FOLLOW US: facebook twitter

Ξανά σε… πρώτο πλάνο!: Οδικός Χάρτης 3 σημείων στη σύσκεψη του Υπ. Πολιτισμού για την ανακαίνιση των αποθηκών του ΑΣΟ στον Πύργο

Ημερομηνία: 14-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός
-Ξεμπλοκάρουν και επιταχύνονται οι διαδικασίες για την στέγαση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Μετά από ένα και πλέον χρόνο γραφειοκρατικών κυρίως καθυστερήσεων και με στόχο την επιτάχυνση των ενεργειών για την υλοποίηση της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού για την ανακαίνιση και επανάχρηση  του παλαιού σταφιδεργοστασίου του ΑΣΟ που θα στεγάσει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, αρχίζει πλέον να διαφαίνεται… φως στο τούνελ!

Με δεδομένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχύτερους πλέον ρυθμούς στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού όπως αυτή εκφράστηκε από την υπουργό Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με δική της πρωτοβουλία στο Υπουργείο την Τρίτη το μεσημέρι,   καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί βάσει ενός συγκεκριμένοι Οδικού χάρτη τριών σημείων. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα η Γ.Γ του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαρία Βλαζάκη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη, ο Περιφερειάρχης  Απόστολος Κατσιφάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας Χρήστος Κωνσταντόπουλος  καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και της Περιφέρειας.

Στην σύσκεψη τέθηκαν πολλά ζητήματα και κυρίως προβλήματα νομικής και τεχνικής φύσεως που ως τώρα είχαν μπλοκάρει την όλη διαδικασία και ζητούν λύση όπως αυτό της ιδιοκτησίας, παραχώρησης και χρήσης του κτιρίου.  Αποφασίστηκε λοιπόν να υπάρξει ένας Οδικός χάρτης που θα καθορίσει τα επόμενα τρία πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν από τους εμπλεκόμενους φορείς για να τρέξουν οι διαδικασίες και να… μπει το νερό στο αυλάκι.

Στιγμιότυπο από την σύσκεψη στην Αθήνα όπου διακρίνεται η Υπουργός Πολιτισμού Μ. Ζορμπά, η Γ.Γ  Μ. Βλαζάκη και η βουλευτής Ηλείας Έ. Γεωργοπούλου- Σαλτάρη.

Τα τρία πρώτα βήματα

Έτσι, πρώτον η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τις αμέσως επόμενες ημέρες ανέλαβε να ετοιμάσει και να στείλει ένα τεχνικό δελτίο για το έργο της μετατροπής και ανακαίνισης του κτιρίου στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με δεύτερο στόχο να καθοριστεί το χρηματοδοτικό εκείνο εργαλείο βάσει του οποίου θα ενταχθεί το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων. Για το σκοπό αυτό είχε ήδη πραγματοποιήσει μια συνάντηση την περασμένη εβδομάδα με τον Γ.Γ του υπουργείου Οικονομίας ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος.  Το τρίτο και επόμενο βήμα είναι η κατάρτιση ενός μάστερ πλαν – στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και μελέτη βιωσιμότητας- και το οποίο θα εκπονήσει η Περιφέρεια με την συνδρομή των ανθρώπων του Φεστιβάλ.

Η βουλευτής Ηλείας κ. Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη που παρευρέθηκε στη σύσκεψη, μας έδωσε μια εικόνα της συνάντησης τονίζοντας ότι «καταρχήν το θετικό ήταν ότι υπάρχει μια ταύτιση απόψεων όλων των εμπλεκομένων ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να επιλυθούν ορισμένα καταρχήν νομικά και τεχνικά θέματα που έχουν να κάνουν με την ιδιοκτησία, την παραχώρηση και την χρήση του κτιρίου. Στη συνέχεια  πρέπει να υπάρξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο Υπουργείων, Πολιτισμού και Οικονομίας για την χρηματοδότηση του έργου και βεβαίως να γίνει ένα μάστερ πλαν αναλυτικό σε ότι αφορά τους χώρους του κτιρίου, τις χρήσεις και το τι θέλουμε να περιλαμβάνει για να ακολουθήσει η μελέτη. Τουλάχιστον τώρα ξέρουμε πού βαδίζουμε.»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας κ. Χρήστος Κωνσταντόπουλος εξέφρασε αρχικώς την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία της Υπουργού κ. Μυρσίνης Ζορμπά να συγκαλέσει αυτήν την σύσκεψη και να ζητήσει να προχωρήσουν οι διαδικασίες και  να επιλυθούν τα προβλήματα.

«Ήταν μια σημαντική συνάντηση αυτή που έγινε με πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού και την ευχαριστούμε γιατί επιτέλους ξεκαθαρίζει το τοπίο και θα έχουμε ένα συγκεκριμένο Οδικό χάρτη που καθορίζει τις επόμενες διαδικασίες που πρέπει να γίνουν. Μετά την υποβολή του Τεχνικού δελτίου στο Υπουργείο Οικονομίας από την Περιφέρεια και τον καθορισμό του χρηματοδοτικού εργαλείου, θα καθοριστεί το μάστερ πλαν στο οποίο θα συμβάλλουμε ως Φεστιβάλ γιατί από την πρώτη στιγμή παρουσιάσαμε αναλυτικά την δική μας πρόταση στο αναπτυξιακό συνέδριο, με πρώτο και βασικό ζητούμενο την ίδρυση στο χώρο αυτό του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας με διεθνή ακτινοβολία και στόχο να καταστήσει τον Πύργο, την Ηλεία αλλά και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως ένα τόπο συνάντησης και καλλιτεχνικής δημιουργίας παιδιών και νέων από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Επίσης θα πρέπει να προβλέπει την λειτουργία του σε ετήσια βάση και όχι μόνο για την διοργάνωση του Φεστιβάλ, γι αυτό και όλο αυτό το διάστημα προετοιμαζόμαστε για το μέλλον και χτίζουμε τις βάσεις για τους σκοπούς αυτούς με πιλοτικά προγράμματα, ευρωπαϊκές και διεθνείς συνεργασίες για να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό μας.

Επίσης στο μάστερ πλαν που θα εκπονηθεί,  θα πρέπει να προβλέπεται ότι οι χώροι του κτιρίου θα είναι επισκέψιμοι για εκδηλώσεις, αφιερώματα, προβολές, εκθέσεις κλπ  και να είναι διαθέσιμοι για όλους τους πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους της περιοχής, για να καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας. Με λίγα λόγια έχουμε ένα κτιριολογικό πρόγραμμα που θα πρέπει να εμπεριέχει όλα τα παραπάνω για να επιτελέσει το έργο το στόχο του. Ευελπιστούμε λοιπόν ότι από τη στιγμή που καθορίστηκαν τα πρώτα επόμενα βήματα και υπάρχει πλέον ένας «μπούσουλας», να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να προχωρήσουμε προς την υλοποίηση του έργου».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος