FOLLOW US: facebook twitter

Έρχεται δύσκολο Φθινόπωρο…: «Χαμηλές πτήσεις» στην αγορά κατέγραψαν οι θερινές εκπτώσεις στην Ηλεία

Ημερομηνία: 01-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία
Ρεπορτάζ: Κική Κολοβέρου-Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

Μπορεί φέτος το καλοκαίρι, να σημειώθηκε η μεγαλύτερη κάθοδος ετεροδημοτών και επισκεπτών, των τελευταίων ετών στην Ηλεία, δεν συνδυάστηκε όμως και με αυξημένη κίνηση στην αγορά με το τζίρο των καταστημάτων να σημειώνουν «χαμηλές πτήσεις»…

Οι θερινές εκπτώσεις που μόλις ολοκληρώθηκαν και τη θέση τους παίρνουν οι τελευταίες προσφορές στα καλοκαιρινά είδη, δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στα ταμεία των καταστημάτων που μετά και από έναν δύσκολο λόγω πανδημίας χειμώνα, ανησυχούν σοβαρά πλέον για το μέλλον τους.

Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, Ηλείων και ετεροδημοτών, ήταν περιορισμένη με την πλειοψηφία να αρκείται στην αγορά των απολύτως αναγκαίων. Ταυτόχρονα, οι πολυήμερες καταστροφικές πυρκαγιές συντέλεσαν και αυτές στην έλλειψη ενδιαφέροντος από το καταναλωτικό κοινό εξαιτίας της κακής ψυχολογίας ενώ και ο κορονοϊός περιόρισε τις πολλές μετακινήσεις.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, Νίκος Καρυώτης, η κίνηση ήταν ελαφρώς καλύτερη από πέρυσι αλλά σε καμία περίπτωση δεν πλησίασε τα προ κορονοϊού επίπεδα.

«Δεν ήταν και το καλύτερο καλοκαίρι, αφού ο κόσμος έχει χάσει μεγάλο μέρος του εισοδήματός του. Η κίνηση ήταν λίγο καλύτερη από πέρυσι, αλλά ακόμα μακριά σε σχέση με το 2019. Οι επαγγελματίες της Ηλείας περίμεναν να βγάλουν το κάτι παραπάνω για να καλύψουν τις απώλειες της πανδημίας, αλλά δεν ήταν εφικτό τελικά. Δυστυχώς η πυρκαγιά επηρέασε αρνητικά την κίνηση, διότι ο πρωτογενής τομέας είναι καθοριστικός για το εμπόριο. Αν δεν υπάρχει αγροτικό εισόδημα, επηρεάζεται και η τοπική οικονομία. Το φθινόπωρο είναι ερωτηματικό, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας. Ελπίζω να μη φτάσουμε σε τρίτο lockdown, γιατί θα είναι καταστροφικό. Θα χρειαστούν πολύ μεγάλα μέτρα στήριξης», τόνισε.

Το βλέμμα όλων, πλέον στρέφεται στο δύσκολο Φθινόπωρο και το ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα, όπως επισημαίνει μιλώντας στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης. «Η κίνηση στη διάρκεια των εκπτώσεων ήταν πεσμένη παρόλη την έλευση των ετεροδημοτών που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Η αγοραστική δύναμη ήταν μικρή, δεν υπήρξε ικανοποίηση και οι καταστηματάρχες βλέπουν μπροστά τους ένα δύσκολο φθινόπωρο και έναν ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα. Αγωνιούμε για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, αν θα υπάρξουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα και ήδη αναζητούμε τρόπους για να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε…».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας, Νίκος Σιαψάλης, ανέφερε στην «Πρωινή» πως κατά τη θερινή περίοδο δεν άλλαξε κάτι, προσθέτοντας ότι νέο lokckdown θα προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στην αγορά.

«Η κατάσταση είναι τραγική, δεν υπάρχει κίνηση, ο κόσμος αρκείται στα απαραίτητα. Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας δεν μας επιτράπηκε να διοργανώσουμε κάποια εκπτωτική βραδιά ή λευκή νύχτα, ώστε να αυξηθεί η αγοραστική κίνηση και να αλλάξει η ψυχολογία του κόσμου, οπότε δεν ξέρω τι μας περιμένει το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Δεν είναι καθόλου καλή η εικόνα της αγοράς και πρέπει οι επαγγελματίες να στηριχθούν», σημείωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος