίληψη το βράδυ ότι όλα αυτά τα μέτωπα ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Τον ενεργοποιήσαμε στις 9.30 το βράδυ, αφού πρώτα τηλεφωνικά μας είπαν οι αρμόδιοι ότι ήταν λίγο δύσκολο να βοηθήσουν. Σε τι αργήσαμε; Το πρωτόκολλο το εφαρμόσαμε μέχρι τέλους. Όλος ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε. Είμαστε ευγνώμονες για την ανταπόκριση όλως αυτών των ανθρώπων. Καμία καθυστέρηση δεν υπήρχε”Αντιμετωπίσαμε 99 πυρκαγιές σε μία ημέρα. Δεν υποτιμήσαμε καμία πυρκαγιά (σ.σ. απαντώντας αν υποτιμήθηκε η φωτιά στην Εύβοια). Στις 2 Αυγούστου δώσαμε εντολή για ανάκληση αδειών.

Για την κριτική του από την Αντιπολίτευση: «Πάντα είχα την αίσθηση του καθήκοντος. Δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού, δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου. Μοιράστηκα ένα όραμα με τον πρωθυπουργό. Παραμένω κρατικός λειτουργός, για μας κάθε σπίτι που χάνεται είναι μια τραγωδία, μια μαχαιριά στην καρδιά. Δώσαμε τη μεγαλύτερη μάχη. Την ώρα της μάχης δεν πυροβολούν τους μαχητές. Και λέω ότι οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών».

Για τις φωτιές στην Ηλεία: “Η αίσθηση μου για την Ηλεία είναι ότι πρόκειται για εμπρησμό. Για το θέμα της φωτιάς που ξέφυγε: Πρέπει να αποτιμήσουμε κάποια θέματα.

Πηγή: topontiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος