FOLLOW US: facebook twitter

Ξανά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το ORUC REIS

Ημερομηνία: 14-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Για λίγες μόνο ώρες εξήλθε της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το OrucReis και από το πρωί της Πέμπτης άλλαξε εκ νέου πορεία. Με στροφή 180 μοιρών κινείται πλέον ξανά προς την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνοδευόμενο πάντα από βοηθητικά σκάφη και τον τούρκικο στολίσκο.

Όπως φαίνεται στον χάρτη η πορεία του πλοίου είναι με κατεύθυνση νοτιοδυτικά και πορεία προς την θαλάσσια περιοχή που βρισκόταν εδώ και τρεις ημέρες, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ακολουθώντας πιστά την παράνομη τουρκική Navtex.

H επικίνδυνη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με την παρουσία του ερευνητικού πλοίου αλλά και η απειλή διενέργειας νέων ερευνών στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων μεταξύ Ρόδου και Κρήτης έφερε επίσπευση των διπλωματικών κινήσεων από την Αθήνα.

Σύγκληση της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε

Το αίτημα της Αθήνας για σύγκληση της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. έγινε δεκτό και η συνεδρίαση θα γίνει την Παρασκευή (14/08) μέσω τηλεδιάσκεψης, με την ατζέντα να περιλαμβάνει εκτός της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία καθώς και η τραγωδία στον Λίβανο.

Την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων καταδίκασαν Γαλλία και Γερμανία λίγο πριν τη σύγκληση της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Με το θερμόμετρο να παραμένει στο «κόκκινο» ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά δεν εκβιάζεται και ότι είναι διαθέσιμη για διάλογο υπό όρους αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη και υποστηρίζοντας ότι κινητοποιεί συμμάχους και εταίρους.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Εμμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα. Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για τις εντάσεις που προκαλούνται από τις μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις πετρελαϊκές έρευνες, οι οποίες θα πρέπει να σταματήσουν για να υπάρξει διάλογος μεταξύ των γειτονικών χωρών και συμμάχων στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Έκτακτη επίσκεψη Δένδια στο Ισραήλ 

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι «παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγιειο. Το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος