FOLLOW US: facebook twitter

Ξαναδιαβάζοντας τη Μικρασιατική καταστροφή

Ημερομηνία: 24-10-2022 | Συντάκτης:

“ΘΥΣΙΑΣ ΜΝΗΜΗ 2022” από τον Σύλλογο Παλαιών Προσκόπων Ηλείας αφιερωμένη στους θυσιασθέντες προσκόπους του 1919 και την Μ. Ασία με κεντρικό ομιλητή τον Ν. Δεμερτζή

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Την  εξαιρετική  εκδήλωση ΘΥΣΙΑΣ ΜΝΉΜΗ  2022 αφιερωμένη στους θυσιασθέντες προσκόπους του Αϊδινίου των Σωκίων και της Κάτω Παναγιάς αλλά και στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου στην κατάμεστη απο κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου  Πύργου,   ο Σύλλογος Παλαιών Προσκόπων  Ηλείας υπό την αιγίδα του δήμου Πύργου.  Εντυπωσιακή ‘ήταν ωστόσο και η παρουσία της χορωδίας του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου που έδωσε ένα μουσικό Μικρασιατικό χρώμα στη βραδιά.  

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια συνθετική δημιουργία του Χάρη Β. Μικελόπουλου για όλες τις τις προηγηθείσες αφιερωματικές εκδηλώσεις της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ηλείας  και στην  συνέχεια η Έφορος της Χορωδίας και μέλος του Δ.Σ. του  Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου Γιώτα Μπαρτζοπούλου απήγγειλε το ποίημα  <<Πρόσφυγες του ΄22>>.

Ακολούθησε χαιρετισμός του Αρχηγού  των Παλαιών Προσκόπων Ηλείας Κώστα Τριανταφυλλόπουλου, που αναφέρθηκε συνοπτικά στα ιστορικά γεγονότα της θυσίας των Προσκόπων του Αιδινίου και παρουσίασε τον κεντρικό ομιλητή, τον κ. Νίκο Δεμερτζή, Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Καλλιθέας, Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και συγγραφέα, που κατάγεται από την Γλύφα.

Τόνισε μάλιστα ότι ο κ. Δεμερτζής,  λόγω της προσφυγικής του καταγωγής, είναι βαθύς γνώστης όλων των πτυχών της ιστορίας της Μικρασιατικής καταστροφής έχοντας κάνει ενδελεχή ιστορική έρευνα. ενώ αυτές τις ημέρες κυκλοφορεί το βιβλίο του: «Από τη Μικρά Ασία στη ΓΛΥΦΑ-100 ΧΡΌΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» από τις εκδόσεις «Βιβλιοπανόραμα», με δαπάνη του Δήμου Πηνειού.  

Ο κ. Νίκος Δεμερτζης, , του οποίου η ομιλία είχε τίτλο “Ξαναδιαβάζοντας την Μικρασιατική καταστροφή”, έκανε μια ενδελεχή ανάλυση των συγκλονιστικών πολιτικών και ιστορικών γεγονότων που προηγήθηκαν της καταστροφής της Σμύρνης , αναφερόμενος σε όλες τις πτυχές της ιστορίας, με αφετηρία την πρωθυπουργία του Ι. Κωλέτη.   Περιέγραψε   πως από την Μεγάλη  Ιδέα φτάσαμε στην  κατάρρευση του μετώπου του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος και εν συνεχεία στην καταστροφή, στον ξεριζωμό των ελλήνων από την Μ. Ασία, στη δίκη των έξι αλλά και στην εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα αλλά και την Ηλεία.

Συγκλονιστική ήταν η αφήγηση της Φιλιώς Χαϊδεμένου, της Μικρασιάτικης γιαγιάς που “έφυγε” το 2007, έχοντας βιώσει τη  Μικρασιατική Καταστροφή, έχασε αδέλφια και πατέρα, η ίδια όμως κατάφερε να φτάσει και να εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

Τέλος ο κ. Δεμερτζής αναφέρθηκε και στους   προσκόπους , οι οποίοι θυσιάστηκαν το 1919, στην Κάτω Παναγιά, στα Σώκια και στο Αϊδίνι και αποτέλεσαν φωτεινό παράδειγμα για τις νεότερες γενιές.

Ακολούθησε ένα πραγματικά εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα από την χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου  που υπό την διεύθυνση της Κωστούλας Σακκά-Κυρίτση, και τη συνοδεία των παραδοσιακών οργάνων των αδερφών Παπαγεωργίου, όπου ακούστηκαν Μικρασιάτικα παραδοσιακά τραγούδια  και η εκδήλωση έκλεισε με το προσκοπικό τραγούδι , το “Τραγούδι του Αποχωρισμού”.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος